Menu Zavřít

Mizerné jídlo na novém rekordu. Německé supermarkety musely stahovat nejvíce pokrmů v historii

10. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

V roce 2019 došlo k největšímu počtu případů, kdy z německých supermarketů musely být staženy potraviny, jež byly závadné. Šlo o případy salmonely, chlorečnany v rybách, listérie v mase.

Z údajů německého úřadu pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin vyplývá, že se rok 2019 negativně zapíše do historie ohledně případů, kdy musely být potraviny staženy z regálů obchodních řetězců. Protože byly zdravotně nezávadné.

Naposledy 28. prosince to byl případ francouzského sýru v obchodech Lidl, který byl kontaminován bakteriemi E. Coli, jež způsobují průjmové onemocnění.

Jen několik dní předtím došlo k případu stažení asijské směsi klíčků kvůli bakteriím salmonely v prodejnách Edeka. V obchodech společnosti Rewe to zase byly mandle, ve kterých se nacházela cizí kovová tělesa.

Tři lidé na otravu zemřeli

Problematických případů je stále více. Portál lebensmittelwarnung.de varoval před zdravotně závadnými produkty v roce 2019 celkem v 236 případech, což znamená smutný rekord, napsal týdeník Wirtschaftswoche. Od roku 2013 se počet ztrojnásobil. Potravin se týkalo loni 198 varování, zbytek připadal na závadnou kosmetiku a spotřební zboží.


Máte rádi hořkou čokoládu? Pozor na kadmium

ilustrační foto


Největší skandál způsobil na podzim výrobce uzenin a masa Wilke. Maso bylo kontaminováno listériemi, onemocnělo 37 lidí a tři z nich zemřeli. V listopadu došlo ke stažení zmražených filetů ryby pangasisus v řetězci Aldi Nord. Šarže obsahovala nepřípustné hodnoty chlorečnanů.

Na vině je nedostatečná kontrola i globalizace

Od spuštění portálu v roce 2011 bylo zveřejněno už 1120 varování před nebezpečnými potravinami. V případě masa a masných výrobků to bylo 145 pochybení. Na mléko a mléčné produkty připadlo 120 případů. Obiloviny a pečivo byly na pranýři 93krát. Od roku 2015 počet případů závadných potravin stále roste.

Odborníci tvrdí, že za nárůst může globalizace potravinářství a dodavatelských řetězců, ale také selhávající kontrola jak u subdodavatelů, tak u státních orgánů. Na druhou stranu už řetězce obchodů s potravinami reagují méně kriticky na varování a vadné potraviny rychle stahují z trhu, uvedla mluvčí německého úřadu pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin.

Dále čtěte:

Sladké fiasko. Dr. Oetker přestal vyrábět kalorickou bombu čokopizzu

Počet veganů v Evropě roste. Dietologové mají obavy o zdraví dětí

Jídlo v koši: nejvíce plýtvá „klimaticky zodpovědná“ nastupující generace

Brambory na ústupu. Současnému životnímu stylu více svědčí rýže a těstoviny

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

KL24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).