Menu Zavřít

Nic pro domácí kutily

21. 5. 2007
Autor: Euro.cz

OBNOVA DAT Jedno ze základních pravidel při práci s počítačem zní: zálohovat, zálohovat, zálohovat. V případě havárie počítače se jeho dodržováním lze nejsnáze vyhnout ztrátě často velmi cenných dat. Přesto i při poškození harddisku s nezálohovanými daty nemusí být zdaleka vše ztraceno.

OBNOVA DAT Jedno ze základních pravidel při práci s počítačem zní: zálohovat, zálohovat, zálohovat. V případě havárie počítače se jeho dodržováním lze nejsnáze vyhnout ztrátě často velmi cenných dat. Přesto i při poškození harddisku s nezálohovanými daty nemusí být zdaleka vše ztraceno.

Ztrátu dat si v nějaké podobě prožil zřejmě každý uživatel počítače. Neškodné ztráty typu poškrábaného, nečitelného cédéčka či DVD s filmem nebo fotografiemi lze většinou oželet s lehkým srdcem. Mnohem horší důsledky hrozí firmám, které mohou přijít často o životně důležité informace (účetnictví, nejrůznější databáze). Proto firmy zpravidla na zálohování dbají daleko více než domácí uživatelé.

Přes veškerou opatrnost ale může dojít k havárii počítače, respektive harddisku s daty, která z nejrůznějších důvodů zálohována nejsou. Ani v takovém případě nemusí být ztráta definitivní.

SOFTWAROVÉ POŠKOZENÍ

Ztráta dat z harddisku nebo paměťové flash karty do fotoaparátu či mp3 přehrávače může mít řadu příčin. Tou nejbanálnější a nejsnáze řešitelnou je takzvané softwarové poškození – tedy smazání dat nějakým nedopatřením či po nákaze počítače virem nebo přeformátování disku.

K řešení problému jednoduchého smazání dat ve Windows většinou není třeba volat na pomoc specialisty. Měl by si s ním poradit i zkušenější uživatel. Smazáním totiž data z disku nejsou fyzicky odstraněna. Pouze byl smazán záznam o nich v souborovém systému. K obnově jednoduše smazaných dat je určena celá řada volně dostupných softwarových nástrojů. Například programy TestDisc & PhotoRec, Restoration, PC Inspector File Recovery, EasyRecovery, Undelete Plus a mnoho dalších.

Získání dat ze zformátovaného disku je poněkud komplikovanější. Pokud ale na zformátovaný disk nebyla nahrána žádná nová data, je možné využít například bezplatný software GetDataBack. V případě přepsání dat je lepší se obrátit na odborníky.

Použití výše zmíněných programů na obnovu dat má však jednu důležitou podmínku. Je možné je používat pouze v případě stoprocentní jistoty softwarového poškození. Při použití „léčebného“ softwaru na hardwarově poškozený disk totiž hrozí další zhoršení poškození a zmenšení šance na záchranu dat. Proto i specializované firmy doporučují uživatelské pokusy pouze na vlastní nebezpečí.

HARDWAROVÉ POŠKOZENÍ

Daleko závažnější problém je hardwarové, tedy fyzické poškození harddisku. Ten je tvořen elektronickými i mechanickými komponentami a k závadě může dojít u obou z nich. Poškození „elektroniky“ disku bývá nejčastěji důsledkem přepětí elektrické sítě. Naopak mechanické závady, jako odření magnetické vrstvy diskové plotny, mohou být důsledkem běžného opotřebení harddisku, nesprávného zacházení (například přehříváním, mechanickými nárazy) nebo konstrukční vady při výrobě.

Obnova dat z hardwarově poškozeného disku je daleko náročnější než u poškození softwarového a vyžaduje odbornou opravu. Základním pravidlem při fyzickém poškození disku je proto nehrát si na opraváře. „Uživatel by se rozhodně neměl pokoušet hardwarově poškozený disk opravovat vlastními silami,“ varuje Jakub Jelínek z firmy MyBlueDay, která se na obnovu dat specializuje. „Při manipulaci s poškozeným diskem, například jeho otvíráním, se totiž výrazně snižuje šance na další záchranu dat,“ upřesňuje.

Proto je v případě hardwarového poškození nanejvýš rozumné obrátit se rovnou na některou ze specializovaných firem. Jejich služby sice nejsou nejlacinější záležitostí, šance na záchranu je ale poměrně velká.

