Menu Zavřít

Němců bez práce přibylo. V dubnu historicky poprvé

30. 4. 2020
Autor: Profimedia

Počet lidí bez práce v Německu v dubnu kvůli dopadům krize způsobené šířením koronaviru vzrostl o 308 tisíc a dostal se na 2,64 milionu. Ve své předběžné zprávě to oznámil spolkový úřad práce. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 5,8 procenta, zatímco v březnu byla na 5,1 procenta. Aby nezaměstnanost v dubnu stoupla, se dosud v dějinách spolkové republiky nikdy nestalo.

„Krize způsobená koronavirem by mohla Německo přivést do nejtěžší recese poválečné doby. Tím se pod tlak dostává i trh práce," poznamenal dnes šéf úřadu Detlef Scheele. Nezaměstnanost v dubnu v poválečném období vzrostla podle něj poprvé, jinak díky jarnímu oživení ekonomiky a nástupu sezonních prací klesá.

Výjimečná situace je vidět i na počtu lidí, které německé podniky k 26. dubnu zaměstnávaly formou takzvaného kurzarbeitu, tedy se zkrácenou pracovní dobou a s příspěvky státu na mzdy. Bylo jich rekordních 10,1 milionu. Tento počet překonal všechny odhady expertů, kteří počítali se třemi až sedmi miliony. Dosavadní rekord činil 1,44 milionu lidí v kurzarbeitu a je z května 2009. Překonán tak byl sedminásobně.

Ve srovnání s dubnem loňského roku je nyní nezaměstnaných asi o 415 tisíc více.

EBF24

Prognóza německé vlády z této středy předpokládá, že letos počet výdělečně činných osob klesne o 370 tisíc . Hrubý domácí produkt (HDP) se podle odhadu sníží o 6,3 procenta, což bude nejvíce za dobu existence spolkové republiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).