Menu Zavřít

Nebezpečí kartelu

15. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Tvrzení zastánců fúze Bakeries International a Delta pekáren nedávají smysl

Ve sdělovacích prostředcích se v minulých dnech objevila řada „pozoruhodných“ tvrzení týkajících se rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že nepovolí spojení dvou největších pekárenských subjektů na českém trhu, společností Bakeries International Luxembourg a Delta pekárny. Některé výroky byly natolik ostré, že je na ně nutné reagovat.

Nesourodá prohlášení.

Generální ředitel Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil, nyní zastánce fúze, označil dokonce rozhodnutí ÚOHS za nehorázné (EURO 7/2005). Pan ředitel má asi krátkou paměť. Ještě před necelým rokem a tedy před vstupem obou zainteresovaných společností do svazu pekařů a cukrářů ve svém stanovisku k navrhované fúzi konstatoval, že pokud by bylo spojení ÚOHS povoleno, „lze předpokládat přesun ostatních výrobců do zbytků regionálního trhu s jistým dopadem na jejich počet, ať už z důvodu zániku nebo koncentrace. To vše samozřejmě s negativním vlivem na úroveň hospodářské soutěže i konečné nabídky spotřebiteli“. Poněkud nesourodá jsou i prohlášení majitelů Delta pekáren Jaroslava a Marko Paříka. Je logické, že fúzi maximálně podporují. Před rokem ale Marko Pařík Hospodářským novinám na otázku, jak jeho firmě mohou malí podnikatelé konkurovat, odpověděl: „Nemá vůbec smysl, aby se o to snažili. Dá se totiž říci, že pekárničky a velké společnosti vlastně nepracují v tom samém oboru“. Nedávno pro MF Dnes dodal: „Už čtrnáct let tady malopekařům říkám, ať přestanou přes noc motat průmyslové rohlíky, těch já dělám miliony denně. Pro mě je to čtvrthodina, on se s tím pachtí den. Ať se stará o jiné věci, koláče.“

Jen tři fúze.

Jak již ÚOHS při zveřejnění výroku svého rozhodnutí konstatoval, v posledních letech nebyly ze stovek případů povoleny pouze tři fúze. Jde tedy o ojedinělé rozhodnutí, které bralo ohled na všechna rozhodující kritéria pro zjištění dopadů koncentrace na trh (výše tržního podílu, odstup nejbližších konkurentů, hospodářská a finanční síla spojujících se soutěžitelů, schopnost komplexně zásobovat zejména obchodní řetězce, významné rozšíření výrobkového portfolia, kontrola podstatné části surovinové základny). Součástí analýzy jsou pochopitelně i dopady fúzí vzniklého podniku na hospodářskou soutěž. Zejména skutečnost, že nově vzniklý subjekt by nebyl vystaven účinné soutěži, a to by mu umožnilo zvyšovat cenu bez ohledu na konkurenci.
Jak je tohoto výčtu patrné, výše tržního podílu není zdaleka jediným ukazatelem, na základě kterého ÚOHS rozhoduje a není tomu tak ani v zahraničí. Pro srovnání: Federal Trade Comission v USA nepovolila spojení dvojky a trojky na trhu dětské výživy, jejichž tržní podíl by v součtu dosahoval v roce 2003 hranice necelých dvacet procent. Na druhé straně je pravda, že v minulosti povolil ÚOHS i spojení, v nichž nově vzniklý subjekt dosahoval nebo dokonce přesahoval tržní podíl 50 procent. Šlo však o trhy, které jsou s pekárenským nesrovnatelné. Příkladem může být spojení Lasselsberger/Rako ve výrobě obkladových materiálů nebo fúze firem Dupont Danmark/Retrim, zabývajících se prodejem polyvinylbutyralové fólie. V rozhodnutí Dupont/Retrim porovnal případ s nepovolenými spojeními na trhu cukru a minerálních vod a shledal, že na příslušném trhu, kde dominují dovozy, existují zcela odlišné podmínky.

WT100

Specifický trh.

Vrátíme-li se zpět k nepovolené fúzi pekárenských firem, je třeba zdůraznit, že struktura tohoto trhu je zcela specifická. Dovážet čerstvé pečivo lze prakticky pouze v okruhu zhruba padesáti kilometrů. Většina obratu společností se uskutečňuje přes dodávky obchodním řetězcům a zde opravdu, jak dokládají ostatně i slova pana Marko Paříka, nejde srovnávat velkopekárny s lokálními výrobci. Existuje tedy důvodné podezření, že by výsledkem fúze jedničky a dvojky na trhu pečiva mohl být mimo jiné i růst cen, což ÚOHS při zveřejnění svého verdiktu ostatně připomněl. Jak také nedávno naznačil i mluvčí Delta pekáren Jaroslav Pomp, zlevnění pekárenských výrobků nelze očekávat ani přesto, že cena mouky v poslední době vzhledem k nadúrodě obilí poklesla. Zároveň dodal, že „celé odvětví by naopak potřebovalo ceny zvýšit, protože marže jsou minimální.“ Doufejme jen, že se tak ale nestane na základě kartelu, proti kterému ÚOHS zatím nepravomocně zakročil v minulém roce, a že ceny budou nadále tvořeny na základě volné soutěže.

  • Našli jste v článku chybu?