Menu Zavřít

Nenápadný úředník v čele VZP

27. 11. 2012
Autor: čtk

Podle oponentů „Šnajdrův muž“, podle spolupracovníků seriózní profík. Nový ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek je nepříliš známý úředník z ministerstva zdravotnictví. Pod svou kontrolou bude mít přes 140 miliard korun vybraných na veřejném zdravotním pojištění. Zkušenosti s rozdělováním vysokých finančních částek už má.

Na ministerstvo zdravotnictví nastoupil Zdeněk Kabátek v roce 2006 ve svých 36 letech. A brzy začal řídit mocný odbor přímo řízených organizací. Toto nudné označení ve skutečnosti znamená, že se mu zodpovídali všichni ředitelé fakultních nemocnic a dalších ústavů, které pod rezort spadají.

S "pány" se dokáže domluvit

Mladý inženýr s vizáží nesmělého motorkáře a se zkušeností několika let ve vedení písecké nemocnice měl v moci jejich hodnocení a rozhodování o všech větších investicích. Na jednání s nimi chodil i tehdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Zatímco Šnajdra a jeho suverénní jednání si páni ředitelé příliš neoblíbili, Kabátka někteří vnímali lépe, víc se s nimi dokázal domluvit.

Jako šéf přes přímo řízené organizace držel ruku nad svůdnými sumami peněz. Na starosti měl i rozdělování evropských dotací na dovybavení vysoce specializovaných nemocničních center. Nově ustavená centra dostávala desítky milionů korun na přístroje i nutné přestavby. Kolem výběrových řízení, kterými nemocnice vybíraly dodavatele, vznikla řada otázek.

Závažné pochybnosti o nákupech přístrojového vybavení do specializovaných center měl i kontrolní výbor sněmovny. Zadávací dokumentace totiž nahrávala takzvaným kompletátorům. Firmám, které nabízejí nejen přístroj, který je na zakázce nejdůležitější, ale celý balíček s dalším vybavením a službami. Velké zakázky v nemocnicích si takto z valné části už delší dobu rozděluje pár společností, z nichž Puro-klimu a Hospimed nechvalně proslavila korupční kauza hejtmana Davida Ratha.

Ministr Kabátkovi věří

Dnešní vedení ministerstva zdravotnictví má přesto ke Kabátkovi velkou důvěru, o čemž svědčí fakt, že už má na starosti nejen přímo řízené nemocnice, ale i veškeré ekonomické agendy ministerstva jako takového. Opozice novému šéfovi VZP vyčítá především dvě věci: nedostatečné zkušenosti s řízením velké instituce a to, že nepřináší žádnou změnu, protože je stále loajální Marku Šnajdrovi. Muži, který byl do včerejšího odstoupení z čela správní rady VZP považován za jednoho z nejmocnějších hybatelů českého zdravotnictví.

Co říká na námitku, že je považován za Šnajdrova muže? „Nejsem člověkem nikoho, jsem Zdeněk Kabátek. Pana Marka Šnajdra si vážím jako velmi inteligentního a schopného člověka, nicméně mám svůj rozum a umím se rozhodovat bez kohokoli v pozadí,“ prohlásil na brífinku po svém zvolení.

Exministr Julínek: Je to stoprocentní profesionál

Také jeho bývalí spolupracovníci na ministerstvu zdravotnictví potvrzují, že se se Šnajdrem na poradách vedení nejednou přel i v dobách, kdy úzce spolupracovali. Že by byl něčí loutkou, si nedovedou představit. Naopak Kabátka líčí jako věcného muže, který si umí stát za svým a dobře rozumí ekonomice nemocnic. V dobrém na něj vzpomíná i jeho první šéf na ministerstvu Tomáš Julínek z ODS. „Svoje věci plní na sto procent. Je to profesionál, ne politická figura,“ chválí volbu nového ředitele, svého stranického kolegy Julínek.

Jako svůj hlavní úkol v čele největší zdravotní pojišťovny v Česku vnímá Kabátek její ekonomickou stabilizaci. A také urovnání vztahů s lékaři, nemocnicemi i ministerstvem zdravotnictví. Sám uznává, že jedním z hlavních důvodů změny ve vedení VZP byly střety mezi dosavadním ředitelem Pavlem Horákem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Od nováčka se čeká poslušnost

Od Kabátka se proto alespoň v prvních měsících očekává vstřícnost, ne-li poslušnost k ministrovi. „Chtěl bych významně posílit spolupráci mezi ministerstvem zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, největší zdravotní pojišťovna v zemi nemůže fungovat v rozporu s ministerstvem,“ uvedl Kabátek po svém zvolení.


Zdeněk Kabátek (42)

» narodil se v roce 1970

» svou profesní dráhu začal v jaderné elektrárně Temelín jako technik, později se stal projektovým manažerem

» v letech 2004 až 2006 působil ve stavební firmě Invest PK, která se věnovala i zakázkám ve zdravotnictví

» od roku 2005 do začátku roku 2007 byl členem představenstva Nemocnice Písek, kde také dělal vedoucího provozu

» na ministerstvo zdravotnictví nastoupil v roce 2006, v současnosti je tam vrchním ředitelem pro ekonomiku, donedávna byl členem správní rady Oborové zdravotní pojišťovny, je také členem představenstva Národního tkáňového centra

» je řadovým členem ODS


Čtěte také:

Nový ředitel Kabátek má dostat VZP z minusu

MMF24

Horáka v čele VZP nahradil Kabátek

Heger: Kabátek je pro vedení VZP dobrá volba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).