Menu Zavřít

Maďaři vytáhli do boje s dvojí kvalitou potravin. Češi jen „testují“

9. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

S dvojí kvalitou potravin, o které se řadu let mluví také v Česku, se Maďarsko rozhodlo vypořádat po svém a navrhlo zákon, který zahraničním výrobcům přikazuje, aby na obalech jasně uvedli, že výrobek má jiné složení než na Západě.

Maďaři se vzepřeli laxnímu přístupu Evropské unie k fenoménu dvojí kvality (nejen) potravin, kdy zahraniční výrobci často na trzích České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska prodávají výrobky, které mají horší složení než výrobky určené například pro německý nebo rakouský trh.

„Výrobci a distributoři jsou povinni označovat potraviny nebo krmiva uváděné na trh v Maďarsku, které mají odlišné složky nebo odlišný poměr složek než v zemích mimo Maďarsko, ale mají stejný název značky a vzhled, příslušným rozlišujícím upozorněním,“ uvádí se v návrhu zákona, který mění původní zákon z roku 2008 o potravinovém řetězci a dohledu nad ním.

Účelem této změny je zavést povinnost označování výrobků dvojí kvality v rámci potravinového řetězce, dodala Budapešť. Evropská komise návrh přijala 19. května.


Korektní nekorektnost Petra Holce o cenách potravin a českém návyku na slevy:

Do masny v centru vodí zahraniční turisty. Vysoké ceny vysvětlují lokálností

Sobotkovo lepší jídlo pro Čechy bude muset někdo zaplatit. Nejspíš my

 Petr Holec


Nyní mají členské státy a Evropská komise možnost do 21. srpna připomínkovat návrh maďarského ministerstva zemědělství. Kritici maďarského postupu tvrdí, že se tím porušuje princip jednotného evropského trhu, protože maďarští výrobci mohou být zvýhodněni na úkor ostatních.

„Primárním cílem snah ČR potažmo MZe je, aby byla nalezena společná EU pravidla/nástroj, který by zamezil praktikování dvojí kvality výrobků v celé EU. Zavést nařízení pouze na národní úrovni, podobě jako v Maďarsku, se prozatím nepřipravuje,“ uvedlo české ministerstvo zemědělství na dotaz redakce Euro.cz.

Potravinářský expert Lucca Bucchini z firmy Hylobates Consulting míní, že maďarská úprava zatíží zahraniční výrobce dodatečnými náklady na označování zboží a případným negativním marketingem. To je v rozporu s legislativou EU, řekl pro server foodnavigator.com. Pokud je ale deklarované složení výrobku v pořádku, nejedná se o porušení zákona.


Problémy s kvalitou potravin mají i na Západě:

Telecí z vepře, jedovaté olivy. V Evropě přibývá podvodů s potravinami

 Kvalita potravin v Evropě klesá


Bulharský premiér Bojko Borisov v souvislosti s dvojí kvalitou dokonce hovořil o pozůstatcích apartheidu, který západní firmy vůči východní části Evropské unie uplatňují. Bulharsko má příští rok předsedat EU a boj proti dvojí kvalitě si Sofie určila jako jednu ze svých priorit.

Méně masa, více soli

Stejné výrobky mají často více soli, nebo obsahují menší podíl některých složek, v džusech ovocné složky, v čokoládových výrobcích kakaa, v uzeninách masa.

Na Slovensku se například v Coca-Cole používá levnější fruktózo-glukózový sirup, v Rakousku ale řepný cukr. Sprite i Coca-Cola v ČR obsahuje také „škodlivější“ sirup (rychleji se po něm tloustne), jenž se vyrábí z pšenice nebo kukuřice, v Německu to je kvalitnější cukr z cukrové řepy. Výrobce tvrdí, že to je tím, že v různých zemích mají zákazníci jiné chuťové preference.

Jan Maryška ze spotřebitelského sdružení dTest upozornil na to, že šunka prodávaná v Rakousku obsahovala 91 procent masa, česká 72 procent masa. Přitom se jedná o identickou značku i cenu. Odlišné složení se týká zejména masných a mléčných výrobků, nápojů, ale také drogistického zboží.


Češi vyhledávají slevy nejvíce ze všech Evropanů. Čtěte více:

ilustrační foto


Výrobci potravin změnou složení reagují na požadavky supermarketů, které požadují nižší cenu. „Obchodní řetězce v nových členských zemích požadují jinou cenu za zboží, a tudíž jinou kvalitu. Výrobce se tomu musí přizpůsobit,“ uvedl Miroslav Koberna z Potravinářské komory v České televizi. Řešením by bylo snížit marže řetězců, tím by se plošně zlevnily potraviny, dodal.

