Menu Zavřít

Miloš a Tonda

22. 3. 2017
Autor: Redakce

Nejpopulárnější český hospodský harmonikář, svého času z vůle předvoje dělnické třídy prezident Československé republiky Tonda Zápotocký neoplýval ekonomickým vzděláním, ale když jednoho krásného májového dne roku 1953 padla otázka na měnovou reformu, nezaváhal. Měna nebude, pravil a za tři dny to vypuklo.

A dnes, slunce naše jasné, nejmoudřejší z moudrých, lidem přímo volený prezident České republiky Miloš Zeman poklábosí s lidem a neodolá mu sdělit, že mluvil s Rusnokem a současné kursové intervence skončí dříve, než se nadějeme, a krásná česká koruna bude zase mohutná a silná.

Vzápětí přišla další vlna spekulací na brzké posílení české měny a jím jmenovaná bankovní rada a její guvernér zejména byli nuceni drbat se na hlavě a nezřetelně mumlat mlčeti zlato. Holt nám pan prezident, zřejmě, když se probírala měnová reforma, chyběl v škole.


Přečtěte si komentáře k intervencím:

Vladan Gallistl: Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

Miroslav Zámečník: Ta naše koruna česká, ta je tak hezká

ilustrační fotokoláž

Zní to všechno jako vtip, ale moc vtipné to není. Miloš Zemam patří od počátku mezi kritiky devizových intervencí a tuto keynesiánskou měnovou politiku, byť sám se pasuje na kovaného keynesiána, ostře kritizuje. Poklidné ukončení intervenčního režimu bez prudkého, spekulacemi vyvolaného kolísání kurzu je ale v zájmu celé české ekonomiky, nejen těch, kteří sdílejí názor bývalé bankovní rady na potřebnost použití nekonvenčních nástrojů měnové politiky.

CIF24

Trh sice z velké části očekává, že ČNB s intervencemi skončí již velmi brzy, ale potvrzovat tento postoj zrovna prezidentem na základě soukromých hovorů s guvernérem je sabotováním ne zrovna jednoduchého rozhodování centrálních bankéřů. Možná to chtěli seknout už tento týden, ale po tomto prezidentském extempore nemohou.

Přečtěte si další komentáře autora:

Echte türkische führer

Páchnoucí šelma na pět

Ztraceno v překladu

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

Marodí celá rodina


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).