Menu Zavřít

NÁHLÁ VÝMĚNA

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ABB

Curych (FT, HB) – Švédsko–švýcarská strojírenská skupina Asea Brown Boveri, třetí na světě v energetickém strojírenství, minulou středu překvapila odvětvové i burzovní analytiky, když oznámila, že od prvního ledna příštího roku vymění výkonného ředitele. Osmapadesátiletého Görana Lindahla nahradí o sedm let mladší Jörgen Centerman, dosud odpovídající za výrobu automatizačních systémů. Hlavní akcionáři usoudili, že pro koncern bude výhodnější, povede–li ho muž mající blízko k informačním technologiím.

„Po více než třicetileté práci u firmy, z toho poslední čtyři roky ve funkci výkonného ředitele, nastal čas předat žezlo mladšímu nástupci, komentoval svůj odchod Lindahl v britském listu Financial Times. Za jeho vedení společnost zahájila rozsáhlou restrukturalizaci, jejímž cílem je učinit z klasického, kapitálově náročného koncernu se zvolna rostoucím obratem technologicky zaměřenou společnost s globálním záběrem.

EBF24

Německý deník Handelsblatt soudí, že změna na nejvyšším výkonném postu ABB znamená, že ve správní radě sílí vliv švédské rodiny Wallenbergových, již zastupuje Percy Barnevik. Tento charismatický muž byl výkonným ředitelem ABB v období 1987 až 1996. Druhým nejvýznamnějším vlastníkem ABB je švýcarská BZ Gruppe Holding.

Curyšská burza cenných papírů reagovala na překvapivou zprávu poklesem akcií ABB o více než sedm procent na 153,75 švýcarského franku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).