Menu Zavřít

Maluje obrazy a drží se schválně v ústraní, říká o Jacku Maovi spoluzakladatel Alibaby Joe Tsai

16. 6. 2021
Autor: Depositphotos
  • Jack Ma, jeden z nejbohatších lidí na světě, si užívá času tráveného ústraní

  • Do něj se podle jeho bývalého kolegy Joea Tsaie uchýlil dobrovolně, aby se mohl věnovat svým koníčkům

  • Vloni na podzim Jack Ma na několik měsíců zmizel z veřejného života poté, co zkritizoval čínský bankovní systém. V jednu chvíli se dokonce spekulovalo o jeho smrti


Už dávno se neukazuje na veřejnosti tak často, jako tomu bývalo dřív. Avšak úmyslně. Tedy alespoň podle jeho dlouhodobého kolegy a spoluzakladatele Alibaby Joea Tsaie. Šestapadesátiletý Jack Ma, ještě nedávno nejvlivnější podnikatel v celé 1,4miliardové Číně, tráví poslední měsíce v ústraní a věnuje koníčkům, na které kvůli svému dřívějšímu pracovnímu úvazku neměl tolik prostoru.

„Drží se teď stranou, mluvím s ním každý den, píšeme si,“ potvrdil televizi CNBC Tsai, jenž v rámci jednoho z největších internetových obchodů na světě zastává funkci výkonného místopředsedy představenstva. „Daří se mu vlastně velmi, velmi dobře. Věnuje se koníčkům, začal malovat, a je to vlastně celkem pěkné,“ přiblížil dále.

Z pozice šéfa Alibaby odešel svérázný Ma v září roku 2019. Funkci po něm převzal o sedm let mladší Daniel Zhang. Fakt, že se aktuálně vyhýbá médiím, je podle Tsaie záměrem. „Mimo dění stojí už zhruba poslední dva roky,“ zdůrazňuje. „Představa toho, že Jack má neuvěřitelně velkou moc, není podle mě zcela pravdivá. Je stejný jako vy i já, je to normální člověk.“

Úřady zasadily nejbohatšímu Číňanovi další direkt. Z jeho Ant Group udělají holding podléhající přísné státní regulaci
Přečtěte si také:

Úřady zasadily nejbohatšímu Číňanovi další direkt. Z jeho Ant Group udělají holding podléhající přísné státní regulaci

„Vybudoval společnost neuvěřitelných rozměrů, udělal spoustu skvělých věcí pro společnost. A dnes se k tomu staví tak, že si prostě řekl, ‚je čas začít se soustředit na to, co chci já‘, což jsou všechny jeho koníčky a filantropie,“ tvrdí Maův bývalý kolega.

Kritika bankovního sektoru

Jakkoliv ale mohou Tsaiova slova působit na první pohled přesvědčivě, skutečnost je taková, že 26. nejbohatší muž planety se do ústraní stáhl teprve poté, co si na něj v průběhu minulého roku tvrdě došlápla vládnoucí Komunistická strana Číny.

Stalo se tak v návaznosti na jeho podzimní vystoupení na šanghajské konferenci, během nějž veřejně zkritizoval způsob fungování tamního, státem řízeného bankovního sektoru. Tradiční banky tehdy přirovnal k zastavárnám a utrousil, že vzhledem k aktuálně nastaveným procesům nebudou schopny naplňovat budoucí finanční požadavky.

Maova nečekané a hlavně dlouhá absence z veřejného života vzbudila u mnoha lidí obavy o jeho zdraví. Někteří dokonce rovnou začali spekulovat o miliardářově smrti. Tyto domněnky se však zkraje letošního roku podařilo vyvrátit, když se známý podnikatel objevil v krátkém videohovoru se skupinou učitelů z čínského venkova. I tak každopádně platí, že na jeho dřívější mediální výstupy – jako třeba ten, když na večírku své firmy napodoboval pohyby legendárního Michaela Jacksona – si nejspíš Maovi fanoušci budou muset definitivně nechat zajít chuť.

https://twitter.com/yicaichina/status/907095344902684672?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E907095344902684672%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fjack-ma-alibaba-chairman-extravagant-moments-retirement-party-2019-9

Znelíbila se i Alibaba

Vedle osoby zakladatele upadla v Číně v nemilost i samotná Alibaba, respektive celé Maovo podnikatelské impérium. Zejména o jeho fintechovou společnost Ant Group se od té doby tamní regulační úřady zajímají se železnou pravidelností.

Právě Ant Group, která stojí mimo jiné za mobilním platebním systémem Alipay, měla mít vloni na svědomí největší primární emisi akcií na světě. Z obchodu za v přepočtu bezmála 800 miliard korun ale na poslední chvíli v důsledku rozhodnutí čínských úředníků sešlo. O pár měsíců později z ní pak navíc udělali holdingovou společnost, čímž zajistili, že bude muset vyhovět daleko přísnějším kapitálovým požadavkům, než jaké se na ni  vztahovaly do onoho okamžiku.

Také Alibaba musela v posledních týdnech a měsících čelit nemalým problémům. Čínský antimopolní úřad ji totiž vyměřil rekordní 60miliardovou pokutu za to, že internetový gigant údajně zneužíval tržního postavení a uzavíral s partnerskými e-shopy nefér dohody. Ty měly spočívat v podmínce exkluzivního prodeje jejich zboží právě skrze Alibabu.

Čínské úřady si znovu došláply na Jacka Ma. Jeho Alibabě udělily rekordní pokutu ve výši 60 miliard korun
Přečtěte si také:

Čínské úřady si znovu došláply na Jacka Ma. Jeho Alibabě udělily rekordní pokutu ve výši 60 miliard korun

Alibaba se podle čínských úředníků takovéhoto jednání dopouštěla od roku 2015, i proto se jí rozhodli vyměřit pokutu, která do té doby neměla v zemi obdoby. Její výkonný místopředseda nicméně říká, že chod společnosti tím ohrožen nebyl a nebude.

EBF24

„Náš byznys prochází z finančního hlediska jistou restrukturalizací. A stejně tak i z hlediska antimonopolních regulací. Museli jsme zaplatit velkou pokutu. Ale už jsme to hodili za hlavu a díváme se dopředu,“ uzavírá Tsai.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).