Menu Zavřít

Lidé u nás za tři měsíce proinvestovali 35 milionů, říká Suk z Investownu. Jeho portál nabízí vklad do nemovitostí za pár stovek

15. 7. 2021
Autor: Investown.cz
  • Filip Suk a Alan Vyšín založili platformu Investown, která zprostředkovává vklady do investičních nemovitostí, startup funguje od letošního jara

  • Minimální investice činí 500 korun, takže přes aplikaci si může obchodování na realitním trhu vyzkoušet každý

  • Za první tři měsíce firma eviduje investice v hodnotě 35 milionů korun, získala osm tisíc investorů a 14 bytů, ve kterých zájemci kupují podíly

  • Česká spořitelna do projektu ještě před jeho startem vložila miliony korun, podíl z Investown zakoupil i holding Lighthouse Ventures


Bezpečná investice do nemovitostí, i když nemáte na účtu miliony. Taková je vize Investown. Český startup přešel do ostrého provozu letos na jaře s cílem otevřít realitní trh široké veřejnosti. Podle zakladatele Filipa Suka (na fotografii) a CEO Alana Vyšína umožní internetový portál Investown.cz propojený s mobilní aplikací všem zájemcům vložit své finance od minimální částky 500 korun do bytu podle vlastního výběru s cílem získávat poměrný zisk z nájmu.

„S přáteli jsme chtěli investovat do něčeho, čemu věříme a kde se nemusíme bát o svoje peníze, což jsou nemovitosti. Nicméně našetřit na celý byt, najít dobrou nabídku, vyřešit právní věci, koupit ho a starat se o nájemce je velice náročné,“ vysvětluje Filip Suk počátky svého podnikání. Rozhodl se proto vytvořit platformu, kde se bude moct o strasti, ale i radosti z pronajímání bytu podělit větší komunita. I když byl projekt ještě ve stadiu myšlenky, zpráva o něm se rychle rozkřikla. „Začaly nám psát a volat desítky lidí, jestli se nemůžou přidat,“ líčí. Skupina přátel se tedy rozhodla založit firmu a vytvořit službu pro všechny. Webový portál funguje tři měsíce a mikroinvestoři už do něj vložili více než 35 milionů korun.

Žádná investice není bez rizika, říká spolumajitel crowdfundingové platformy finGOOD
Přečtěte si také:

Žádná investice není bez rizika, říká spolumajitel crowdfundingové platformy finGOOD

Zakladatelé tvrdí, že stačí dvouminutová registrace na webu a pak už si každý člen může vybírat z nabídky bytů, do kterých investuje částky od 500 do 300 tisíc korun. Aktuálně Investown vlastní dohromady 14 bytů v Praze, Brně a Plzni. Výnosy z jednotlivých nemovitostí se pohybují mezi čtyřmi a pěti procenty, takže pokud klient vloží do systému základní bankovku s Boženou Němcovou, za rok získá 23 korun. Lidé Investown využívají hlavně k dlouhodobému odkládání volných peněz, protože při pravidelném vkladu tří tisíc korun měsíčně se po roce dostanou na profit v hodnotě devíti stovek.

Inzeráty čte algoritmus

Provozovatelé přitom do výběru nemovitostí vůbec nemluví. Na realitním trhu je za ně hledá algoritmus. Počítač technici naprogramovali tak, aby každých deset minut vyhodnotil všechny inzeráty na internetu a hledal nejlukrativnější byty, které mají potenciál dlouhodobého zisku.

„Sleduje hodnotu nemovitosti, nájem v lokalitě a stabilitu. Již tento měsíc publikujeme nový web, kde budou moci majitelé prodat nemovitost přímo nám, aniž by museli platit vysokou provizi za realitního zprostředkovatele,“ vysvětluje Suk.

Vhodné byty pak počítač doporučí společnosti ke koupi a dceřiná firma startupu se dohodne s prodejcem na podmínkách. Investown tak v podstatě poskytuje úvěr dalšímu partnerovi, který za něj nakupuje nemovitosti a pak se o byty stará, řeší rekonstrukce a komunikuje s obyvateli, protože zůstává celou dobu majitelem bytu. Dceřiná firma vydělává na nájmu a splácí půjčku webové platformě, která si nechává z toho, co dostane, 10 procent na provoz. Zbytek částky pak rozdělí mezi jednotlivé investory na základě toho, jakou sumu do bytu vložili.

