Menu Zavřít

Na letišti v Dubaji stačí ukázat místo pasu oči. Díky umělé inteligenci

12. 3. 2021
Autor: Dubai Airports
  • Dubajské letiště využívá program umělé inteligence, díky kterému nemusí lidé předkládat cestovní pasy

  • Bezkontaktním způsobem kontrol chtějí Spojené arabské emiráty zabránit šíření koronaviru

  • Země patří k místům s nejvyšší koncentrací sledovacích kamer na světě

Mezinárodní letiště Dubaj zavádí další ultramoderní novinku, a sice skener oční duhovky. Ten po nasnímání ověří identitu člověka a zároveň zcela eliminuje potřebu jakékoli lidské interakce při vstupu či odchodu ze země, informuje server TechXplore.

Spojené arabské emiráty nasazují tuto aplikaci umělé inteligence především jako pomoc proti šíření koronavirové nákazy, protože díky ní lze cestující kontrolovat zcela bezkontaktně. V menším měřítku funguje technologie na dubajském letišti už od roku 2018. Zatím však byla k dispozici pouze pasažérům, kteří cestují první nebo obchodní třídou.

Systémy automatické kontroly na základě rozpoznávání obličejů a strojového čtení pasů se používají na mnoha letištích světa, z těch bližších například v Amsterodamu. Technologie nasazená v Dubaji však představuje další výrazné zdokonalení. Cestující pouze přistoupí ke skeneru duhovky, chvíli se do něj dívají, a během několika sekund mají pasovou kontrolu za sebou. Dubajské úřady propojily data naskenovaných očních duhovek s ostatními databázemi rozpoznávání obličejů v zemi, takže cestující nepotřebuje žádné identifikační dokumenty ani palubní vstupenku.

Revoluce nad Atlantikem. Letecké společnosti si poprvé budou moci vybrat, kudy poletí
Přečtěte si také:

Revoluce nad Atlantikem. Letecké společnosti si poprvé budou moci vybrat, kudy poletí

„Budoucnost se blíží,“ řekl Obaid Mehayer Bin Suroor, zástupce ředitele generálního ředitelství pro vyřizování pobytu a zahraniční záležitosti. „Nyní jsou všechny postupy chytré a trvají přibližně pět až šest sekund.“

Celá záležitost oživila otázky týkající se hromadného sledování ve federaci, o níž se odborníci domnívají, že patří mezi místa s nejvyšší koncentrací sledovacích kamer na světě. Systémy rozpoznávání obličeje obecně také čelí mezinárodní kritice za to, že umožňují cíleně se zaměřovat na novináře nebo aktivisty v oblasti lidských práv. Bin Suroor zdůraznil, že dubajský imigrační úřad zcela chrání osobní údaje cestujících, aby se k nim nedostala „žádná třetí strana“. To ale nevylučuje využívání či zneužívání dat místními úřady či silovými složkami.

Biometrická technologie vždy zvyšuje riziko zneužití, upozorňují odborníci. „Jakýkoli druh sledovací technologie je důvodem k obezřetnosti bez ohledu na to, v jaké zemi se nachází,“ řekl Jonathan Frankle, doktorand v oboru umělé inteligence na Massachusetts Institute of Technology. „V demokratických zemích o tom však alespoň lze vést veřejnou debatu.“

EBF24

V reakci na pandemii zavedla Dubaj i řadu dalších technologických nástrojů k boji proti šíření viru v obchodních centrech a na ulicích. Vedle dezinfekčních sprch se jedná o termální kamery nebo skenery obličeje, které kontrolují roušky a měří teplotu, ale teoreticky umožňují také shromažďovat biometrické údaje obyvatelstva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).