Menu Zavřít

Mall Group se zbavuje srovnávače cen Heureka. Za sedm a půl miliardy ho nabídne akcionářům

13. 6. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Skupina Mall Group prodá internetového srovnávače cen Heureka za zhruba 7,5 miliardy korun. Deníku Hospodářské noviny (HN) to řekl Jakub Havrlant, spoluvlastník a výkonný ředitel Mall Group, do níž srovnávač spadá. Novým majitelem Heureky se podle listu stane někdo z trojice současných akcionářů Mall Group, tedy skupina PPF Petra Kellnera, duo Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem nebo investiční skupina Rockaway, jejímž zakladatelem je Havrlant.

O prodeji Heureky se začalo jednat loni. Podle Havrlanta byly na stole dvě závazné nabídky od zájemců ze zahraničí, které firmu oceňovaly právě na 7,5 miliardy korun. Nakonec ale současní majitelé změnili strategii. „Byla obrovská preference akcionářů v čele s Danielem Křetínským Heureku neprodávat nikomu externímu. I vzhledem k tomu, že výsledky firmy kontinuálně předbíhaly naše očekávání,“ uvedl Havrlant. Uvedl, že provozní zisk srovnávače loni vzrostl o desítky procent na 546 milionů korun.

„Prodejem Heureky získá Mall Group peníze na rozvoj. Zároveň to dává smysl i kvůli střetu zájmů,“ uvedl Havrlant. Připomněl, že některé konkurenční e-shopy v minulosti při vzniku skupiny protestovaly proti tomu, že Heureka bude spadat pod Mall Group. Argumentovaly, že cenový srovnávač přestane být nestranný a bude zvýhodňovat nabídky firem z Mall Group. Z Heureky proto některé e-shopy odešly, například Alza.

Používáte srovnávač cen Heureka?

Podíly v Mall Group, kam vedle e-shopu Mall.cz patří také obchody CZC.cz, Košík.cz nebo Vivantis, se po prodeji Heureky měnit nebudou. PPF stejně jako finančníci Křetínský s Tkáčem drží čtyřicetiprocentní podíl, zbylých 20 procent má Rockaway.


Internetoví přeborníci: Češi v elektrořetězcích utratí 80 miliard korun ročně

 Jednatel řetězce Electro World Roman Kocourek


Vedle prodeje Heureky nyní Mall Group čeká také významná personální změna. Každodenní řízení skupiny od Havrlanta převezme Oldřich Bajer, někdejší spoluzakladatel Centrum.cz a bývalý investor v e-shopu Zoot.cz, který nyní prochází reorganizací. „Já se přesouvám do role předsedy představenstva a dál nesu zodpovědnost za výsledky firmy,“ řekl Havrlant.

Mall Group zaměstnává přes dva tisíce lidí, jeho tržby loni překročily 16 miliard korun. Ztráta se však stále pohybuje v několika stovkách milionů korun. Vedle Česka skupina nabízí své služby v dalších šesti zemích střední a východní Evropy.

BRAND24

Jak vydělat na starém kole. Bazarové prodeje se přesouvají na internet

 Šéf Aukra.cz David Vychytil

Dále čtěte:

Oděvní řetězec Primark míří do Česka. První obchod otevře v centru Prahy

Alza zvýšila tržby na rekordních 25 miliard korun. Plánuje expanzi do Rakouska a Německa

Rekordní černý pátek. Češi v eshopech utratili přes čtyři miliardy korun

Nejrychleji rostou eshopy, maloobchodní tržby i přesto zpomalily růst

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).