Menu Zavřít

Miliardářům se v roce 2021 dařilo. Deset nejbohatších mužů světa si za rok vydělalo dohromady 8,8 bilionu

4. 1. 2022
Autor: Pixabay
  • Nejbohatší vrstva populace si v posledním roce polepšila. Deset nejmajetnějších mužů planety vydělalo za uplynulých 12 měsíců v přepočtu dohromady 8,8 bilionu korun, přičemž jmění každého z nich překročilo částku 2,1 bilionu

  • Nejbohatším mužem světa je v tuto chvíli Elon Musk, za ním následují Jeff Bezos a Bernard Arnault

  • Napříč žebříčkem převládají podnikatelé z odvětví informačních technologií a internetového prodeje


Rok 2021 ve světě byznysu a ekonomiky místy připomínal horskou dráhu. Někdo vydělal, jiný zkrachoval, ale miliardáři celé dění sledovali, jak se zdá, nehnutě ze svého neotřesitelného stanoviště ve výšinách. Takzvaným horním deseti tisícům se totiž ve většině případů podařilo své jmění ještě rozmnožit. Elita mezi elitou, tedy deset nejbohatších lidí na planetě, vstoupila podle webu CNBC do roku 2022 s hromadným výdělkem 402 miliard dolarů (8,8 bilionu korun).

Soukromé vlastnictví každého z členů top desítky podle Indexu miliardářů agentury Bloomberg přesahuje 100 miliard dolarů. Pro některé z nich to není žádnou novinkou – Bill Gates tuto hranici překonal už v roce 1999 a Jeffu Bezosovi se to podařilo před pěti lety. Jiní ze skupiny se ale do tohoto exkluzivního klubu zařadili prvně.

Miliardáři na pandemii zbohatli. Teď jim patří 3,5 procenta všech světových nemovitostí, polepšili si o 180 bilionů
Přečtěte si také:

Miliardáři na pandemii zbohatli. Teď jim patří 3,5 procenta všech světových nemovitostí, polepšili si o 180 bilionů

Nejbohatším mužem planety se letos poprvé stal vizionář a šéf Tesly Elon Musk. Jeho čisté jmění v říjnu dosáhlo hodnoty 300 miliard dolarů (6,6 bilionu korun), přičemž vloni mu na pomyslný účet přibylo 121 miliard dolarů (2,7 bilionu korun), tedy o nějakých 19 miliard méně než v roce 2020.

Móda následuje dobývání vesmíru

Spoluzakladatel Tesly Elon Musk se letos stal králem nejen v rámci majetkového žebříčku. Sice se nyní pyšní jměním v hodnotě 277 miliard dolarů (6,1 bilionu korun), ale titul ředitele už mu nestačí. Od března si nechává říkat „Technoking Tesly“ a těší se z prudkého růstu zájmu o své elektromobily. Akcie Tesly se letos zhodnotily o 60 procent a v říjnu se dostaly na svůj strop – jeden bilion dolarů (22 bilionů korun). Nyní je však Musk prodává po milionech, aby zaplatil daně spojené s balíčkem akciových opcí, který obdržel v roce 2012.

Na žebříčku Muska následuje Jeff Bezos se 195 miliardami dolarů (4,3 bilionu korun). Ten si letos polepšil o pět miliard (110 miliard korun). Bývalý šéf Amazonu sice ztratil pozici nejbohatšího muže na světě, ale i tak do nového roku vstupuje bohatší než kdy dřív. Ředitelského křesla v globálním nákupním tržišti se vzdal v červnu, aby se mohl více věnovat vesmírné společnosti Blue Origin, fondům Bezos Earth Fund a Amazon Day 1 Fund nebo deníku The Washington Post.

Bronzovou medaili si vysloužil šéf konglomerátu s luxusním zbožím LVMH Bernard Arnault s majetkem v hodnotě 176 miliard dolarů (3,9 bilionu korun) a výdělkem 61 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Dvaasedmdesátiletý podnikatel, který platí za nejbohatšího Evropana vůbec, vlastní například módní značky Louis Vuitton, Christian Dior nebo Givenchy.