Domoplan postaví v Brně pět nových rezidenčních projektů v hodnotě 1,5 miliardy korun. Dohromady nabídnou přes 200 bytů
Přečtěte si také:

Domoplan postaví v Brně pět nových rezidenčních projektů v hodnotě 1,5 miliardy korun. Dohromady nabídnou přes 200 bytů

První peníze získají už v měsíc registrace. Ukládají se jim do webové nebo mobilní aplikace, odkud si je mohou kdykoliv vybrat nebo znovu investovat do některého z bytů v nabídce. Na jediném prostoru se aktuálně podílí maximálně 840 investorů. Horní hranice vkladu je omezena na 300 tisíc korun, miliony najednou firma nepřijímá, aby zbyly podíly i pro ostatní. K dnešnímu dni má Investown jednotky tisíc registrovaných uživatelů a na konec července se chystá spuštění plné verze aplikace pro Android a iOS, ve které budou moci uživatelé pozvat své přátele s tím, že za každého nového zájemce získají dvě stovky.

Finance od České spořitelny

„Daří se nám nad očekávání všech, co na projektu pracují. Nyní, třetí měsíc od spuštění, se zapojilo přes osm tisíc mikroinvestorů, kteří proinvestovali kolem 35 milionů korun. Tento extrémní zájem nás velice těší. Aplikaci každopádně budeme ještě dále vylepšovat. Také jsme načali další investiční kolo, kde chceme získat finance na expanzi do zahraničí,“ říká Filip Suk.

Do startupu přitom už loni vložila miliony korun Česká spořitelna v rámci programu Seed Starter, takže Sukův projekt získal rozsáhlé finance dřív, než se vůbec otevřel veřejnosti. Začátkem roku odkoupil tříprocentní podíl ve firmě fond Lighthouse Ventures. Investown nyní plánuje expandovat do Maďarska či Itálie a postupně se rozšířit po celé Evropské unii, aby český klient mohl profitovat i z nemovitostí v cizině. Zachovaná zůstane hodnota minimálního vkladu, aby mohl investovat opravdu každý.

Investiční skupina Davida Rusňáka otevírá nový fond. V prvním roce počítá s projekty za 1,4 miliardy korun
Přečtěte si také:

Investiční skupina Davida Rusňáka otevírá nový fond. V prvním roce počítá s projekty za 1,4 miliardy korun

Zakladatelé se inspirovali v Americe, kde existuje několik firem zprostředkovávajících investice do developerských projektů. To je však extrémně nebezpečné. Hodnota takových akcií se mění a stavby se mohou pozastavit nebo zkrachovat. Byt je krytý samotnou skutečností, že na místě prostě stojí, dokud někdo celý objekt nezbourá. Protože sdílené vlastnictví nelze zapsat do katastru, stává se majitelem společnost založená za tímto účelem. Každého nového nájemníka si prověřuje, ale pokud se stejně stane, že neplatí nebo se odstěhuje, majitel hledá nového bez provize.

Počet investorů exponenciálně roste

Do každé nemovitosti se investuje na předem určené časové období. Po jeho uplynutí budou podílníci vyplaceni a u některých bytů dokonce dostanou bonus do 15 procent. Při předčasném ukončení investice si firma účtuje poplatek 0,8 procenta. V budoucnu prý společnost umožní jednotlivým klientům obchodovat s podíly mezi sebou, ale zatím lze svých pár metrů bytu přeprodat pouze zpět do společnosti.

Bydlet v investičním domě rozhodně není pro nájemníka nepříjemné. Firma se snaží udržovat s obyvateli přátelské vztahy, aby v jejích bytech zůstávali dlouho. „Pro nás je výhodnější dát nižší nájem a mít dlouhodobě spokojeného nájemce,“ komentuje zakladatel.

O efektivitě řešení vypovídá dramatický úspěch firmy. „Investown jsme testovali ze všech možných i nemožných úhlů skoro rok. Vzhledem k tomu, že jde o peníze lidí, tak jsme nechtěli riskovat žádné chyby. Jediná potíž byl mnohem větší zájem investorů, než jsme čekali. Na začátku se párkrát stalo, že v aplikaci nebyly volné byty. To se nám nyní podařilo vyřešit nabráním dalších 23 pracovníků do obchodního týmu,“ říká Suk. „Počet investorů nyní exponenciálně roste, protože si ověřili, že to funguje. Už druhý měsíc jsme klientům vyplatili z nájmů přes 100 tisíc korun,“ dodává.

CIF24

Většina z nich své vklady průběžně zvyšuje a pravidelně se hrne do nových příležitostí, které firma nabízí téměř každý týden. „Aktuálně největší počet nových investorů chodí na doporučení od současných, což je pro nás potvrzení, že to děláme správně,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).