Menu Zavřít

Kde ti kmotři jsou

1. 6. 2016
Autor: Euro

Zdá se, že i v druhé kauze Jany Nagyové mají žalobci zaděláno na blamáž. Případ podle něhož měla Nagyová předat partě Ivo Rittiga informace z tajné zprávy BIS určené premiérovi stojí podle všeho ještě na vratších nohách, než kauzy předchozí. Soudce sice dal najevo, že hodlá pro vynesení rozsudku o vině udělat hodně, když uznal v rozporu s ústavními právy obžalovaných pořízené odposlechy za platný důkaz, ale problém je, že v těch odposleších toho moc není.

Z toho, co bylo zveřejněno, je jasné, že v hotelu Ventana se opravdu nesešla parta pionýrů, jejichž vášní je převádění stařenek přes ulici. Padají tam věty, z nichž lze vyvodit, že si ti pánové pomáhali k penězům ne zrovna hezkými a možná i trestnými způsoby. Nicméně kromě toho, že věděli o tom, že na nich BIS pracuje a referuje premiérovi, z toho zřejmě dovodit vůbec nic dalšího nelze. Žádné konkrétní vyšetřované kauzy, žádné kroky, které by vůči nim měly být skrytě vedeny a nic co by jim mělo pomoci mařit vyšetřování, tam není. Žalobci tak nemají vůbec žádný přímý, ale ani nepřímý důkaz, že by Nagyová měla k tajné zprávě přístup. Tak za co ji vlastně chtějí zavřít?

Že má Rittig vliv na resort zemědělství a hodně nadstandardní vztahy například ve státním podniku Lesy ČR nebylo třeba znát zprávu BIS. To věděl každý, kdo si četli noviny. Mohl si třeba přečíst, jak si tento podnik pořídil napřímo a bez utajování u slavného lobbisty etický kodex za dva miliony korun. Honorář za stránku slušných 57 tisíc. Co tam bylo za další zakázky za úplně jiné peníze, se vyprávěly po hospodách celé zkazky. Podobně jako o jeho vlivu na zakázky v pražském dopravním podniku.


Přečtěte si další komentáře autora:

Politik v ČNB

Jedno Milošovo plus

Staň se opicí

KL24


Rovněž se ví, že se premiér Nečas od svého nástupu do funkce snažil Rittiga od jeho kšeftů odstavit, což ovšem vzhledem k tehdejšímu stavu ODS musel dělat tak, aby ho jeho strana ovládaná podobnými lidmi nezařízla. Nicméně, kdo znal trochu politické zákulisí, věděl, že se mu to do značné míry daří. Součástí téhle nehezké hry byla i Nagyová, která působila jako prostředník. Nečase nakonec zařízli místo Rittiga žalobci z Olomouce a odůvodnili to právě bojem se zločinnými kmotry, z nichž ale na žádného pořád nejsou schopni si došlápnout.

Po drobných lapáliích je na svobodě i odsouzený Novák, Janoušek sedí za dopravní nehodu a kvůli vážné chorobě je nejasné, co si ještě vůbec odsedí. Procesy s Rittigem jsou docela na vodě. A další podobní se smějí, nebo dokonce rozjíždějí nové kšefty. A veřejnosti se předstírá, že to je ten pravý a nefalšovaný boj s korupcí a klientelismem.

Přečtěte si o nejnovějším vývoji v kauze Nagyová

Soud: Odposlechy v kauze Nagyové a Rittiga nebyly nezákonné

 Jan Nagyová (Nečasová) a Petr Nečas
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).