Menu Zavřít

Mobilní rozhlas Ondřeje Švrčka rostl v době pandemie o tisíce procent. Nyní jako Munipolis vyráží dobýt Evropu

4. 1. 2022
Autor: Munipolis
  • Mobilní rozhlas Ondřeje Švrčka startoval jako SMS brána, nyní buduje celosvětovou komunikační síť Munipolis

  • Platforma slouží ke komunikaci mezi vedením měst či obcí a jejich obyvateli. Osvědčila se především v krizových situacích, jako jsou přírodní katastrofy, lockdowny nebo hledání pohřešovaných osob

  • Společnost Munipolis se již rozšířila na Slovensko a do Německa. Nyní jedná o expanzi do dalších pěti zemí v Evropě a o možném vstupu do Ameriky


Píše se rok 1997, ale připomíná to spíš slavnou potopu světa. Z oblohy se valí nekonečné provazy vody a vlny se převalují přes břehy řek. Moravská Bečva zaplavuje ulice Přerova, kde se narodil nynější zakladatel několika úspěšných firem Ondřej Švrček. Tehdy byl ale ještě dospívajícím klukem, který se krčil v tmavém bytě nad stoupající hladinou, zatímco jeho rodiče obvolávali příbuzné a různé krizové linky, aby zjistili, zda jsou všichni v pořádku a co se to okolo děje. Pak ale jednotlivá čísla postupně utichala, jak pevné linky zaplavovala voda. Nakonec ohluchl i telefon Švrčkových.

Krátce po této události si Ondřej začal uvědomovat, jak je zvláštní, že v podobných situacích s občanem aktivně nekomunikuje sama obec, v níž bydlí. Nejen, že města tehdy neměla moc možností a nechávala své obyvatele na holičkách v krizi, ale složitě hledat v archivech webových stránek se musely a často i dnes musí informace, jež by mohly být dostupné na jedno kliknutí. Navíc weby radnic jsou často nepřehledné a zápisy z jednání zastupitelstev bývají stejně zdlouhavé jako schůze samotná.

Aplikace varují před davy, hlásí zastávky MHD a najdou správné nástupiště. Technologie určené nevidomým používají i zdraví lidé
Přečtěte si také:

Aplikace varují před davy, hlásí zastávky MHD a najdou správné nástupiště. Technologie určené nevidomým používají i zdraví lidé

To celé se děje i v době, kdy máme všichni v kapse chytré telefony, skrz něž nás obchody neváhají zásobovat reklamami a ihned po návštěvě českého hotelu se aplikace z Ameriky zeptá, jak se vám výlet líbil. „Když jsem tohle všechno spojil dohromady i s běžnými životními situacemi, kdy mi několikrát odtáhli auto kvůli blokovému čištění, rozhodl jsem se s tím něco udělat,“ vypráví Ondřej Švrček. Tak vznikl Mobilní rozhlas, komunikační nástroj pro obce, který již brzy ponese mezinárodní název Munipolis.

Online diskuze o budoucnosti obce

Na základech projektu SMS brána, který už měl, se Švrček rozhodl postavit větší platformu, již budou moci využít obce v Česku i v zahraničí. Od počátku ji navrhoval jako široký portál, ačkoli v době, kdy Mobilní rozhlas používalo jen pár obcí, nebyl potenciál ambiciózního projekt zatím zdaleka využit. „Já se nechtěl vydat cestou polovičatého řešení, které bude třeba neustále předělávat,“ vysvětluje zakladatel. „Měli jsme za sebou navíc zkušenosti s posíláním esemesek pro krizové řízení hlavního města Prahy a tam jsme si nemohli dovolit šlápnout vedle,“ dodává.

SMS brána poskytla Mobilnímu rozhlasu i potřebný kredit do začátku. Původní kanál používaly stovky obcí, takže zakladatelé rozhlasu už tušili, co budou zastupitelé chtít, a ti zase věděli, co od nové platformy mají čekat. V Mobilním rozhlasu se díky tomu brzy objevily kromě běžných zpráv z obcí další informace typu čištění ulic, svoz odpadu nebo varování před podomními prodejci, ale i zajímavosti přímo od občanů z daného regionu - upozornění na akce nebo tipy na výlety v okolí.

Zároveň je zde prostor i pro podněty ze strany občanů. Přímo online je možné pořádat menší referenda nebo posílat stížnosti na závady a černé skládky. Mobilní rozhlas se hodí i při krizové komunikaci – rychlost předávání zpráv je klíčová při hledání pohřešovaných osob nebo ztracených zvířat, případně kradených předmětů.

Covidová smršť

Komunikační platforma se také nejvíce osvědčila právě během řešení problematických situací. Zatímco v běžném režimu menší obce posílají svým obyvatelům jednu zprávu týdně, v době povodní, vichřic, požárů nebo pandemií mobily zvoní bez ustání. Zprávy do systému nahrává samo zastupitelstvo, takže se skrz Mobilní rozhlas k občanům nedostanou žádné hoaxy, což se vyplatilo hlavně během koronavirového lockdownu.

To platí i v případě krizové komunikace. Díky spolupráci s aplikací Záchranka je Mobilní rozhlas v přímém kontaktu s hasičským a zdravotnickým záchranným sborem a v případě krizových situací tedy rozesílá přímo oficiální zprávy záchranářů. Spolu se sirénami se tak zaregistrovaným lidem mohou rovnou rozeznít i mobily.