Vezme si Zuckerberg miliardy do metaversa?

Z dávného vítězného místa se na bramborovou pozici propadl Bill Gates. Vloni vydělal sedm miliard dolarů (154 miliard korun), které mu dopomohly k objemu majetku ve výši 139 miliard (3,1 bilionu korun). Jeho jmění se tedy rozrůstá navzdory tomu, že v posledních letech přispíval obrovskými částkami na charitu. Ve společnosti Microsoft, již spoluzakládal, stále vlastní jedno procento akcií. Právě to mu pořád vydělává mnohem víc peněz, než kolik věnuje filantropii. Otázkou nicméně zůstává, jak se na jeho jmění projeví vloni oznámený rozvod s jeho ženou Melisou. Manželský pár spolu tvořili dlouhých 27 let.

Za Gatesem se umístil další podnikatel z oblasti informačních technologií – spoluzakladatel Googlu Larry Page. Jeho jmění čítá 130 miliard dolarů (2,9 bilionu korun), přičemž během posledních 12 měsíců si polepšil o 47 miliard (jeden bilion korun). Hodnota obrovské firmy Alphabet, pod níž Google spadá, se v listopadu vyšplhala na dva biliony dolarů (44 bilionů korun). Sám Page už podnik nevede, ale stále patří mezi členy nejužšího vedení.

Nejmladším mužem umístěným v první desítce boháčů je šestý Mark Zuckerberg. Sedmatřicetiletý duchovní otec Facebooku ve svém věku stihl nastřádat 128 miliard dolarů (2,8 bilionu korun), z čehož 24 miliard (527 miliard korun) získal jen za rok 2021. Aktuálně vlastní 13 procent společnosti Meta, pod kterou spadají mimo jiné sociální sítě Facebook a Instagram, a také ji řídí. Očividně to dělá dobře, protože její hodnota za poslední rok vzrostla o pětinu.

Čím víc teras, tím větší luxus. Emirátská společnost přišla s konceptem přepychové superjachty za devět miliard
Přečtěte si také:

Čím víc teras, tím větší luxus. Emirátská společnost přišla s konceptem přepychové superjachty za devět miliard

V hitparádě Zuckerberga následuje druhý zakladatel Googlu Sergey Brin. Ten si vydělal 45 miliard dolarů (989 miliard korun), v důsledku čehož se hodnota jeho majetku dostala na částku 125 miliard (2,7 bilionu korun). Osmačtyřicetiletý podnikatel vlastní 38 milionů akcií společnosti Alphabet a sedí v jejím představenstvu.

Nepochopitelné sumy

Osmý skončil majitel basketbalového týmu Los Angeles Clippers a bývalý CEO Microsoftu Steve Ballmer. Loni zbohatl o 41 miliard dolarů (901 miliard korun), a tak nyní jeho jmění čítá úctyhodných 122 miliard (2,7 bilionu korun). Ballmer se společně s ostatními akcionáři společnosti svezl na loňské vlně úspěchu, která Microsoftu zajistila růst jeho tržní hodnoty o více než jednu polovinu.

Devátou příčku obsadil s majetkem v hodnotě 109 miliard dolarů (2,4 bilionu korun) Larry Ellison, zakladatel firmy Oracle. Za rok zbohatl o 29 miliard (637 miliard korun). Jeho firma letos prožila druhé nejúspěšnější období za dvacet let své existence, a právě to vystřelilo sedmasedmdesátiletého šéfa do elitního klubu největších boháčů světa.

MMF24

Desítku těch nejmajetnějších pak uzavírá Warren Buffet, který rovněž vlastní majetek v hodnotě 109 miliard dolarů (2,4 bilionu korun). Šéf holdingové společnosti Berkshire Hathaway v létě oznámil, že se dostal do poloviny svého cíle - většiny svého majetku se totiž hodlá zbavit. Jenže výdělky vlastní společnosti mu v tom zrovna nepomáhají. Letos vynesl jednadevadesátiletému důchodci z Omahy jeho podíl ve firmě, jak sám uvedl, „nepochopitelnou sumu“ 21 miliard dolarů (462 miliard korun).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).