Menu Zavřít

Komu patří Česko: nejvíc pozemků v Česku má Radovan Vítek

20. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Největším jednotlivým vlastníkem půdy v Česku je miliardář Radovan Vítek. Úspěšně mu sekunduje šlechta, církev a další byznysmeni.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš má víc pozemků, než míval za Rakouska-Uherska arcivévoda František Ferdinand. A není jediným miliardářem v současném Česku, který vlastní víc lesů, polí či rybníků, než měla před první světovou válkou šlechta. Divoké porevoluční roky v Česku vygenerovaly nejen velkou skupinu miliardářů, kteří ovládají rozsáhlé průmyslové majetky, ale i obrovské množství majitelů pozemků.

Týdeník Euro se pokusil tyto rozsáhlé vlastnické změny zmapovat a vypracoval žebříček největších pozemkových vlastníků v Česku. Kromě očekávaných jmen, jako jsou zakladatel chemicko-potravinářského konglomerátu Agrofert a místopředseda vlády Andrej Babiš, se v něm objevila řada překvapení. Velkým zemědělcem se nedávno stal třeba bývalý šéf Letiště Praha Miroslav Dvořák. Obrovské množství polí a lesů patří i finančníkovi Pavlu Tykačovi a hodně pozemků kolem ostravsko-karvinských dolů má rovněž Zdeněk Bakala.

Největším soukromým vlastníkem pozemků – a také největším biofarmářem – je však realitní miliardář Radovan Vítek. Jen dvacítce největších vlastníků pozemků (viz Největší majitelé pozemků v Česku) patří 2,5 procenta celé rozlohy Česka.

Největší majitelé pozemků v Česku

Největší vlastníci pozemků v Česku

Enormní zájem o českou zemědělskou půdu či pastviny trvá poměrně krátce. Ještě před deseti patnácti lety pozemky nikdo nechtěl a metr čtvereční se dal koupit za jednu korunu. Dnes stojí korun dvacet.

Až kolem roku 2000 začal příběh řady menších investorů, kteří postupně nashromáždili stovky či tisíce hektarů. Nakupovat se dalo především od Pozemkového fondu (dnes Státní pozemkový úřad), který od roku 1999 prodával převážně půdu v pohraničí, v někdejších Sudetech, po druhé světové válce zabavenou Němcům. Předkupního práva masivně využívali hlavně někdejší komunističtí šéfové zemědělských družstev a státních statků.

KL24

Velké téma o vlastnících české půdy najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 20. března. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 12/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).