Menu Zavřít

Minerály v rukou státu. Z nového návrhu ministerstva má těžit i Diamo

27. 2. 2018
Autor: Hynek Glos

Ministerstvo průmyslu přichází s návrhem, jak posílit roli státních podniků při průzkumu a těžbě nerostného bohatství. Dříve schválené projekty však rušit nebude. Návrh má posílit pozici Diama či České geologické služby.

Koksovatelné uhlí, kobalt, platina, prvky vzácných zemin, uran, wolfram, zlato a v neposlední řadě také lithium. To jsou podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu strategické suroviny, jejichž ložiska by do budoucna měly vyhledávat a těžit už jen státem kontrolované podniky. Materiál s názvem Doplnění Surovinové politiky České republiky má v nejbližších týdnech projednat vláda.

Podle návrhu, který má redakce týdeníku Euro k dispozici, mají první fáze geologického průzkumu zajišťovat výhradně dva státní subjekty - podnik Diamo a Česká geologická služba. Ty mají mít přednost také v druhé etapě geologického průzkumu a při samotné těžbě, ale tady již mohou získat prostor i jiné státní či soukromé firmy. Výjimkou je uran, na jehož případnou těžbu bude mít monopol Diamo.


Nejistá budoucnost lithia? Jeho cena může do tří let klesnout na polovinu

lithiové kaliště


Ministerský návrh nepočítá s retroaktivní platností. Soukromí těžaři, kteří již dříve získali souhlas se stanovením průzkumného území, mohou pokračovat v práci beze změn. „Vtomto případě ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu stanoví podmínku maximální možné finalizace konečných produktů na území ČR,“ uvádí se v návrhu.

Tato podmínka se má týkat firem, které v minulých letech projevily zájem o dobývání lithia v oblasti Krušných hor a v okolí Horního Slavkova. Nejvíce pozornosti na sebe strhává největší projekt; australská společnost European Metals Holdings počítá s investicí zhruba deseti miliard korun a na Cínovci chce těžit čtyři tisíce tun čistého lithia za rok.

Dále čtěte:

Krušné čekání na kobalt: tradiční těžební region se vrací ke kovům

Babiš: Lithium má těžit stát. Diamu uloží zkoumat ložiska

CIF24

Stát získá z ceny lithia jen zlomek, varuje Greenpeace

Nejisté miliardy za lithium. Státní podniky by ho těžit neměly, tvrdí analýza


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).