Menu Zavřít

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku

16. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz, Pedro Antonio Salaverría Calahorra

Starší české solární elektrárny s nárokem na vysokou výkupní cenu se stávají zajímavou investiční příležitostí. Zatímco dosud byli na trhu aktivní hlavně domácí hráči a čínští investoři, nyní se k nim přidává polský investiční fond Eques Fotovoltaica.

Posledním „úlovkem“ polského fondu se stala fotovoltaická elektrárna Ekosolar Nikol o výkonu 3348 kilowattů u Čenkova na Táborsku. K podpisu smlouvy o prodeji s původními vlastníky, Miroslavem Kluzákem a Pavlem Dvořáčkem, došlo v pátek 10. března. Ke stejnému datu soud převod zapsal do Obchodního rejstříku.

Polský investiční fond Eques Fotovoltaica tak k dnešnímu dni vlastní již čtyři solární elektrárny na českém území. Tři z nich stihl koupit ještě v loňském roce. Jedná se o dvě menší zařízení u Nového Jičína (942 kilowattů) a u Dubí na Teplicku (1069 kilowattů), které dříve vlastnila na Kypru registrovaná firma WA Investments-Europa Nova, a také větší třímegawattovou elektrárnu u obce Petkovy na Mladoboleslavsku.


Čtěte také:

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus

Ilustrační foto


Investiční skupina Eques zakládá otevřené i uzavřené fondy, ty druhé jsou obdobou u nás působících fondů kvalifikovaných investorů. Jedním z nich je i fond Eques Fotovoltaica, který se zaměřuje na odkup solárních elektráren v Česku a na Slovensku a má ambice zhodnotit vložené peníze minimálně o osm procent za rok.

Na solární byznys se zaměřily také některé z fondů kvalifikovaných investorů založených v Česku. Prvenství drží Conseq eko-energetický fond, který koupil dvě zhruba dvoumegawattové fotovoltaiky v září 2011. O pár měsíců později do hry vstoupil fond J&T FVE, který získal od japonské společnosti Kokusai tři velké solární parky na Zlínsku a Prostějovsku o celkovém výkonu 14 megawattů.

CIF24

Rekordní transakce se na českém solárním trhu odehrála na počátku loňského roku. China-CEE Fund napojený na China Exim Bank tehdy koupil firemní skupinu Energy 21, která vlastní druhé největší portfolio solárních elektráren v Česku - celkem 61 megawattů výkonu. Jednalo se o transakci v řádu miliard korun.

Dále čtěte:

Jaderné Česko? Letos se rozhodne

Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny

Druhá vlna kotlíkových dotací: podpora bude až 127 500 korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).