Menu Zavřít

Komentář: Česká ekonomika šlape stejně dobře jako před lety, kdy přišla krize

4. 10. 2017
Autor: Prazdroj.cz

Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví české ekonomiky. Jak se vedlo jednotlivým sektorům, rozebírá ve svém komentáři analytik Petr Dufek.

Další zpřesnění českého HDP za druhý kvartál letošního roku už s celkovými čísly nijak nezahýbalo, nicméně přineslo řadu zajímavých podrobností.

Ekonomika skutečně dosáhla nevídaného mezičtvrtletního růstu 2,5 procenta a v meziročním srovnání už moc nechybělo a dosáhla pětiprocentního tempa.

Vývoj českého HDP  Vývoj českého HDP Mezičtvrtletní srovnání za posledních pět let, v procentech

Hlavní zásluhu si na nabídkové straně opět připsal průmysl, na straně poptávky spotřeba domácností a čistý export.

Konečně investuje i stát

Pozadu ovšem příliš nezůstaly ani investice, a to nejenom ty podnikové, ale investovat konečně začal ve větší míře i vládní sektor. Nakonec, jak je vidět z vývoje rozpočtu nebo z objemu nečerpaných peněz z fondů EU, prostor – tedy alespoň ten finanční – nepochybně má.

Vedle toho více investovaly i firmy, které ve stále větším měřítku čelí nedostatku zaměstnanců, a tak příklon k větší automatizaci se zdá být v tuto chvíli jedním z možných východisek.

Nakonec právě nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků se začíná ve větší míře odrážet ve mzdových nákladech a v mírně nižší ziskovosti tuzemských podniků.

I když zisk podniků aktuálně poklesl o 1,2 procenta, zůstává míra ziskovosti podle Českého statistického úřadu na úrovni téměř 50 procent, což je výrazně příznivější číslo než 39 procent průměr EU.

Spokojené domácnosti

Ve druhém čtvrtletí si výrazně polepšily i domácnosti. Ostatně naznačovaly to už údaje o vývoji průměrné a mediánové mzdy.

Vývoj reálného příjmu domácnosti na obyvatele a reálné spotřeby domácnosti na obyvatele  Vývoj reálného příjmu domácnosti na obyvatele a reálné spotřeby domácnosti na obyvatele Od roku 2005, jde o sezonně neočištěné čtvrtletní údaje, v procentech.

Disponibilní důchod domácností, tedy to, co mohou domácnosti utratit, proinvestovat či uspořit, vzrostl nejrychlejším tempem od roku 2008 (+5,7 %). A jak je vidět z čísel, vysoký optimismus spotřebitelů se odrazil i ve vyšší ochotě utrácet a menší vůli spořit.

Míra úspor však ani tak příliš neutrpěla a zůstala u deseti procent a příliš se nezměnila ani ochota investovat do bydlení. Tedy alespoň v nominálním vyjádření, protože zde není vůbec zohledněn prudký růst cen nemovitostí, který aktuální data docela výrazně zkresluje.

Riziko nehrozí?

Poslední sada podrobných dat o vývoji české ekonomiky za druhý kvartál nezvyšuje ani neodhaluje žádná významná rizika pro další vývoj hospodářství. Na druhou stranu vykazuje nemalou podobnost s trendem roku 2008, kdy ekonomika stála na prahu hluboké (importované) recese.

CIF24

Jedno se ovšem v tuto chvíli zdá být jisté, a sice že letošní takřka rekordní růst HDP je nemožné zopakovat. Proto už pro příští rok počítáme s výrazným zpomalením tempa na zhruba 3 procenta.

Článek vyšel na webu Peak.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).