Menu Zavřít

Miura

Autor: Euro.cz

Báječné jídlo uprostřed hor. V krásném prostředí Čeladné se můžete dobře najíst, zrelaxovat a nadýchat se čerstvého vzduchu

Čeladná je tak trochu na konci světa. Vypravíte-li se tam autem, bude vám cesta trvat dlouho prakticky odkudkoli, pokud nejste zrovna z Ostravy. Cesta vlakem povede s přestupem v Ostravě na nádraží v Čeladné, odkud se ještě pěkný kousek projdete. Ale než si párkrát přezpíváte „Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide“, uvidíte krásnou architektonicky jedinečnou budovu hotelu Miura, kde je dokonce dobíjecí stanice elektromobilů. Rázem se ocitnete v jiném, moderním světě, ve kterém vás budou nepřetržitě rozmazlovat, ať už budete hrát golf, relaxovat v místním spa, nebo si jen užívat skvělé jídlo, které připravuje tým zdejší kuchyně v čele se zkušeným Michalem Göthem. Cesta je to sice dlouhá, ale stojí za to.

Restaurace se nachází v prvním patře hotelu a za hezkého počasí je nejkrásnější posezení na terase s výhledem do okolí. Jídlo můžete vybírat z relativně stručné nabídky postavené na lokálních surovinách, kterou doplňuje sedmi- nebo pětichodové degustační menu, jehož název prozrazuje mnohé o tom, co ochutnáte. „Chuť Beskyd“ je mistrovským kouskem šéfkuchaře, ve kterém představuje regionální beskydskou kuchyni ve svém osobitém pojetí. Jsem zapřisáhlá odpůrkyně kapra, ale marinovaný kapr nakyselo s krémem z brambor a pórku jako první chod vůbec nenesl nepříjemnou bahnitou chuť sladkovodní rybiny, naopak byl svěží, kyselkavý v dobrém kontrastu s vichysoisse krémem. Kapra v této podobě bych si nechala líbit o každém Štědrém dnu. Stejně snadno si lze zamilovat kyselicu „de luxe“, na jaře podávanou s chřestem a křupavými kousíčky místního špeku. Co chod, to nějaká výjimečná chuť a zajímavý neokoukaný nápad. Báječný byl i závěrečný sladký knedlíček plněný i sypaný mákem. Jen mi trochu uniklo, co má s Beskydy společného mučenka, ze které byla připravena omáčka.

MM26_AI

Zábavné jsou i jednotlivé položky stálého jídelního lístku, které se mění spolu se sezonou. Doporučuji vyzkoušet telecí dršťkovou polévku, na kterou budete dlouho vzpomínat, nebo dětsky dobré telecí ramínko s dušenou karotkou, které doprovázejí brambory s libečkovým máslem. S výběrem se tady nespletete. I obsluha se od loňského roku polepšila, takže se vypravte na cestu.

Miura ? Čeladná 887 ? t: 558 761 100 ? e: info@miura.cz ? www.miura.cz ? šéfkuchař: Michal Göth

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek