Menu Zavřít

Netřídíte odpadky? Hrozí vám stotisícová pokuta

18. 1. 2017
Autor: Mladá fronta

Aktuální návrh nového zákona o odpadech zavádí pod pokutou až sto tisíc korun povinnost třídit odpadky pro každou domácnost. Vize ministerstva životního prostředí udivuje i ekology.

Staré papíry do modrého pytle, PET lahve do žlutého, zbytky jídla do dalšího, konzervy zase do jiného. Ministerstvo životního prostředí si chce pohlídat to, aby každá česká a moravská domácnost třídila odpad.

V aktuální verzi nového zákona o odpadech se píše: „Nepodnikající fyzické osoby jsou povinny odpad třídit, odděleně soustřeďovat a odkládat na místa určená obcí pro daný druh, kategorii nebo materiál odpadu, nebo jej předávat do zařízení určeného pro nakládání s daným druhem a kategorií odpadu.“ Pokud tohle domácnosti nebudou plnit, jde o přestupek, za který nově hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

„Kontrolovat třídění je velmi složité, v zásadě se jedná o nekontrolovatelnou a pokutami nevymahatelnou záležitost,“ kritizuje úpravu Milan Havel, který se v ekologickém sdružení Arnika věnuje problematice odpadů. O novém paragrafu v návrhu zákona mluví jako o chybě.

Co si o odpadech myslí pražská radní a starostka městské části Slivenec?

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů

Radní Jana Plamínková

Návrh ministerstva životního prostředí podle zjištění týdeníku Euro vyvolal už velkou nevoli během projednávání v Legislativní radě Vlády ČR. Stotisícová pokuta některým členům rady přišla příliš vysoká. „Lidé by měli být motivování ke správnému třídění, nikoli ale pokutami. Dobré chování si nelze vynutit silou,“ myslí si Havel. Ministerstvo životního prostředí však namítá, že cílem úpravy je trestat ty, kdo znehodnocují tříděný odpad. „Navržený paragraf bojuje s předáváním odpadů firmám, které nemají povolení přebírat a zpracovávat odpady, popřípadě s odkládáním odpadů v přírodě. Účelem navrženého ustanovení rozhodně není trestat občany za to, že omylem vhodili do modrého kontejneru na papír v rámci tříděného sběru plastovou lahev nebo omylem vhodili plastové lahve do kontejneru určeného na sklo,“ reaguje Petra Roubíčková, mluvčí resortu.

„Mělo by postihovat občany, kteří zcela záměrně odhazují směsný komunální nebo nebezpečné odpady do kontejnerů na tříděný odpad a znehodnocují tak tříděný odpad odpadem, který znemožní jeho další využití a zpracování,“ dodává jedním dechem.

Petra Roubíčková ještě upřesňuje, že maximální stotisícovou pokutou se bude trestat například založení černé skládky či ukládání nebezpečných odpadů do běžných kontejnerů.

EBF24

Dále čtěte:

Tahanice o odpad: nový zákon má poslední šanci

Je dřevo obnovitelný zdroj? Vědci se neshodnou, byznys mezitím roste

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).