Menu Zavřít

K VESLU JDOU NOVÍ VLASTNÍCI

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

Praha – Mimořádná valná hromada České spořitelny minulý týden razantně dosadila do statutárních orgánů zástupce nového majoritního vlastníka. Do dozorčí rady banky generálního ředitele rakouské Erste Bank Sparkassen Andrease Treichla a člena představenstva Erste Rheinharda Ortnera. V dozorčí radě by Erste měl zastupovat rovněž Herbert Schimetschek a společnost Capital Z Mark Gormley. Tato společnost měla být podle plánu Erste spolu s ní vlastníkem holdingu CS–EB, na který měly být převedeny akcie České spořitelny. Česká vláda ovšem požaduje, aby byly akcie převedeny přímo na Erste, takže post zástupce této společnosti v dozorčí radě spořitelny je s otazníkem. Hromada odvolala z dozorčí rady Karla Kotrbu, Jaroslava

Novotného a Ernsta–Gideona Laudona. Ke 30. červnu rezignoval na svoji funkci Zdeněk Zajíček. Další čtyři zástupci dozorčí rady, Miroslav Hejnák, Livia Klausová, Manfred Wimmer a Kurt Geiger, byli do funkcí opětovně zvoleni. Dozorčí rada má podle stanov banky dvanáct členů. Zbývající čtyři zástupci jsou zvoleni za zaměstnance. Odvolaní členové odstoupí ke dni převedení akcionářských práv na Erste Bank, noví členové nastoupí o den později.

KL24

V souvislosti se vstupem Erste Bank do spořitelny nastanou k 30. červnu změny i v představenstvu. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny se stane dosavadní člen představenstva Jack Stack. Nynější šéf banky Dušan Baran by měl působit jako místopředseda představenstva a finanční ředitel. V představenstvu budou dále pracovat Daniel Heler, který bude odpovědný za oblast finančních trhů, Gernot Mittendorfer, jenž bude mít na starosti oblast komerčního bankovnictví, a Martin Škopek, odpovědný za drobné bankovnictví. Na funkci členů představenstva rezignovali Petr Hlaváček a Roman Mentlík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).