Menu Zavřít

Milošova pitva na Vítkově

13. 5. 2017
Autor: Euro

Politické přešlapy a naschvály by se Milošovi Zemanovi odpustit možná daly, ale přehlížení válečných veteránů nikoliv.

V Česku se toho za poslední dva týdny stalo tolik, že sledovat všechno je téměř nadlidský úkol. A řada věcí tak zapadne, nebo se na ně rychle zapomene. Co by se ale přehlídnout nemělo, je fakt, že u připomínky Dne vítězství v pondělí 8. května na pražském vrchu Vítkov letos chyběl prezident. Miloš Zeman se vyhnul události, kde se nejen slaví výročí konce války, ale především vzdává pocta všem obětem a žijícím veteránům.

Jiří Ovčáček, hradní mluvčí, přišel se zajímavým vysvětlením. Zeman prý na Vítkov nedorazil kvůli odpolednímu programu na Hradě. „Bude se (prezident, pozn. red.) soustředit na jmenování generálů, které bude letos o něco zajímavější,“ citovala Česká televize z Ovčáčkovy textové zprávy. Na mysli měl zřejmě fakt, že poprvé v historii získala generálskou hodnost i česká vojákyně.

Těžko ale říct, čím je jmenování generálky složitější nebo náročnější než jmenování generála - proč musel Miloš Zeman onomu soustředění věnovat dopoledne, které by jinak mohl strávit mezi vojáky a válečnými veterány. Člověka napadají různé možnosti. Že by měl prezident z generálky takovou trému? Nebo nad jejím povýšením tak dlouho přemítal? Jako nejpravděpodobnější se jeví, že se Hrad prostě vymlouval.

Ostatně takové spekulace ještě v pondělí 8. května podpořil sám Ovčáček, když zveřejnil zprávu, že se Zeman v průběhu dne sešel s Andrejem Babišem. Oba muži spolu ladili strategii, jak hodit do koše návrh premiéra Bohuslava Sobotky na Babišovo odvolání z vlády.

Ať už byl důvod jakýkoliv, na neúčast Miloše Zemana na Vítkově by se nemělo zapomenout. Letos, kdy uplynulo už 75 let od atentátu na Reinharda Heydricha a následných represálií, se nepřišel poklonit památce těch, kdo obětovali život za svou zemi. Tedy i 340 obyvatel Lidic. A v téhle souvislosti je dobré připomenout Zemanův lednový dopis do Vatikánu, v němž zve papeže do Česka, aby spolu 10. června uctili památku vyhlazené obce.

EBF24

Ovšem dokáže někdo zaručit, že kdyby hlava katolické církve za několik týdnů skutečně do Česka dorazila, nevydá Hrad prohlášení, že se prezident musí soustředit na něco zajímavějšího? Nikdo. Po 8. květnu 2017 je chování Miloše Zemana zase o něco méně pochopitelnější. Česká televize v souvislosti s nepochopitelnou Zemanovou absencí na Vítkově zmínila jeden zajímavý fakt. V moderní historii České republiky se stalo jen dvakrát, že se květnová připomínka konce války odehrála bez prezidenta. Letos a v roce 1998. Tehdy Václav Havel ležel v nemocnici po náročné operaci.

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Vodička z Východu

Bylo jich pět

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů

Žádný Azimut, natož Chlapci a chlapi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).