Menu Zavřít

Televizní a rozhlasové poplatky jsou již 10 let stejně vysoké. Kdo a kolik platí?

2. 8. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Rozhlasové a televizní poplatky slouží k financování médií veřejné služby. Povinnost platit koncesionářský poplatek mají fyzické i právnické osoby, které vlastní televizní a rozhlasový přijímač. Výše poplatku je od roku 2008 stanovena na 45 korun v případě rozhlasu a 135 korun u televize. Kdo je platit nemusí?

S výjimkou osob osvobozených od této povinnosti musí podle zákona 348/2005 Sb. koncesionářské poplatky platit každý, kdo má rozhlasový nebo televizní přijímač. Za přijímač je považováno zařízení schopné příjmu pozemního, satelitního, kabelového nebo IPTV vysílání. Platba je tak vázána na vlastnictví fyzického přístroje, nezáleží tedy na tom, že jeho majitel Českou televizi nesleduje a Český rozhlas neposlouchá.

Proč se platí poplatky ČT a rozhlasu

Koncesionářské poplatky jsou nezbytné pro fungování veřejnoprávních médií. Česká televize v loňském roce hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, kdy náklady i výnosy činily 6,457 miliardy korun. Televizní poplatky se na výnosech podílely zásadní měrou, když dosáhly 5,66 miliardy korun. U Českého rozhlasu je závislost na poplatcích ještě znatelnější. Celkové výnosy instituce loni dosáhly 2,3 miliardy, přičemž z poplatků plynulo 2,1 miliardy korun.

Poplatek za Českou Televizi

V roce 2019 činí 135 korun měsíčně za televizní přijímač. Částka patří mezi nejnižší v Evropě a dle ředitele ČT Patra Dvořáka není třeba, aby se v nadcházejících letech částka zvyšovala.

Poplatek za Český Rozhlas

Se v roce 2019 rovná 45 korunám za měsíc. Rozhlas žádá o zvýšení částky na 50 korun, tento návrh ale musí být uzákoněn a zákonodárci jej doposud neschválili, částka tedy zůstává stejná.

Je podle vás výše koncesionářských poplatků přiměřená?

Jak platit koncesionářský poplatek

Fyzická osoba platí rozhlasový a televizní poplatek z jednoho rozhlasového a jednoho televizního přijímače, přestože jich může vlastnit více. Naopak právnická osoba platí koncesionářský poplatek za každý rozhlasový a televizní přijímač. Poplatek je splatný 15. dne každého kalendářního měsíce pro fyzické osoby, právnické osoby platí čtvrtletně.

Přihláška k platbě koncesionářského poplatku

K přihlášení slouží evidenční list (ČT) a evidenční formulář (ČRo), v němž poplatník uvede základní identifikační údaje, platební údaje, údaj počtu přijímačů v případě právnické osoby atd. List (formulář) zašle provozovateli, který jej zanese do evidence. Poté poplatníkovi zašle přidělený variabilní symbol pro bezhotovostní platbu poplatku přímo na bankovní účet provozovatele.
Odhlášení televize a rozhlasu? Stejně jako k přihlášení slouží tyto formuláře Stáhněte si PDF evidenčního listu (ČT) a evidenčního formuláře (ČRo)
Druhou možností je vyplnění téhož evidenčního listu/formuláře a jeho odevzdání na provozovně České pošty místně příslušné k místu trvalého pobytu pro ty, kteří chtějí poplatek platit prostřednictvím SIPO České pošty.

Kdo nemusí platit koncesionářský poplatek

Televizní poplatek nemusí platit fyzická osoba/domácnost, která nevlastní televizní přijímač. Stejně tak je tomu v případě rozhlasového poplatku. Od povinnosti platit rozhlasový a televizní koncesionářský poplatek jsou osvobozeni: - lidé s úplnou či praktickou slepotou obou očí a oboustrannou úplnou či praktickou hluchotou, - domácnosti, jejichž příjem nepřesahuje 2,15násobek životního minima (každé tři měsíce musí tuto skutečnost doložit), - cizinci bez povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu, - školy, - zastupitelské úřady České republiky v zahraničí,

Zrušení koncesionářského poplatku

Poplatník, který byl v evidenci poplatníků, ale poplatek nadále platit nehodlá (například se zbavil televize, úmrtí poplatníka), se z evidence musí odhlásit. Stejně jako u přihlášení k tomu slouží Evidenční list poplatníka České televize, který je třeba náležitě vyplnit a informovat provozovatele. V evidenčním listu poplatník uvede, že nastala některá ze skutečností, která jej vyvazuje z povinnosti platit televizní poplatek. Obdobně se postupuje v případě Českého rozhlasu, kde k témuž účelu sloučí Evidenční formulář.

Kdy platím a kdy ne

Majitel televizoru platí rozhlasové poplatky i v případě, že nevlastní rozhlasový přijímač. Stanice ČRo se totiž šíří digitálním televizním vysíláním. Rozhlasový poplatek rovněž platí ten, kdo sice nemá přijímač doma, ale vlastní vůz s autorádiem. Za přijímače televizní, ani rozhlasové se naopak nepovažují osobní počítače ani mobilní telefony. Domácnost vybavená jen počítači a mobily tak nemusí koncesionářské poplatky platit
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).