ÚSPĚCH NELZE ZARUČIT

První krok, který záchranářské firmy podniknou, je takzvaná diagnostika. Jedná se v podstatě o „vyšetření“ disku a určení konkrétní závady a jejího rozsahu. Po diagnostikování problému se taky zákazník dozví, na kolik ho záchrana dat z poškozeného média přijde.

„Diagnostiku provádíme zdarma. Na jejím základě potom určíme odhadovanou cenu opravy,“ vysvětluje Jakub Jelínek a dodává: „Zákazník má pak možnost rozhodnout se, zda mu data za stanovenou cenu stojí.“ Platby za obnovu dat se pohybují u většiny firem v tisícikorunách. Převážně však firmy nezveřejňují přesný ceník. „Ceny jsou velmi individuální. Záleží především na míře poškození a na náročnosti záchrany dat,“ říká Aleš Wagner z firmy DataHelp. „Obecně lze říci, že ceny u softwarových závad se pohybují od dvou do pěti tisíc korun. Záchrana hardwarově poškozeného disku je dražší a ceny začínají přibližně na čtyřech tisících,“ upřesňuje. U těžce mechanicky poškozených disků se podle Wagnera může cena vyšplhat až na 15 tisíc korun. Podobné sazby potvrzuje i Jelínek: „Devadesát procent našich oprav se vejde do 1200 korun. Při těžkém hardwarovém poškození disku ale zaplatíte čtyři tisíce a víc.“

Úspěšnost záchranářské akce, která následuje po diagnostice, se stejně jako cena odvíjí od míry poškození. Většina firem uvádí úspěšnost 90 a více procent. S tím ale nesouhlasí Jakub Jelínek. „Úspěšnost nelze přesně určit. Údajům o devětadevadesátiprocentní úspěšnosti nevěřím. Té může dosáhnout jenom firma, která odmítá nejtěžší zakázky,“ tvrdí Jelínek. „Proto zákazníka podobně jako u lékaře raději připravujeme na lepší i horší variantu výsledku záchrany,“ dodává.

Obecně ale platí, že specializované firmy díky silným technologiím dokáží dostat data i ze zdánlivě fatálně poškozených disků. Podle Jelínka jsou šance vysoké, s výjimkou velmi těžce podřených či jinak závažně poškozených diskových ploten. I v takovém případě ale existuje šance na záchranu alespoň části obsahu.

SVĚŘTE TO ODBORNÍKŮM

Při opravě porouchaného harddisku je nutno pracovat v dokonale čistém, prakticky sterilním prostředí. Důvodem je potřeba zabránit proniknutí prachu do mechanické části disku. Vzduch uvnitř krytu disku má totiž atmosférický tlak. Při otevření krytu v běžné pracovně nebo dílně je jemná mechanika pevného disku prachem zničena. Proto jsou firmy specializované na záchranu dat vybaveny speciální čistou místností nebo pracovním stolem. Disky se pak otevírají v „akváriu“ s rukávy, kde je záruka bezprašného prostředí.

Vedle zachování čistoty je při opravě potřeba také sada speciálních nástrojů, montážní podstavce umožňující pevné uchycení diskové mechaniky či různé podložky do bloků hlav pro různé typy disků. Opravy by měl provádět pouze zkušený technický personál. Jediný chybný pohyb, kdy se nástroj nebo prst dotkne magnetické plotny, může totiž opravu zkomplikovat nebo dokonce zcela znemožnit.

KONKURENCE JE TVRDÁ

BRAND24

Podnikání v oblasti obnovy dat se společně s rozšiřováním počítačů ve firmách i domácnostech (a tedy růstem počtu potenciálních klientů) stává lukrativním byznysem. Mezi firmami specializovanými na záchranu dat z poškozených médií panuje tvrdě konkurenční boj. I proto některé z nich nemají zájem o publicitu v médiích a nechtějí se příliš šířit o svém know-how ai portfoliu zákazníkU.

Firem v oboru působí mnoho a většina z nich nabízí záchranu dat prakticky ze všech myslitelných médií, harddisky počínaje a CD a DVD disky konče. Podle Jakuba Jelínka z MyBlueDay přestává b˘t v současnosti záchrana dat pouze záležitostí firem. Stále častuji se s žádostí o pomoc obracejí běžní uživatelé. Je to dáno zejména stále vut‰ím rozšířením paměťových médií mezi lidmi. O to se postaraly především populární digitální fotoaparáty a mp3 přehrávače.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).