Menu Zavřít

Nejdůležitější je důvěra

6. 6. 2016
Autor: Euro.cz

Svůj recept na úspěch přibližuje šéfka Konta Bariéry Božena Jirků Často chodím na různá větší i menší setkání a dostávám stále stejnou otázku OE je dnes těžké shánět peníze na charitu? Já odpovídám OE ani ne. Proč si tuto troufalost mohu dovolit? Protože ročně získáme pro Konto Bariéry přes šedesát milionů korun. Část tvoří nekonečná" veřejná sbírka, do které přispívá na 40 tisíc lidí. Někdo posílá pár desítek korun každý měsíc, někdo i pár stovek nebo tisíc, ale není málo dárců, kteří nám pošlou deseti- i statisíce.

Pravidelně pořádáme také různé jednorázové marketingové akce, každý druhý rok aukční salon českých výtvarníků.

A to už jsou miliony. Ale málo známou formou pomoci jsou tzv. firemní fondy.

Tedy účty, na které vkládají společnosti dost velké, zpravidla milionové obnosy.

Všechny tyto pramínky i prameny pomoci spojuje základní faktor OE nadace má důvěru veřejnosti, že peníze rozděluje spravedlivě, neplýtvá na vlastní režii a nepěstuje protekci.

Ovšem získat a udržovat důvěru veřejnosti je mnohem těžší, než když prodáváte třeba párky nebo vysavače. Jednak nemůžeme zahlcovat lidi agresivní reklamou, jednak máme léta stejný produkt a naše zboží“ nemůžeme označovat za bombu na trhu. Naopak, otevřeně pracujeme s tezí OE podívejte se, co jsme udělali, kolika lidem pomohli. K tomu slouží i podrobné auditorské zprávy renomované mezinárodní společnosti.

Naší nejlepší reklamou je minulost nadace, absolutní otevřenost, transparentnost účtů a ochota každému ukázat, kde jeho peníze skončily. Ale to ještě nestačí. Musíte mluvit s lidmi, vysvětlovat, kdo a proč potřebuje pomoc. Nesmíte však žebrat, vydírat, nevybíravě naléhat na potenciální dárce.

Ale to ještě nestačí OE každý měsíc dostáváte stovky žádostí o pomoc. My říkáme, že pomůžeme každému, ale s jednou výjimkou OE nepomáháme lidem, kteří nás chtějí oklamat.

Jak to děláme? Jednak vyžadujeme věrohodné dokumenty, jednak velice často konzultujeme s odborníky v místě. Jak jinak bychom se dozvěděli, že údajně chudý žadatel, který potřebuje bezbariérový vstup do domu, zrestituoval činžák a má statisícové výnosy? Poslední tajemství. Jedna moje dobrá kamarádka, vynikající psycholožka, o mně říká, že jsem vřelá. A že to se nedá nikde naučit. Asi to tak bude, ale mně to pomáhá otevírat všechny možné dveře a přinášet pomoc potřebným. Léta úspěšně pracuji se zásadou OE když někoho neznám, tak se s ním seznámím. Jde to o to lépe, že mohu každou vteřinu komukoli ukázat tvrdá fakta o naší práci. Takže náš úspěch je vlastně docela jednoduchý příběh…

EBF24

Pomůžeme každému, ale s jednou výjimkou - nepomáháme lidem, kteří nás chtějí oklamat.

O autorovi| Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).