Menu Zavřít

Mars se stal svědkem historie. Helikoptéra Ingenuity má za sebou první úspěšný let

19. 4. 2021
Autor: NASA
  • NASA v pondělí se svou helikoptérou Ingenuity úspěšně absolvovala několikavteřinový let nad povrchem Marsu

  • Úspěch je přirovnáván k počinu bratří Wrightů z roku 1903, kteří se jako první lidé na světě prokazatelně odlepili od země na stroji těžším než vzduch

  • V příštích dnech by podle vědců NASA měly následovat další podobné lety, ty by navíc měly být podstatně delší


19. duben roku 2021 se již navždy zapíše do dějin lidského zkoumání vesmíru velmi tučným písmem. Dlouho avizovaný let marsovské helikoptéry Ingenuity se totiž v pondělí stal skutečností. Robot se na několik vteřin vznesl do vzduchu a následně i úspěšně přistál, potvrdila to sama NASA.

Americký úřad původně plánoval, že by se Ingenuity mohla od marsovského povrchu poprvé odlepit už koncem minulého týdne. Následně však musel své záměry přehodnotit, neboť jeho pracovníci narazili u jednoho z jejích systému na problém. Startovací sekvence začala se zpožděním, a tak se vědci rozhodli chystaný pokus - který měl být prvním kontrolovatelným letem na jiném vesmírném tělese než Zemi - o několik dní odložit. Na podruhé už ale, naštěstí, vše proběhlo přesně podle plánu.

Vzlet povolen. Marsovská helikoptéra Ingenuity se nejspíš vznese už po Velikonocích
Přečtěte si také:

Vzlet povolen. Marsovská helikoptéra Ingenuity se nejspíš vznese už po Velikonocích

„Nyní můžeme říct, že lidstvo provedlo úspěšný let s vrtulníkem na cizí planetě,“ okomentovala podle BBC radostnou událost MiMi Aungová z pasadenské Jet Propulsion Laboratory, která má provoz Ingenuity na starost. „O naší marsovské verzi letu bratří Wrightů jsme mluvili velmi dlouho, a teď ten okamžik konečně nadešel.“

Několikavteřinová záležitost

Samotný let trval jen necelou minutu. Helikoptéra, respektive malý dron vážící zhruba 1,8 kilogramu se vznesl do výšky pár metrů nad povrchem, otočil se kolem vlastní osy a následně znovu přistál. Mezitím stihl ještě vyfotit svůj vlastní stín a snímek vzápětí poslat zpět na Zem. Že se Ingenuity skutečně v řídké atmosféře vznesla, potvrdila rovněž sonda Perseverance, která na Mars dorazila během letošního února společně s ní.

Vědci v NASA nyní budou v průběhu nadcházejících hodin a dní pečlivě analyzovat všechny sesbírané údaje, aby posléze rozhodli, kdy se helikoptéra vznese do vzduchu znovu. Platí přitom, že příští letové pokusy by měly být odvážnější – ať už z pohledu výšky nebo celkové doby jejich trvání.

BRAND24

Touchdown. Přistání Perseverance proběhlo hladce, vozítko začíná z Marsu posílat první fotografie
Přečtěte si také:

Touchdown. Přistání Perseverance proběhlo hladce, vozítko začíná z Marsu posílat první fotografie

Cílem těchto letů je snaha ověřit, zda mohou podobné létající stroje posloužit při budoucích výzkumech cizích vesmírných těles. Samotná NASA s touto variantou počítá, o čemž svědčí fakt, že již schválila projekt nesoucí jméno Dragonfly, v jehož rámci chce takto prozkoumat povrch Saturnova měsíce Titanu. A pondělní úspěch Ingenuity jí dává za pravdu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).