Menu Zavřít

Mikulášská nadílka v ohrožení? Nedostatečná úroda kakaových bobů žene ceny čokolády strmě vzhůru

1. 11. 2023
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • Za čokoládové výrobky si zákazníci připlatí. Na vině je kromě inflace také nepříznivé počasí, které má negativní dopad na úrodu kakaových bobů
  • Cena kakaa na newyorské burze v důsledku toho poprvé od sedmdesátých let přesáhla hranici 90 tisíc korun za tunu
  • Na zdražování důležité ingredience cukrovinek upozorňují i sami světoví výrobci čokolády. Těm situaci komplikují rovněž rostoucí ceny cukru

Nízký počet srážek v Africe letos významně dopadá na ceny čokolády. Největší dodavatelé kakaových bobů se totiž potýkají s nedostatečnou sklizní, která společně s inflací žene ceny cukrovinek nahoru. Konkrétně na newyorské burze se kakaové boby v pátek obchodovaly v přepočtu za více než 90 tisíc korun, což bylo s výjimkou pár zářijových dní nejdráže od sedmdesátých let minulého století (v úterý večer pak byly těsně pod touto hranicí – pozn. red.).

Kakao patří k plodinám, které mají tendenci prosperovat při stálých teplotách, vysoké vlhkosti a vydatném dešti. Kromě toho vyžaduje půdu bohatou na dusík a stanoviště, které je dobře chráněné proti větru. „Neexistuje mnoho prostoru pro chyby, což činí kakao obzvláště náchylným ke změně klimatu,“ komentuje pro CNBC analytik Agri-Food Institute Wells Fargo David Branche s tím, že letos počasí plodinám spíše nepřálo.

V deficitu třetí rok v řadě?

Vzhledem ke svým specifikům roste kakao pouze v oblastech poblíž rovníku, především v západní Africe. Konkrétně z Pobřeží slonoviny, Ghany, Nigérie a Kamerunu dle Branche pochází 75 procent celosvětové sklizně. Tu letos kromě sucha postihla také vlna mimořádných dešťů, jež způsobují rychlejší šíření hnilobné nákazy, která na úrodu bobů může mít fatální důsledky.

Potraviny po delší době opět zdražují, ale ne tolik jako loni. Nejvíce si spotřebitelé připlatí za cukr, maso a rýži
Přečtěte si také:

Potraviny po delší době opět zdražují, ale ne tolik jako loni. Nejvíce si spotřebitelé připlatí za cukr, maso a rýži

„Slabá úroda pak vyhání cenu bobů vzhůru, takže jejich zpracovatelům se tenčí marže, a neinvestují proto do nákladnější výroby – jež je nákladnější právě kvůli kvantitativně i kvalitativně horší sklizni,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ten zároveň dodává, že sklizeň Pobřeží slonoviny by v sezóně 2023–2024 měla být až o čtvrtinu nižší než loni. Podobný odhad přitom koncem září zveřejnila i zpravodajská agentura Bloomberg.

Nutno však podotknout, že o finální čísla se zatím nejedná. Zamávat s nimi ještě mohou třeba samotní farmáři, kteří by v očekávání vyšších cen mohli začít své zásoby zadržovat. „Jak situace v Pobřeží slonoviny, tak v Ghaně nicméně výrazně přispěje k tomu, že světový trh s boby bude třetí rok v řadě v deficitu – jenž tedy nejspíše přetrvá i v příštím roce,“ doplňuje Kovanda.

Od Lindtu po Orion

Podle agentury Bloomberg stouply ceny kakaa za poslední rok téměř o polovinu. A co víc, je možné, že inflace v oblasti lahůdek bude pokračovat i v momentě, kdy se ceny potravin v širším měřítku zklidní. Koneckonců, před dalším eventuálním zvýšením cen již varovali i přední výrobci čokolády jako Hershey Co. a Lindt & Spruengli AG.

Zmíněný trend potvrzuje i švýcarská nadnárodní společnost společnost Nestlé, pod kterou spadá původem česká značka Orion. „Nárůst cen kakaa je bezprecedentní a asi neexistuje výrobce čokolád, který by ho nepocítil. Právě kakao je primární surovinou při výrobě veškerých čokoládových cukrovinek,“ uvádí pro Euro.cz mluvčí Nestlé pro Česko a Slovensko Tereza Skrbková.

Dražší je i cukr

Na zvýšené vstupní náklady, respektive ceny už reagují jak sami producenti, tak i koncoví spotřebitelé. Poptávka klesá napříč Asií i Evropskou unií, která z Pobřeží slonoviny dováží na 68 procent bobů. „Pokud nedojde k dramatickému zlepšení, můžeme mluvit o relativně zoufalé situaci. Další růst cen by mohl ovlivnit spotřebu,“ uvádí pro Bloomberg viceprezident pro měkké komodity pro Asii ve společnosti StoneX Darren Stetzel.

Indie kvůli vysokým cenám zakázala vývoz rýže. Omezení může prohloubit potravinovou krizi
Přečtěte si také:

Indie kvůli vysokým cenám zakázala vývoz rýže. Omezení může prohloubit potravinovou krizi

Někteří odborníci již dokonce začali přirovnávat čokoládu k luxusnímu zboží, jehož cena roste také vinou zdražování další klíčové ingredience, a sice cukru. Ten se v Evropské unii aktuálně prodává o 56 procent dráže než v roce 2020. Česko je na tom o něco lépe, ovšem i zde si zákazníci připlatí. Konkrétně například v září vyšlo jedno kilo cukru krystal v průměru na 26,12 koruny, což je podle Českého statistického úřadu skoro o polovinu více než před třemi lety.

CIF24

Drahá čokoláda bude doménou hlavně příštího roku

Pro nadcházející sezónu v západní Africe předpovídají analytici ze společností Rabobank a Marex propad v produkci kakaa o 279 tisíc tun, což je více než dva poslední schodky dohromady, přičemž napjatá atmosféra bude panovat v celém dodavatelském řetězci. Například obchodník Cargill Inc. nedávno uvedl, že se vysoké ceny už nyní negativně odráží na poptávce v Asii, zatímco švýcarský Barry Callebaut AG v červenci pro změnu zase zápasil s celkově nižšími tržbami. A afričtí farmáři? Ti mezitím čelí vyšším nákladům a nedostatku hnojiva a pesticidů.

„Na českém trhu by se citelný růst cen čokolády a výrobků z ní měl projevovat zvláště v roce 2024, až se doprodají zásoby nakoupené za levnější ceny,“ předpovídá Kovanda. Situaci podle něj navíc zhoršuje skutečnost, že světoví dodavatelé po pandemickém útlumu vyprazdňují své sklady. „Prázdné sklady pochopitelně představují další tlak na růst cen čokolády a příslušných cukrovinek,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).