Menu Zavřít

Komentář: Financ politikem. Jak je to s kontrolním hlášením?

9. 4. 2017
Autor: ČTK

Vysoký státní úředník většinou úzkostlivě dbá o to, aby se nezamotal do politických debat na nějaké konkrétní straně a hlavně aby nezpochybnil svou profesionální odbornost. Chce vycházet se všemi dalšími ministry a vládami a má to svou logiku.

Z tohoto pohledu je vystupování generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka značně neobvyklé a boj za kontroverzní a jednoznačně politicky motivované kroky jeho šéfa není se státní službou zrovna dvakrát kompatibilní.

Je jasné, že politik Babiš musí předvést svou úspěšnost, a tak tvrdí, že kontrolní hlášení DPH splnilo svůj účel a přineslo slibované miliardy. A dokonce v neočekávané výši dvanácti miliard. Proč to samé ale dělá Janeček, je poněkud nepochopitelné. Zejména vzhledem k tomu, že důkaz pro tato tvrzení neexistuje.

Je nezvratitelnou skutečností, že v roce 2016, kdy začalo fungovat kontrolní hlášení, byl rozpočtován výběr DPH na celostátní úrovni ve výši 352,6 miliardy korun. Šest miliard z toho mělo nově přinést právě kontrolní hlášení. Skutečný výběr však činil pouze 349,7 miliardy, tedy o necelé tři miliardy méně. DPH byla loni jedinou významnou daní, kde nejen nebyl výrazně překročen rozpočtovaný výběr, ale dokonce ho ani nebylo dosaženo, což je poněkud zarážející. Navíc ve dvou předchozích letech bez kontrolního hlášení byl výběr DPH citelně vyšší než plánovaný.


Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Svačinka pro Babiše

Mour při ruce

Miloš a Tonda

 Páral


Vrchní financ se nás tak snaží přesvědčit, že nebýt nečekaného úspěchu kontrolních hlášení, nebyla by rozpočtovaná částka naplněna o tři miliardy méně, ale o celých devět miliard. A navíc že finanční správa má na vybraných korunách mašličky, podle nichž se pozná, že bez kontrolního hlášení by byly ukradeny.

CIF24

Novým Janečkovým hitem teď má být, že za první kvartál stoupne výběr DPH o patnáct procent. Podle pokladního plnění, z něhož není jasné, jak se změnil stav závazků Finanční správy vyplývající z uplatněných vratek DPH. Janeček je přitom v odborných kruzích vnímán jako solidní profesionál. Pokud se však chce pustit do politiky v Babišových barvách, má na to nepochybně nezadatelné právo.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).