Menu Zavřít

Oblíbená místa zpovykaných Pražanů: závod s kufry na Veleslavíně

10. 12. 2018
Autor: Hynek Glos, Euro

V našem seriálu Nářky zpovykaného Pražana o největších nešvarech, kterými trpí veřejný prostor našeho hlavního města, pokračujeme na Veleslavíně. Tady čeká na turisty přijíždějící z ruzyňského letiště první absurdní pražská atrakce: překážkový závod v nošení kufrů.

Poté, co pražský dopravní podnik v roce 2015 otevřel novou stanici metra A na Nádraží Veleslavín, hned schytal kritiku. V hlavním výstupu z metra směrem na letiště totiž chyběly jezdící schody a cestující museli tahat kufry po schodech sami, v lepším případě jim s nimi pomohli narychlo sjednaní portýři. Dopravní podnik to tehdy vysvětloval tím, že v projektu na stanici metra se nepočítalo s tím, že ji budou využívat lidé při přestupu na letiště. Podle původních plánů už totiž dnes měla být dávno v provozu rychlodráha, která by letiště spojila přímo s centrem města.

A co když začne pršet?

Ale jak víme, v Praze nic nejde tak rychle, jak snadno se o tom sní. Letos na jaře dopravní podnik sice svou chybu konečně napravil, ale jenom částečně. U vstupu na autobusový terminál na Veleslavíně uvedl do provozu úzké eskalátory. Avšak bez střechy. V červnu proto eskalátory vyřadil z provozu přívalový déšť a bylo třeba je několik dní vysoušet. Takto to dopadá, když projektanti a architekti zapomenou na „detaily“: U výstupu, kam přijíždějí z letiště turisté z celého světa, jezdící schody i dnes chybí, a lidé tak stále tahají kufry svými vlastními silami. Výjimkou nejsou ani senioři nebo postižení, kteří čekají, jestli jim se zavazadly někdo pomůže. Jiní se zase na schody a polorozpadlé okolí dívají s nedůvěrou a v očích jim svítí otázka, jestli jsou skutečně v Praze. Na tomto místě se zřejmě v blízké budoucnosti nic nezmění. Dopravní podnik se stavbou dalších eskalátorů na Veleslavíně už nepočítá. Nejsou na ně peníze.

Nejsou peníze na realizaci

„Co se týká dobudování dalších eskalátorů do schodišť, dopravní podnik nemá naplánované finanční prostředky na realizaci dalších podobných eskalátorů,“ uvedla stroze tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Na Veleslavíně je pro bezbariérový vstup do metra k dispozici výtah. Ale ten turisté tak snadno nenajdou. Je až na druhé straně ulice, a většina lidí tak zamíří raději na schodiště, i když musí prověřit své svaly. Podobné bariéry u hlavním dopravních terminálů nenajdeme jen na Veleslavíně. Eskalátory chybí například na Florenci u výstupu k autobusovému nádraží nebo na Zličíně u výstupu k autobusu jedoucímu na letiště. Ani tady dopravní podnik nechystá žádné změny. V prvním díle Nářků zpovykaného Pražana jsme ukázali místo, kde turisté hrají ruskou ruletu se životem. Podívejte se zde:

Oblíbená místa zpovykaných Pražanů: chodník, ze kterého padáte přímo pod kola aut

Nářky zpovykaného Pražana
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).