Menu Zavřít

NOMURA PROHRÁVÁ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Hyder

LONDÝN (Bloomberg) – Tvrdý souboj o velšský Hyder Plc. ani po čtyřech měsících nebere konce a začal se stupňovat. Minulý týden nejprve oznámily Southern Co. a PPL Corp., že by mohly zvýšit své nabídky na získání velšského poskytovatele vody a elektřiny. Japonská Nomura reagovala vyšší nabídkou, než s jakou přišla původně: 320 pencí za akcii místo 260, v souhrnu 495 milionů liber. Ani tato částka však není poslední. Další zájemce, Western Power Distribution, zvýšil svou nabídku na 340 pencí cash, celkem tedy na 526 milionů liber (790 milionů dolarů), čímž Japonce opět vyřadil ze hry. Ti nyní zvažují další postup a dosud nezveřejnili, zda budou pokračovat, nebo ne. Vedení Hyderu se zatím nevyjadřovalo k další nabídce WPD ani k tomu, že tato společnost již získala desetiprocentní balík akcií Hyderu na volném trhu. Ať už ale Hyder převezme kterýkoli ze čtyř zájemců, bude se muset vypořádat s hrozivým dluhem firmy ve výši 1,9 miliardy liber.

Společnost Hyder vznikla před třemi lety spojením Welsh Water a velšské elektrárenské firmy Swalec. Loni zaznamenaly její akcie na burze propad o 63 procent. V prosinci musela zrušit plánovanou investici do vylepšení vodovodních systémů ve výši jedné a půl miliardy eur.

CIF24

Podporu Japoncům vyjádřila i velšská regionální vláda. Americký Western Power Distribution prý totiž počítá s podstatně vyšším propouštěním pracovníků. Hyder nyní ve Walesu zaměstnává pět a půl tisíce lidí.

Akcie Hyderu se těsně před zveřejněním dosud nejvyšší nabídky obchodovaly za 340 pencí, poté však poskočily téměř na 350 pencí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).