Menu Zavřít

Lidé vydělávají na knihách napsaných ChatGPT. Umělá inteligence nám prozradila, k čemu to podle ní povede

23. 2. 2023
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • V internetovém obchodě Amazon Kindle poslední dobou narůstá počet knih napsaných s využitím ChatGPT
  • Vytvořit takové dílo může zabrat pouhých několik hodin, takže produktivní autoři by se tím mohli i slušně uživit
  • Někteří ,tradiční spisovatelé si v důsledku toho myslí, že texty umělé inteligence je můžou připravit o práci. ChatGPT je ale přesvědčen, že k tomu nedojde

Umělá inteligence v současnosti výrazně mění mnoho oborů naší činnosti a lidé se postupně učí ji používat k nejrůznějším účelům. Kromě studentů podvádějících při zkouškách se nově objevují také zprávy o tom, že vznikají první knihy napsané ChatGPT. Agentuře Reuters to potvrdil například Brett Schickler, který díky inteligentnímu softwaru vydal 30stránkovou ilustrovanou dětskou e-knihu s názvem Veverka Sammy.

Americký obchodník si nikdy dříve nepředstavoval, že by mohl být tvůrcem, dlouhou dobu o tom ale snil. „Když jsem se dozvěděl o ChatGPT, došlo mi, že myšlenka napsat knihu je konečně možná,“ řekl Schickler. Jeho dílo se nyní prodává v obchodě Amazon Kindle za tři dolary (zhruba 67 korun) a svému autorovi zatím vyneslo zhruba třicetkrát tolik. A ačkoliv takové číslo nepředstavuje žádnou výraznou sumu, Shicklera to inspirovalo k vytvoření dalších knih napsaných softwarem. „Myslím, že je možné, aby si na tom lidé postavili celou kariéru,“ doplnil autor Veverky Sammy.

Bojíte se toho, že vás v práci během příštích pěti let nahradí umělá inteligence?

Podobný nápad dostalo i mnoho dalších lidí. V polovině února bylo v inkriminovaném obchodě více než 200 e-knih, u nichž byl jako autor nebo spoluautor označen právě ChatGPT. Patří mezi ně třeba ,Jak psát a vytvářet obsah pomocí ChatGPT, ,Síla domácích úkolů nebo básnická sbírka ,Ozvěny vesmíru. Dá se navíc předpokládat, že ne všichni autoři se k použití umělé inteligence veřejně přiznali, takže počet těchto děl může být ve skutečnosti mnohem vyšší.

Není problém vytvořit 300 knih ročně

Nedávný vzestup strojově vytvořených děl potvrzuje i samotná umělá inteligence. Sami jsme se jí na to zeptali. „Tento trend je součástí širšího vývoje v oblasti generativní umělé inteligence (GPT), který umožňuje vytváření textů s vysokou kvalitou a autentičností. Existuje potenciál, že různé formy umělé inteligence mohou změnit způsob, jakým jsou knihy psány a publikovány. Vytváření těchto děl pomocí GPT může být mnohem rychlejší a levnější než psaní tradičním způsobem, což může vést ke zvýšenému počtu publikovaných knih,“ uvedl pro Euro.cz ChatGPT.

ChatGPT vás možná připraví o práci. Zde je osm profesí, v nichž může vyspělá umělá inteligence nahradit lidské zaměstnance
Přečtěte si také:

ChatGPT vás možná připraví o práci. Zde je osm profesí, v nichž může vyspělá umělá inteligence nahradit lidské zaměstnance

Právě zmiňovaná rychlost je jednou z hlavních výhod lákajících potenciální autory. Na YouTube, TikToku a Redditu se už objevily stovky tutoriálů, které ukazují, jak vytvořit knihu za pár hodin. Mezi nejčastější témata patří třeba návody na rychlé zbohatnutí, rady ohledně diety, tipy na kódování softwaru a recepty.

Mnozí lidé si tedy začínají myslet, že ChatGPT brzy obrátí současný knižní průmysl vzhůru nohama. „Tento trend je něco, čeho se opravdu musíme obávat. Strojově vytvořené knihy můžou zcela zaplavit trh a mnoho autorů kvůli tomu může přijít o práci,“ podotkla Mary Rasenbergerová, výkonná ředitelka spisovatelské skupiny Authors Guild.

Její slova částečně potvrzuje i Frank White, který za necelý den vytvořil 119stránkovou novelu s názvem ,Galactic Pimp: Vol. 1 pojednávající o mimozemských skupinách bojujících o nevěstinec ve vzdálené galaxii. White tvrdí, že kdokoli s dostatkem prostředků a času by mohl s pomocí umělé inteligence vytvořit zhruba 300 takových knih ročně.

Promluvili jsme si s umělou inteligencí. Češtinu zvládá bez problémů a poradí vám, co koupit blízkým k narozeninám
Přečtěte si také:

Promluvili jsme si s umělou inteligencí. Češtinu zvládá bez problémů a poradí vám, co koupit blízkým k narozeninám

Podobnou zkušenost má za sebou také Kamil Banc. Ten se vsadil se svou ženou, že dokáže vytvořit knihu za méně než jeden den. ChatGPT tedy uložil úkol „napiš pohádku na dobrou noc o růžovém delfínovi, který učí děti, jak být upřímný“. Umělá inteligence se pak na základě předem určeného zadání postarala i o vytvoření obrázků. Sedmadvacetistránková ilustrovaná kniha s názvem ,Příběhy před spaním: Krátké a sladké, pro dobrý noční spánek nakonec vznikla za pouhé čtyři hodiny.

Knihy od umělé inteligence? Nudné

Navzdory výše uvedeným skutečnostem si každopádně ChatGPT nemyslí, že by se kvůli němu měli tradiční spisovatelé o svoji práci strachovat. „Není pravděpodobné, že umělá inteligence nahradí lidské spisovatele. I když GPT může generovat texty s vysokou kvalitou, stále mu chybí kreativita a zkušenosti typické pro lidské spisovatele. Knihy napsané pomocí umělé inteligence se navíc mohou lišit v jejich stylu a tématech od knih, které jsou napsané lidmi,“ vysvětlil ChatGPT.

ebf 24 - tip duben

Rozvoj strojově vytvářených textů by měl podle něj naopak autorům usnadnit jejich práci: „Umělá inteligence může pomoci spisovatelům třeba tím, že jim poskytne nástroje a podporu při psaní knih. Může být také použita ke generování nápadů na příběhy nebo k nápovědě, jak vylepšit určitý prvek textu. Kromě toho může pomoci i s editací a korekturou.“

Google představil Američanům a Britům nového realistického chatbota. Co vše umělá inteligence Lamda umí?
Přečtěte si také:

Google představil Američanům a Britům nového realistického chatbota. Co vše umělá inteligence Lamda umí?

S tímto názorem souhlasí třeba ,tradiční spisovatel Mark Dawson, který prostřednictvím Kindle Direct Publishing prodal miliony kopií svých děl. „Zásadní roli při prodeji knih hraje jejich hodnocení. Pokud je kniha nudná, dostane špatné recenze. Poté už není doporučována ostatním čtenářům a její prodej se tak téměř zastaví. A z mé zkušenosti vyplývá, že knihy napsané s pomocí ChatGPT většinou nudné jsou,“ uzavřel Dawson.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).