Menu Zavřít

Na stejné pozici berou ženy v Česku o 12 procent méně než muži. Celkový rozdíl v platech je dvojnásobný

28. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Ženy stále berou méně peněz než muži. Nezáleží přitom, na jaké dělají pozici, rozdíl je totiž patrný i v případě stejného zaměstnání

  • Tuto problematiku zkoumali vědci z kalifornské univerzity. Z výsledků vyplývá, že největší rozdíl v platech je obecně v Jižní Koreji, v případě stejné pozice je odchylka největší v Japonsku

  • V Česku mají muži průměrný roční plat oproti ženám vyšší o 24 procent. Na stejné pozici dostávají o 12 procent více

I téměř ve čtvrtině 21. století se platy mužů a žen stále liší. V některých zemích více, v jiných méně, rozdíl je však stále patrný a v některých oblastech představuje více než 30 procent platu. Jaký je přesný důvod tohoto problému, se snažily zjistit bezmála tři desítky vědců pod vedením profesora Andrewa Pennera z Kalifornské Univerzity v Irvine. V rámci svého průzkumu se zaměřili na 15 zemí včetně Česka.

Dosud byl za hlavní příčinu nerovností v odměňování obou pohlaví považován fakt, že muži a ženy pracují v rozdílných zaměstnáních a na jiných pracovištích. Konkrétně muži zpravidla končili ve firmách a na pozicích s vyšší průměrnou mzdou. Jak ale vyplývá z průzkumu, jedná se jen o polovinu celého problému. Tu druhou představuje rozdíl ve výdělcích žen a mužů, kteří vykonávají stejnou práci na stejném pracovišti.

Pracovní kariéře žen brání genderové stereotypy i nedostatečná podpora zkrácených úvazků. Změna by přinesla růst HDP
Přečtěte si také:

Pracovní kariéře žen brání genderové stereotypy i nedostatečná podpora zkrácených úvazků. Změna by přinesla růst HDP

„Nerovné odměňování žen a mužů za stejnou práci je stále velmi významnou příčinou gender pay gap (GPG), a to platí pro všechny sledované země,“ říká Alena Křížková, vedoucí oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR, která se na tomto výzkumu podílela. K analýze v Česku využívala data Informačního systému o platu a Informačního systému o průměrném výdělku, který spravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nejmenší rozdíl je ve Francii a Maďarsku

Sledovány byly rozdíly mezi celkovými ročními výdělky žen a mužů ve věkovém rozmezí 30–55 let. Zjištěné odchylky se vešly do rozmezí devět až třiatřicet procent, přičemž největší rozdíl v platu byl patrný v Jižní Koreji, nejmenší pak v Maďarsku. Pokud jde o Českou republiku, tady je průměrný roční plat žen nižší o 24 procent, o dva procentní body méně než v USA.

V případě stejné pozice na totožném pracovišti jsou rozdíly o něco menší. Nejvýraznější odchylka v platech obou pohlaví je v Japonsku, kde mají ženy zhruba o 27 procent menší výplatu. Nejvyrovnanější je pak situace ve Francii. Tam je rozdíl ,jen‘ šestiprocentní. V České republice si muži na stejných pozicích vydělají zhruba o 12 procent více.

KL24

Pandemie výrazně proměnila pracovní trh. Podle expertů si do roku 2030 bude muset najít nové zaměstnání na 100 milionů Američanů
Přečtěte si také:

Pandemie výrazně proměnila pracovní trh. Podle expertů si do roku 2030 bude muset najít nové zaměstnání na 100 milionů Američanů

Částečně pozitivní je zpráva, že většina sledovaných zemí celkový GPG alespoň mírně snižuje, a to včetně rozdílu na stejném pracovním místě, tedy právě s výjimkou střední a východní Evropy. „V Česku sice mírně klesá GPG na stejné pozici, ale roste celkový GPG, to znamená, že GPG je čím dál více způsoben tím, že muži a ženy pracují na různě odměňovaných pozicích. V Maďarsku a Slovinsku dokonce roste jak celkový GPG, tak i GPG na stejné pozici,“ doplňuje Křížková.

Do budoucna se podle vědců bude potřeba zaměřit jak na rovnost v odměňování za stejnou práci, tak i na rovnost v přijímání, povyšování a v dalších procesech umisťování žen a mužů do různých pozic na trhu práce. Například v Česku nerovnost v odměňování významně souvisí s mateřstvím a kariérní pauzou, nedostupností zařízení péče o nejmenší děti, nedostatečnou podporou sdílení rodičovské mezi partnery a genderovými stereotypy spojenými s mateřstvím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).