Poctivá venkovská hospoda se vším všudy včetně pece na chleba Restaurace Na Pekárně v Čakovičkách kousek za Prahou je pojem. Bez rezervace tu o víkendu nemáte šanci a vůbec nejlepší je rezervovat si místa pár dní předem. Za pořádnými českými jídly se sem sjíždějí hosté zblízka i zdaleka a pár parkovacích míst přímo před Pekárnou už dávno nestačí.
Restaurace je uvnitř dělená na dv ě části a zejména v té první u pípy je vždycky veselo. Když je hezky, počet míst se rapidně zvýší díky zahrádce ve dvoře, ale mívá to vliv na rychlost obsluhy. Podniku velí Václav Frič, kterého ani nepřehlédnete, ani nepřeslechnete.
Hosty vítá hlasitě už od dveří a s každým se dá srdečně do řeči, zkrátka jako ve vesnické hospodě za starých časů. Jídelní lístky tu nevedou. Denní nabídka je napsaná na tabuli nad pípou, ale obsluha ji každému dopodrobna popíše. Dokážu si živě představit, že by ji tu odzpíval Michal Tučný: „Zvěřinovou paštičkou, vývárek drůbeží, králíka, jehněčí, všechno máme, co nemáme, uděláme.“ Možná trochu přeháním, ale ne zas tak mo c. Nabídka jídel má systém, do něhož jsem úplně nepronikla. Ale když jsem se dožadovala místní skvělé zelňačky, dozvěděla jsem se, že ta je přece v neděli a dneska je sobota, tak je kaldoun. Pokud si tedy Na Pekárně nějaké konkrétní jídlo oblíbíte, nezapomeňte se informovat, kdy na něj můžete přijet zase.
Na nabídkové tabuli najdete vždy dvě skvělé polévky, nikdy nechybí zvěřinová paštička s brusinkovou omáčkou, ke které se podává domácí pečivo, a k tomu se na tabuli pravidelně objevuje několik reprezentantů české klasiky, jako je svíčková, kanec se šípkovou nebo kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. A pak ještě vždycky něco navíc, třeba pečené vepřové koleno, výborná rajská omáčka nebo trochu zapomenuté čevabčiči. Pokud jste v tréninku nebo držíte dietu, raději se Pekárně vyhněte. Sice tu pro takové případy mají rybu, ale pokušení je příliš velké. Když už byste dokázali odolat všem shora jmenovaným jídlům, jednomu odoláte jen stěží. Největším trhákem Pekárny jsou pro mne taštičky z bramborového těsta plněné povidly, zalité opravdu štědrou dávkou másla a zasypané cukrem a mletými ořechy. Jednoduchost a dokonalost podávaná v hlubokém talíři. Aktuálně je pořídíte za 99 korun a jsou to opravdu skvěle investované peníze.
Pokud budete hledat místo, kam se vydat na velký rodinný víkendový oběd, je Pekárna ideální.
Na Pekárně ? Kojetická 36, Čakovičky ? t: 315 602 615 ? e: info@napekarne.com ? www.napekarne.com ? šéfkuchař: Václav Frič