Menu Zavřít

Kdyby všichni znečišťovali ovzduší jako Rusko nebo Čína, teplota by do roku 2100 stoupla o 5 stupňů

20. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jak by politika některých států ovlivnila oteplování celé planety, pokud by byla realizována globálně? Nově zveřejněná studie přepočítává závazky vlád vyplývající z dohody z Paříže. Česko je nad průměrem zemí EU, jeho závazek by oteplil planetu o 3,8 stupně Celsia. Nejhůře jsou na tom Čína, Kanada a Rusko.

Ani země Evropské unie, které jsou považovány v přístupu ke snižování emisí skleníkových plynů za nejambicióznější, pravděpodobně nezamezí výraznějšímu nárůstu průměrné teploty Země do roku 2100. Nejhůře dopadají velké ekonomiky Čína, Rusko a Kanada. Vědci v časopise Nature Communications zveřejnili projekci do roku 2100, která vychází ze závazku zemí snižovat emise do roku 2030 při příležitosti podpisu klimatické dohody z Paříže z konce roku 2015.

Pokud by se svět řídil například podle Číny, Ruska nebo Kanady, došlo by za více než 80 let k oteplení o více než 5 stupňů Celsia, což by mělo pro současnou planetu katastrofální následky. Ani Spojené státy nebo Austrálie nedopadly v tomto srovnání dobře, jejich politika by vedla ke zvýšení teploty o 4,0 a 4,4 stupně Celsia.

Evropská unie jako celek by oteplila Zemi o 3,2 stupně, samotná Česká republika o 3,8 stupně Celsia. Sousední Německo o 3,0 stupně. Česká republika patří mezi země EU, které na obyvatele produkují nejvíce emisí skleníkových plynů. Předloni to bylo 12,3 tuny CO2 ekvivalentu, to znamená 46 procent nad průměrem osmadvacítky.

Jak vybrané země přistupují ke klimatické politice
Země Oteplení ve stupních Celsia do roku 2100
Čína více než 5,1
Kanada více než 5,1
Rusko více než 5,1
Saúdská Arábie více než 5,1
Írán více než 5,1
Austrálie 4,4
Spojené státy 4,0
ČR 3,8
Polsko 3,7
Brazílie 3,7
Slovensko 3,5
Rakousko 3,2
Německo 3,0
Velká Británie 2,9
Francie 2,6

Projekce vychází ze závazku jednotlivých států snížit emise do roku 2030 a jak by jejich politika ovlivnila oteplování, pokud by byla prosazována globálně. Zdroj: Paris Equity Check

Žebříček všech zemí je vizualizován na stránkách Paris Equity Check a má informovat vyjednavače všech států, jak jejich závazky ohledně ochrany klimatu potenciálně ovlivní globální teplotu Země. Cíl z Paříže přitom předpokládá, že se podaří oteplování udržet pod úrovní 1,5 až 2 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období.

Méně průmyslové země jsou nejambicióznější. Je to dáno zejména tím, že mají nižší počet elektráren i automobilů. Nejhůře na tom je silně průmyslová Čína a vývozci fosilních paliv, jako jsou Kanada, Rusko, Saudská Arábie. Jejich závazky na snižování emisí jsou kvůli silnému tlaku lobbistů nízké, napsal britský deník The Guardian.

Ani kroky zemí EU ale nejsou dostatečné k tomu, aby se podařilo oteplování udržet v rozumném rámci, upozornili autoři studie. „Je zajímavé sledovat, jak jsou na tom země považované za lídry zmírňování změn klimatu,“ řekl jeden z autorů studie Yann Robiou du Pont z univerzity v Melbourne.

CIF24

Související články:

Vrah má zkratku PAU. Českem se šíří přehlížený rakovinotvorný benzo(a)pyren

Meteorologové varují: Domácí kotle na uhlí jsou horší než velké elektrárny

 Smog, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).