„V první půlce března přišla úplná smršť. Najednou nám narostl traffic o 7 300 procent za jediný den!“ říká Ondřej Švrček. Zatímco dříve bylo standardem rozeslat dva tisíce SMS zpráv denně, najednou tento počet vyskočil na 150 tisíc. Do toho přibylo ještě 100 tisíc emailů a 60 tisíc notifikací. Do platformy se denně registrovalo i 2 500 nových uživatelů.

„Zapojovali jsme ve zběsilém tempu městské části Prahy a Brna, pro které jsme se najednou stali jedinou efektivní cestou, jak se bavit s lidmi všech generací zavřenými doma. Pamatuju si, jak jsem byl nervózní a doufal, že to všechno vydrží. A my jsme to opravdu ustáli! Je to výhoda robustního technologicky vyspělého systému oproti rámcovým řešením, které možná vypadají levnější, ale obdobné situace by ustát nemusely,“ pokračuje zakladatel společnosti.

Systém COVID Report monitoroval zasažení jednotlivých obcí pandemií. Foto: Munipolis

Místo toho, aby se Mobilní rozhlas topil v problémech, dokázal dokonce zpřístupnit svoji platformu pro krizovou komunikaci všech obcí v Česku i na Slovensku. Ačkoli nervy to prý byly, vše fungovalo zdarma. Tou dobou vznikl ve spolupráci s ÚZIS a MAMA AIi systém COVID Report, který pro starosty začal přehledně  mapovat stav nákazy v jednotlivých městech a vesnicích.

Propojit města se světem

Občané za službu nic neplatí ani mimo krizi, od obcí se vybírá poplatek dle jejich rozsahu. Začíná se na tisícikorunách měsíčně, což je pořád řádově méně, než kolik stojí standardní komunikační nástroje samospráva a pouliční ampliony rozhlasu. Munipolis, do kterého zainvestovala  skupina Pale Fire Capital, nyní používá 600 tisíc Čechů ve třetině českých obcí. Počty nových registrací stoupají každý měsíc a v řadě samospráv se Mobilní rozhlas instaluje právě na žádost občanů. „Z otevřené komunikace s radnicí se u mladších generací stává standard, který vyžadují. Nedovedou si představit, že by šli s podnětem fyzicky někam do podatelny na úřad,“ vysvětluje Švrček a dodává, že podle průzkumu AMKOS mělo v minulosti 87 procent lidí pocit, že s nimi vedení obce komunikuje nedostatečně.

Mobilní rozhlas je proto ve sdělování zpráv efektivnější než většina lokálních zpravodajů, protože jednotlivým lidem ukazuje jen to, co pro ně skutečně dává smysl. Nemáte psa? Pak vám nepřijde upozornění na poplatek za něj. Když plánovaně nepoteče voda pouze v jedné ulici, napíše aplikace jen lidem, kteří žijí přímo v ní.

Navíc nás často zajímají i informace z místa, kde žijí naše rodiny a přátelé, kam jezdíme na chatu nebo kam se chystáme na dovolenou. A to i když vyrážíme mimo Čechy. Na Slovensku se rozhlasu daří v desítkách samospráv pod názvem Munipolis. Dále společnost působí i v Německu a jedná o spolupráci se zastupiteli ve Francii, Španělsku, Gruzii, Itálii, Holandsku, Bosně a Hercegovině, ale i v Severní Americe. Zahraniční expanzi povede Zdeněk Komenda, který už dříve hledal mezinárodní kontakty a partnery pro vyhledávač letenek Kiwi.

Aby občan už nikdy nemusel hledat důležité informace

Letos by celkový obrat firmy měl překročit několik desítek milionů, jež budou sloužit většinou jako investice do dalšího rozšiřování Munipolis. Do budoucna se podnik chce stát platformou, která nastaví evropský a později i globální standard pro chytrou komunikaci. Umožňuje totiž propojovat města napříč jednotlivými státy. „V centru služby stojí občan jako příjemce sdělení, který si sám vybírá, se kterými samosprávami chce být ve spojení,“ vysvětluje zakladatel.

Dračí lidé, roboti na Marsu i DNA z milion let starého mamuta. Jaké jsou největší objevy roku 2021?
Přečtěte si také:

Dračí lidé, roboti na Marsu i DNA z milion let starého mamuta. Jaké jsou největší objevy roku 2021?

Mimo expanzi chce Švrček vylepšovat i samotnou platformu a otevřít ji kromě radnic i dalším institucím. „Kromě obcí budeme chtít dát prostor i školám, školkám, spolkům, sportovním klubům, pořadatelům akcí nebo třeba SVJ. Už brzy si tedy budeme moci takto zajistit e-vstupenku na akce,“ vypočítává. Rád by také zavedl mikroplatby, aby občané například spolu s výzvou o úhradě poplatku za komunální odpad mohli danou částku rovnou uhradit. Ve hře je i možnost registrace přes BankID a propojení s meteorologickými stanicemi, jež by mohly například upozorňovat na smog. Ostatně pilotní projekt se startupem Agdata již v několika obcích probíhá.

MMF24

„Přes Mobilní rozhlas se dá jednoduše řídit komunikace v malé obci stejně kvalitně, jako kdyby byla městem, a naopak na radnicích velkých měst tak jednoduše, jako kdybyste měli pár obyvatel, se kterými se potkáváte v jedné hospodě,“ shrnuje Švrček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).