Menu Zavřít

Lidovci navrhli další změny. Z EET chtějí vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

29. 11. 2016
Autor: čtk

Vládní KDU-ČSL navrhne ve Sněmovně vlastní návrh změn v elektronické evidenci tržeb. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že vyňati by měli být všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a "ti, kteří si pouze přivydělávají".

Systém by se podle Bělobrádka měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414 tisíc korun. Návrhy, které dnes KDU-ČSL představila ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), podle Bělobrádka tvoří logický celek.

„Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni pláci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250 toséc korun obrat,“ uvedl Bělobrádek. S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

Babiš chce na středečním jednání Sněmovny navrhnout dvě vlastní změny v systému. Vládní ČSSD ho kritizuje, mimo jiné se obává, že poslanci přijdou s dalšími návrhy, což způsobí chaos. Podle lidovců mají návrhy změn své ratio. Odvolávají se na koaliční smlouvu, podle níž mají pokladny být zavedeny u vybraných skupin podnikatelů, nikoli plošně.

Jak řeší EET dýško? Přečtěte si:

Rébus zvaný „dýško“. Otazníky v EET zůstávají

 číšník - ilustrační foto

„Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací,“ vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Podle zákona začnou elektronickou evidenci tržeb používat nejprve podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách, a to už od čtvrtka. V první vlně se tak nový systém dotkne 40 tisíc podnikatelů.


O EET dále čtěte:

KL24

Kalousek: EET je jako koncentrační tábor. TOP 09 trvá na jejím zrušení

ČOI: Spotřebitelé mají nárok na doklad o koupi, účtenka pro EET jej nenahrazuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).