Menu Zavřít

Koňské maso Evropě nechutná

21. 2. 2013
Autor: E15

Kontinent obchází strašidlo koňského masa vydávaného za maso hovězí. Potravinářské inspekce hlásí nové nálezy v dalších zemích. Hledání konkrétních viníků ještě nějaký čas potrvá, komentátoři zahraničních deníků se proto spíše zamýšlejí nad příčinami celé aféry.

The Guardian: Cena levného jídla

Britové jsou nejtlustším národem v západní Evropě. Amerika je před námi a zbytek Evropy za námi v pochodu za stále větší obezitou není daleko. V tomto kontextu je třeba se dívat na fascinující povyk kolem koňského masa v potravinovém řetězci.

Hlavním problémem ovšem je, že máme industrializovaný potravinářský systém, v němž je hlavním cílem okrájet každý zlomek pence z ceny produktu. To samo o sobě je v podstatě zárukou podvodů, náhražek, případně alespoň setrvalého poklesu kvality surovin. Toto jídlo je pak konzumováno lidmi zaměřenými hlavně na levné, snadno spotřebovatelné zboží. A to bude platit, i kdyby se nějakým regulačním zázrakem podařilo vypudit z posledního hovězího hamburgeru poslední molekulu koňského masa. Aktuální skandál jen strhl oponu dosud zakrývající stinný svět pašování a úskoků.

Jistě, na dodavatelsko-zpracovatelských řetězcích táhnoucích se napříč státy není a priori nic špatného. Obchody na delší vzdálenost byly jednou z věcí, které tvarovaly naši civilizaci. Ale jak vidíme nyní zejména v masném byznysu, příliš často jde spíše o degenerovanou podobu tohoto fenoménu. Jedna strana obviňuje druhou, ale ve skutečnosti jsou všichni, vlády, spotřebitelé, supermarkety i výrobci součástí procesu, který ochudil naše jídelníčky, zatímco se tvářil, že je obohacuje.

Die Tageszeitung: Hotové jídlo? Ztráta kontroly!

Skandál s koňským masem prodávaným jako hovězí mimo jiné ukazuje, že trend stále „hotovějších“ potravin s sebou nese velká rizika pro spotřebitele. Hotové pokrmy znamenají méně práce, ale také ztrátu kontroly. Kdo si koupí hluboce zmraženou pizzu, nedokáže v regálu poznat, kdo vyrobil její přísady. Konzumentům nezbývá než věřit výrobci, že dělá svou práci řádně. Jak se ukazuje, tato důvěra není vždy oprávněná.

Přesto se potravinářský průmysl snaží prodávat stále zpracovanější výrobky. Zjevně vydělá tím více peněz, čím více pracovních postupů vykoná za spotřebitele. Mnoho výrobců pak využívá spotřebitelskou důvěru tak, že přimíchává ty nejlevnější přísady.

Hotové pokrmy mohou dávat smysl a být neškodné. Ale průzkumy ukazují, že se obecně čím dál méně vaří. A to je trend, který na hotové pokrmy klade čím dál menší nároky. Proto musejí školy mnohem silněji než dosud propagovat zdravou výživu. Děti by se měly naučit vnímat problémy, které jsou s fenoménem hotových pokrmů spojeny. Stát by zároveň měl omezit reklamu na hotová jídla, je-li zaměřena hlavně na mladé. Ministryně pro ochranu spotřebitele Ilse Aignerová tak může ukázat, na které straně stojí – zda na straně spotřebitelů, nebo průmyslu.


Čtěte také:

Francouzští řezníci díky skandálu prodávají více koniny

EBF24

Potravinové průšvihy vyvolávají emoce všude

Česká inspekce našla koninu v lasagních firmy Nowaco. Tesco je nesmí prodávat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).