Menu Zavřít

Lidé dobří, zachraňte nás!

20. 3. 2009
Autor: Euro.cz

První banka začala prodávat dluhopisy určené českým domácnostem, předběhla tím stát

Naprosto tajně a v tichosti předběhla jedna z největších domácích bank ministerstvo financí, které nedávno ohlásilo záměr vypůjčit si od domácností peníze na zalepení děr ve státním rozpočtu. Česká spořitelna (ČS) nečekala, až lidé začnou přelévat své vklady do výnosnějších státních dluhopisů, a začala vydávat bondy vlastní. Novinku prezentovala jako podřízené dluhopisy, které jsou určené pro retail (viz Pojmy). Úředníci na ministerstvu financí podobnou emisi připravují už několik týdnů. Pikantní na tom je, že o plánu spořitelny neměl nikdo tušení. A to ani přesto, že vláda zřídila na přípravu dluhopisů pro domácnosti expertní skupinu, jejímiž členy jsou i dva zaměstnanci ČS.
O ničem nevěděl například náměstek ministra financí Eduard Janota, který jako první o záměru zapojit občany do financování státního dluhu promluvil na veřejnosti. Nejnovější produkt z dílny České spořitelny překvapil také Pavla Makovce z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, který zmiňované expertní skupině předsedá. „To, že se nám nepochlubili, že něco připravují, jim nemůžeme vyčítat, protože je to věc obchodního přístupu. Spíše mně vadilo, že nás neupozornili na možnost vést dluhopisy formou sběrného dluhopisu, jak to mají u podřízeného dluhu,“ řekl týdeníku EURO Pavel Makovec, jenž vedle pedagogické činnosti šéfuje Fondu kvalifikovaných investorů ve společnosti Arca Capital.

Potřebujeme navýšit kapitál

Banka chce touto formou získat dvě miliardy korun, což je oproti vládnímu stomiliardovému záměru poměrně zanedbatelná částka. Zásadní výhodou podřízených dluhopisů je především fakt, že emitent si může v účetnictví o celou emisi navýšit vlastní kapitál, a vylepšit tím bilanci. Pro banku to znamená růst kapitálové přiměřenosti. A přesně to hodlá Česká spořitelna udělat. „Příslušný objem emise bude započten do vlastního kapitálu banky v souladu s odpovídajícími předpisy,“ řekla Hana Trhoňová z tiskového oddělení banky. Vzhledem k tomu, že z ní mateřská Erste Group vysaje veškerý loňský zisk přesahující patnáct miliard korun, nelze se ničenu divit. Banka ale popírá, že by byla v problémech. „Česká spořitelna tímto krokem efektivně optimalizuje kapitálovou strukturu,“ konstatoval při oznámení novinky Daniel Heler, člen představenstva a náměstek generálního ředitele.
Na nezájem si banka stěžovat nemůže. „Atraktivitu produktu dokládá zájem klientů, kteří v prvním týdnu investovali do tohoto investičního nástroje desítky milionů korun,“ uvedla Trhoňová. Podřízené dluhopisy pro domácnosti vydává spořitelna poprvé v historii. Dosud měla dvě podobné emise, ale pouze pro právnické osoby. Zhodnocení slibuje ve výši pěti procent na deset let a připouští možnost předčasného splacení po pěti letech. Minimálně si může jedna fyzická osoba koupit tři dluhopisy, tedy investovat alespoň třicet tisíc korun. Cenné papíry jsou vydány ve formě sběrného dluhopisu. Ten je, podobně jako podílový fond, společným majetkem vlastníků jeho podílů. V praxi to znamená, že emise vyjde levněji, neboť je třeba vést jen seznam podílníků, a nikoli fyzicky každému dávat dluhopisy přímo do ruky.

EBF24

Stát vs. Česká spořitelna

Miroslav Kalousek coby správce státních peněz si nemusí zoufat, že ho spořitelna v půjčování od obyvatel trumfla. Jeho dluhopisy prý budou výhodnější. A to i přesto, že zatím nejsou přesně známy parametry. Pavel Makovec, šéf vládní skupiny pro přípravu emise státních dluhopisů, tvrdí, že riziko podřízeného dluhopisu je výrazně vyšší než riziko státního dluhopisu. „Z tohoto pohledu je výnos pět procent oproti aktuálnímu výnosu srovnatelného státního dluhopisu, který je 5,6 procenta, nedostatečný,“ prohlásil.
Navíc pro investory má tento druh cenných papírů jednu velké riziko v tom, že v případě problémů banky se podíly z podřízených cenných papírů vyplácejí věřitelům až jako poslední. A když není vyplácet z čeho, nedostane se na ně vůbec. Výhodnější bude Kalouskův dluhopis i z toho pohledu, že bude kdykoli odkoupitelný zpět, což spořitelna vylučuje.
Vláda svým plánem evidentně píchla do vosího hnízda. Když Janota oznámil záměr emitovat dluhopisy pro domácnosti, autoři plánu tvrdili, že lidé si je nakoupí za vklady, jež mají u bank. Finanční domy se vyděsily a nešetřily kritikou, že takový odliv vkladů ohrozí stabilitu bankovního sektoru. Neohrozí, tvrdilo ministerstvo a hájilo se tím, že peníze dá hned do oběhu. Spíše než úbytek je tedy ve hře přeskupení vkladů. Zdá se ale, že banky mají opravdu o svá depozita strach. Nejnovější krok České spořitelny to dokazuje.

* POJMY
Podřízený dluhopis Cenný papír, s jehož pomocí si může společnost v účetnictví vylepšit bilanci a kapitálovou strukturu. U bank se podřízený dluh započítává do kapitálu při výpočtu kapitálové přiměřenosti. Má-li emitent problémy, při splácení závazků se na majitele takového dluhopisu dostane až jako na posledního. Sběrný dluhopis**
Vede se pouze seznam podílníků a není nutné fyzicky každému předávat dluhopis. Emise vyjde levněji než tisk jednotlivých dluhopisů nebo zaknihování ve Středisku cenných papírů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).