Maloobchodní řetězce si v průměru k cenám potravin přirážejí 80 až 90procentní marži, uvedla Potravinářská komora ČR v březnu.

Průměrná přirážka u vybraného zboží
Druh Cena pro dodavatele po odečtení všech slev Prodejní cena včetně DPH Prodejní cena bez DPH Přirážka v korunách Přirážka %
Tvaroh měkký 250 g 10,29 24,00 20,85 10,56 97,44
Mléko 1 l 10,28 18,63 16,20 5,92 57,59
Gothajský salám - 1 kg 41,23 90,00 78,19 36,96 89,64
Párky libové - 1 kg 52,00 105,00 91,30 39,3 75,00
Šunka - 1 kg 86,48 186,4 162,09 75,61 87,43

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle svých slov s fenoménem dvojí kvality dlouhodobě bojuje. „Rozhodli jsme se udělat velký test, který právě děláme v Německu, České republice, na Slovensku, v Rakousku a v Polsku, kde testujeme nejen potravinářské, ale i nepotravinářské výrobky, abychom dokázali na větším vzorku, že je to opravdu problém, který je vážný,“ řekl Jurečka v radiu Zet 31. května.

KL24

I když se tomuto problému věnuje tři roky, zatím jej v Bruselu neberou vážně. Ministerstvo zemědělství přes Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) alespoň zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři nekvalitní, falšované a nebezpečné potraviny, jež se vyskytují v maloobchodě.

Celé vyjádření ministerstva zemědělství pro Euro.cz
Ministr Marian Jurečka dlouhodobě zdůrazňuje potřebu řešit dvojí kvalitu potravin celoevropskou legislativou. Za úspěch lze považovat, že se tématu začaly věnovat i další země EU a také to, že Evropská komise v dubnu 2017 přislíbila se problematikou podrobně zaobírat.
Česká republika jako předsedající stát zařadila problematiku dvojí kvality potravin například na jednání ministrů zemědělství států rozšířené Visegrádské skupiny v dubnu 2016. Delegace se shodly na potřebě tuto otázku řešit a také na tom, že zásadní roli při odstraňování těchto praktik hraje i dobrá informovanost spotřebitelů, kterou je třeba podporovat.
MZe upozornilo na tuto problematiku i v rámci zasedání Rady pro zemědělství a rybářství dne 17. 5. 2016 a požádalo o otevření této problematiky na úrovni EU. 
V červnu 2016 MZe zaslalo Komisi podklady k problematice dvojí kvality, včetně provedených testů potravin zakoupených v různých členských státech. Začátkem září 2016 MZe obdrželo reakci, ve které Komise vzala na vědomí stanovisko ČR, že odborné diskuze o otázce dvojí kvality jsou nutné na evropské úrovni a že se bude této problematice věnovat.
V červenci 2016 bylo evropským institucím zasláno Společné prohlášení ministrů zemědělství ČR, Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Estonska ke dvojí kvalitě potravin na společném trhu Evropské unie, jehož tvorbu MZe iniciovalo. Na začátku roku 2017 MZe opět diskusi na téma dvojí kvality podpořilo a rozvedlo, a to na Radě ministrů pro zemědělství a rybářství a pracovní skupině Fóra na vysoké úrovni pro lepší fungování potravinového řetězce. MZe se i v průběhu roku 2017 aktivně účastní diskusí k této problematice na různých fórech v rámci EU.
MZe v současné době vyhodnocuje test dvojí kvality výrobků stejných obchodních značek prodávaných v ČR a okolních státech EU. Jeho výsledky budou k dispozici během června 2017. Případné důkazy výskytu praktik dvojí kvality budou následně poskytnuty institucím EU, a podpoří tak dlouhodobý apel ČR na potřebu řešení této problematiky na úrovni EU. Primárním cílem snah ČR potažmo MZe je, aby byla nalezena společná EU pravidla/nástroj, který by zamezil praktikování dvojí kvality výrobků v celé EU. Zavést nařízení pouze na národní úrovni, podobě jako v Maďarsku, se prozatím nepřipravuje.

Související články:

Nižší kvalita za vyšší cenu. Čechům začíná vadit dvojí metr na trhu potravin

Jako otroci. Německá jatka vykořisťují pracovníky z Východu

Agrofert chce srazit platy v německém Liekenu. Zaměstnanci se bouří

Nástup řetězců. V boji o biopotraviny prohrává kvalita


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).