Menu Zavřít

Lord Foster ve Varšavě

21. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Nová dominanta polské metropole

Od září má Varšava novou architektonickou dominantu - palác Metropolitan na Pilsudského náměstí v samém centru města. Autorem této nové administrativní budovy není nikdo menší než Sir Norman Foster, jeden z nejslavnějších architektů současnosti.
Osmašedesátiletý Angličan je klasikem high-tech architektury. Jeho stavby ze skla a hliníku, využívající nejmodernější technologie, bývají oceňovány pro svou inovativnost a nadčasovou eleganci. Mezi Fosterovy nejznámější realizace patří Šanghajská banka v Hongkongu, kopule berlínského Reichstagu či Millennium Bridge v Londýně. Před čtyřmi lety získal prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu a od roku 1997 má právo užívat titul Sir.
Palác Metropolitan je monumentální šestipatrová budova, která uzavírá severní stranu Pilsudského (dříve Vítězného) náměstí. Půdorys pětiúhelníku s vnitřní kruhovou dvoranou je rozdělen do tří segmentů. Palác stojí v těsném sousedství klasicistní budovy Národního divadla a historické zástavby. Aby prosklené fasády v daném prostoru nepůsobily příliš rušivě, jsou doplněny vertikálními kolmo osazenými zástěnami z šedobílého granitu. Při čelním pohledu nejsou téměř vidět, při pohledu z boku naopak vytvářejí iluzi souvislé kamenné stěny.
Celková užitná plocha stavby činí 36 tisíc metrů čtverečních. Pro srovnání - pražské Charles Square Center na Karlově náměstí má o šest tisíc metrů čtverečních méně. V přízemí paláce jsou luxusní butiky a restaurace, v patrech pak kancelářské prostory, v podzemí dvě patra garáží s 410 parkovacími místy. Centrální dvorana s vodotryskem a stromy po obvodu je volně přístupná ze tří stran a měla by fungovat jako živé veřejné prostranství.
Projekt za 110 milionů dolarů realizovala americká developerská firma Hines. Uvádí, že palác se jako jediná stavba v Polsku, ne-li v celé střední Evropě, může honosit ratingem AAA za nejvyšší úroveň architektury, technického vybavení i prestižní adresu. Nájemné za metr čtvereční dosahuje 28 dolarů měsíčně.
Mezi nejvýznamnější Fosterovy stavby se však palác Metropolitan rozhodně nezapíše. Zadání stavby bylo pro architekta poměrně svazující, a tak ve výsledku nejde o nic víc ani míň než o kvalitní administrativní budovu, která neuráží, ale ani neinspiruje. Výmluvné je, že na internetových stránkách Fosterovy architektonické kanceláře se o dokončení stavby neobjevila ani zmínka.
Do jisté míry lze palác Metropolitan přirovnat k pražskému Zlatému Andělu, který v tvorbě Jeana Nouvela rovněž nepředstavuje zrovna zásadní dílo. Časopis Warsaw Business Journal již citoval ironické poznámky, že palác vypadá jako převrácený tank.

EBF24

Další informace na www.hines.pl a www.fosterandpartners.com.//

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).