Menu Zavřít

Unijní obchod s mateřstvím: řecká náhradní matka odnosí plod za půl milionu

30. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Reprodukční medicína umožňuje, aby náhradní matka odnosila dítě páru, v němž se žena marně snaží otěhotnět. Oplodněné vajíčko se vloží do dělohy cizí ženy. Bezdětné páry z Německa často využívají služeb řeckých reprodukčních klinik, které nabízejí program náhradních matek. Řecká legislativa to umožňuje, nesmí ale jít o komerční činnost. V samotném Německu je toto řešení zakázáno.

Lukrativní byznys mezi Německem a Řeckem zajišťuje například aténská firma Southeastern Fertility Solutions. Gynekolog Janis Zervomanolakis, jenž pro tuto firmu pracuje, tvrdí, že se jedná o legální řešení v rámci EU. Bezdětný pár si v Německu prostřednictvím společnosti vybere náhradní matku z Řecka, která odnosí ve své děloze uměle oplodněné vajíčko biologických rodičů. Okamžitě po porodu dítě odevzdá.

Takový postup je v Německu zakázaný, proto se Němci porozhlížejí v zahraničí. Každý šestý pár nad 25 let nemůže mít děti. Mnohým může pomoci náhradní matka. Podle řecké legislativy nesmí odměna za náhradní těhotenství překročit 10 tisíc eur (258 tisíc korun). Jde o náhradu za ušlý zisk, nicméně ani v Řecku se nesmí jednat o komerční činnost. Mělo by jít o svého druhu výpomoc založenou na osobním vztahu biologických rodičů s náhradní matkou, napsal týdeník Die Zeit. Tuto proceduru musí navíc schválit řecký soud.

Praxe se ale pohybuje v šedé zóně, řecké reprodukční kliniky nabízejí tuto službu za mnohem vyšší částky. Podle některých právníků může dokonce jít o nelegální obchod s dětmi.

Němečtí redaktoři se vydávali za bezdětný německý pár a zjišťovali, jak tento byznys v Řecku skutečně funguje. Vybrali si Středomořský institut pro plodnost na Krétě, který slibuje zahraniční klientele náhradní matky.


Řecko potřebuje ještě 20 let pomoc, tvrdí Rakušan, který vozí chudým jídlo


Cizinci nepotřebují mít od roku 2014 trvalé bydliště v Řecku, proto se tento druh procedury stává stále žádanějším. Ředitel institutu Janis Giakumakis uvedl, že jejich klinika nabízí možnost využít při léčbě neplodnosti náhradní matku od roku 2005. Tyto ženy už porodily řádově stovky dětí. V současné době disponuje klinika 11 náhradními matkami, které jsou těhotné. Dvě z nich čekají dvojčata.

Novináři se na klinice seznámili s mladou ženou, jež má východoevropský přízvuk. Je náhradní matkou a je ve čtvrtém měsíci těhotenství. Biologičtí rodiče dítěte také pocházejí z Německa. Tvrdila, že to nedělá pro peníze, chce prý pomoci lidem, kteří nemohou mít děti. Pochází z Bulharska. S tím, že dělá náhradní matku, prý souhlasí i její manžel.

Náhradní matky z romských rodin

Řecké reprodukční kliniky využívají až z 60 procent náhradní matky ze zahraničí. Pocházejí kromě Bulharska také z Polska, Gruzie, Albánie nebo Rumunska. Často ze zemí, kde se lidem žije hůře než v Řecku. Mnohdy jde o ženy z romských rodin.

Tyto dívky a ženy dostanou od kliniky až 20 tisíc eur (516 tisíc korun). Celkem zahraniční pár zaplatí klinice 60 až 70 tisíc eur (až 1,8 milionu korun). Cena se odvíjí od toho, zda je umělé oplodnění úspěšné hned napoprvé, nebo je třeba více pokusů. K ukončení těhotenství dochází císařským řezem, přítomni jsou oba rodiče dítěte.

Právní nejistota

Problémem může být to, že podle německé legislativy je za matku považována žena, která dítě porodí, nikoliv biologická matka. Klinika neformálně doporučuje, aby biologická matka uvedla na velvyslanectví, že dítě porodila v Řecku. Úřady pak mohou vydat dítěti německý cestovní pas, který je nezbytný pro návrat do Německa. Pokud k tomu nedojde, musí si biologická matka často komplikovanou cestou dítě adoptovat, vysvětlil německý týdeník.

EBF24

Řecká právnička Katerina Fountedakiová, jež pracuje v řecké agentuře pro dohled nad reprodukcí, tvrdí, že akreditovaných reprodukčních klinik je v zemi pět desítek. Většina z nich je soukromá. Přiznává, že by se legislativa ohledně náhradních matek mohla zpřísnit. Každopádně pokud se prokáže, že náhradní matka dostala odměnu vyšší než 10 tisíc eur, jedná se o porušení zákona. I když se (nejen) německé páry vystavují riziku, že překračují platné zákony, touha po dítěti často zvítězí.

Dále čtěte:

Česko v reformě energetiky zaostává. Z vyspělých zemí je s Řeckem nejhorší

Evropa vymírá: Kde se rodí nejméně dětí?

Řecko otevírá opět válečné reparace. Hraje o 8 bilionů korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).