Menu Zavřít

Nakazit koronavirem se možná lze opakovaně, míní WHO. Urychlit chce vývoj léku i distribuci

25. 4. 2020
Autor: Profimedia

Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila globální iniciativu, která má urychlit vývoj, výrobu a spravedlivou distribuci vakcín a léků pro zvládnutí pandemie koronaviru. Plán podporuje Německo a Francie, naopak Spojené státy se jej účastnit nehodlají, uvedla agentura Reuters. Podle WHO zatím neexistuje důkaz, že by nebylo možné se novým typem koronaviru nakazit opakovaně.

Nemoc covid-19 je "společnou hrozbou, kterou porazíme pouze společným přístupem," uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na dnešní virtuální konferenci s tím, že se bude jednat o "historickou spolupráci" zemí světa.

"Zkušenost nás naučila, že i když jsou zdroje k dispozici, nebyly k dispozici rovnoměrně všem. To nesmíme dopustit," dodal.

Celosvětovou iniciativu pomohou uvést v život francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angele Merkelová. "Tento virus porazíme pouze tehdy, když spojíme síly," uvedla kancléřka, která se fóra rovněž zúčastnila.

Naopak Spojené státy zůstanou stát stranou. "Žádná oficiální účast USA nebude," uvedl americký zástupce při OSN v Ženevě. "Těšíme se, že se o této iniciativě na podporu mezinárodní spolupráce na vývoji vakcíny na covid-19 co nejdříve dozvíme," dodal ke stanovisku.

Prezident Donald Trump před týdnem oznámil, že Spojené státy pozastavují financování WHO, protože ta podle jeho názoru nezvládla pandemii nemoci covid-19. USA jsou přitom největším přispěvatelem na provoz WHO.

Do společného fondu pro výzkum vhodných léků proti koronaviru mají podle agentury DPA finančně přispívat vlády, nadace i soukromé firmy. Na 4. květen je plánovaná dárcovská konference.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že na podporu prevence, testování a léčbu nemoci z koronaviru je zapotřebí vybrat alespoň 7,5 miliard eur (205 miliard korun). "Toto je pouze první krok, v budoucnu bude potřeba více," uvedla.

Zatím neexistuje důkaz, že lidé, kteří se vyléčili z nákazy koronavirem, jsou chráněni před druhou stejnou koronavirovou infekcí. A to i přesto, že mají protilátky. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). V prohlášení proto varovala před vydáváním nějakých "dokladů o imunitě" či podobných certifikátů pro lidi, kteří nákazu prodělali. Tento přístup může podle WHO ještě více přispět k šíření nemoci covid-19.

Jihoamerický stát Chile například minulý týden oznámil, že zavádí "zdravotní pasy" pro ty, kteří se z koronavirové infekce vyléčili. Jestliže tamní úřady zjistí, že vyléčení mají v těle protilátky, mohou se okamžitě zapojit zpátky do pracovního procesu.

WHO ale před tímto postupem varovala. Zároveň zdůraznila, že přesnost a spolehlivost testů na protilátky "nemusí být zaručená".

CIF24

"Nepřesné imunodiagnostické testy mohou nesprávně rozdělit lidi dvěma způsoby," uvedla ve svém prohlášení WHO. "Zaprvé mohou být ti, kteří byli nakaženi, označeni ze negativní, a nebo naopak ti, kteří nebyli infikováni, mohou být označeni za pozitivní. Obě tyto chyby mají vážné důsledky," dodala organizace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).