Menu Zavřít

NASA a SpaceX si pohrávají s myšlenkou vylepšení Hubbleova teleskopu. Chtějí ho poslat na vyšší oběžnou dráhu

3. 10. 2022
Doba čtení: 2 minuty
Autor: NASA
  • Hubbleův dalekohled zatím funguje velmi dobře, vědci ale chtějí jeho životnost prodloužit

  • Nová studie má odhalit, zda je možné propojit teleskop s lodí Crew Dragon a zda jej lze převést na stabilnější oběžnou dráhu

  • Veškeré náklady šestiměsíčního výzkumu uhradí společnost SpaceX, a to i v případě, že mise nakonec možná nebude

  •  

Představitelé americké vesmírné agentury NASA se dohodli na další spolupráci se společností SpaceX Elona Muska. Cílem nového kontraktu je zjistit, zda je možné uskutečnit misi, která by vylepšila 33 let starý Hubbleův vesmírný teleskop. NASA ho chce poslat na vyšší oběžnou dráhu a prodloužit tak jeho životnost.

I přes poměrně vysoké stáří je zatím teleskop v dobré kondici a vědci jsou s jeho výkonem velmi spokojeni. „Hubble je neuvěřitelně úspěšný. I v tuto chvíli, zatímco s vámi mluvím, nám přináší úžasné vědecké objevy,“ řekl během tiskové konference NASA její pracovník Thomas Zurbuchen. Dodal ale, že zatím není jisté, zda je vůbec možné tento projekt uskutečnit. Cílem dohody je tedy pouze prozkoumání technické proveditelnosti celého záměru, uvedl server CNN.

Údržba skončila spolu s raketoplány

S nápadem na prodloužení životnosti dalekohledu přišla soukromá firma už před několika měsíci. „Naše společnost má mnoho zkušeností s dokováním kosmických lodí s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Tyto znalosti chceme využít a zjistit, zda je možné provést podobný manévr i s teleskopem,“ pronesla viceprezidentka zákaznických operací a integrace ve SpaceX Jessica Jensenová.

Zásah, vychýleno. NASA úspěšně otestovala obranu Země proti asteroidům
Přečtěte si také:

Zásah, vychýleno. NASA úspěšně otestovala obranu Země proti asteroidům

Servisní mise úplnou novinkou nejsou. K Hubbleovu teleskopu jich přistálo už několik, přičemž poslední z nich se uskutečnila v roce 2009. O dva roky později NASA vyřadila poslední provozuschopný raketoplán a od té doby už se k dalekohledu žádná loď nevrátila. Protože ale plavidlo Crew Dragon společnosti SpaceX zmíněné raketoplány nahradilo u většiny jejich dosavadních úkolů, je nastíněný plán, jenž počítá s opravou a přemístěním teleskopu výš, celkem nabíledni.

Velkou výhodou pro NASA je i skutečnost, že výzkum má být zrealizován bez jakýchkoliv výdajů pro americkou vládu, veškeré náklady totiž uhradí právě SpaceX. I případná mise by pak měla daňovým poplatníkům ušetřit významné množství peněz, protože životnost teleskopu se díky ní prodlouží o dalších 15 až 20 let.

Opravu možná zvládnou i bez astronautů

Nová mise k Hubbleovu teleskopu by mohla být součástí dříve oznámeného, ​​soukromě financovaného programu SpaceX s názvem Polaris. Za tímto projektem stojí miliardář a ředitel platební platformy Shift4 Jared Isaacman. Ten se loni proslavil, když si u společnosti SpaceX objednal třídenní výlet na oběžnou dráhu Země pro sebe a své hosty. Letos v únoru pak oznámil založení programu Polaris, jehož součástí mají být nejméně tři vesmírné mise.

KL24

První let s názvem Polaris Dawn by se měl uskutečnit na jaře příštího roku. Jeho posádku má tvořit Isaacman a tři další astronauti, kteří poletí na palubě lodi Crew Dragon k Van Allenovým radiačním pásům, kde stráví až pět dní. Druhý let Polaris by pak podle Isaacmana mohl být skvělým kandidátem na vyslání SpaceX k Hubbleovu teleskopu.

Americká firma Rocket Lab chce přepravovat zboží raketami. Extrémně rychlý transport láká i armádu
Přečtěte si také:

Americká firma Rocket Lab chce přepravovat zboží raketami. Extrémně rychlý transport láká i armádu

Podle Jensenové zatím není jasné, zda bude mise vyžadovat přítomnost posádky na palubě, nebo ji zvládne i autonomní vesmírná loď. Zurbuchen každopádně dodal, že i vyřešení tohoto problému je součástí nově uzavřené spolupráce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).