Menu Zavřít

Musk pošle lidi k Měsíci. Japonský miliardář Maezawa se tam vydá za pět let

18. 9. 2018
Autor: čtk

Prvním vesmírným turistou, který se vydá na oběžnou dráhu kolem Měsíce, bude japonský miliardář Jusaku Maezawa. V pondělí to oznámil šéf americké společnost SpaceX Elon Musk. Cesta s prvním turistou k Měsíci by se měla uskutečnit v roce 2023, kolik peněz dvaačtyřicetiletý japonský podnikatel za cestu zaplatil, zveřejněno nebylo.

Maezawa proslul jako nadšený milovník umění. V pondělí uvedl, že s sebou k Měsíci vezme šest až osm umělců. Na oběžnou dráhu Měsíce se podívají jako první lidé od 70. let, kdy Spojené státy skončily s vesmírným programem Apollo.

Cestu má umožnit zcela nová, mohutná a opětovně využitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s níž chce SpaceX kolonizovat i Mars a na jejíž konstrukci zatím firma pracuje.

Maezawa je v Japonsku populární postavou a i za hranicemi své vlasti se proslavil jako nadšený milovník umění. Loni například koupil v aukci za rekordních 110,5 milionu dolarů (asi 2,4 miliardy korun) obraz amerického umělce Jeana-Michela Basquiata.

Bývalý bubeník punkové kapely Maezawa začal s podnikáním koncem 90. let v hudebním průmyslu. V roce 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown.

BRAND24

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

Přečtěte si také:

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

V tempu Elona Muska: den rozděluje na pětiminutovky

Zlatá horečka mezi nebem a zemí. Investory láká vesmír

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).