Menu Zavřít

Chytrá regulace médií: Jourová brojí proti šíření nenávisti

27. 9. 2018
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Česká eurokomisařka Věra Jourová varuje před nárůstem netolerance, vypjatým nacionalismem a diskriminací ve společnosti. Svůj podíl na tom mají i média a novináři. Jedním z řešení by měla být „měkká“ regulace médií, na které se mají podílet politici i samotní novináři.

Rasová nesnášenlivost, diskriminace, agresivní formy nacionalismu, které volají například po přísnější politice vůči imigrantům, ohrožují země Evropské unie. Tyto nálady podle eurokomisařky Věry Jourové zhoršují média a novináři. „Média mohou budovat kulturu dialogu, nebo rozdělovat společnost, šířit dezinformace,“ prohlásila Jourová na konferenci o lidských právech ve Vídni.

Debata o brexitu je názorným příkladem toho, jak negativně mohou média působit, upozornila. Britský bulvární deník The Sun představitele EU přirovnal ke „špinavým krysám“ v souvislosti s vyjednáváním s britskou vládou.

Taková přirovnání Jourová kritizovala a hovořila o „chytré regulaci, pokud by byla potřeba“. Redakci Euro.cz zajímalo, jak přesně si takovou regulaci česká eurokomisařka představuje, případně zda o nějaké formě dohledu nad médii hovořila s kolegy v Evropské komisi. Mluvčí eurokomisařky odmítla, že by Jourová navrhovala novou legislativu. Její projev ve Vídni pouze v obecné rovině vyzývá k větší odpovědnosti novinářů a politiků.

Komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví nabádá politiky, aby se mírnili ve výrocích, které přes média ovlivňují společnost a ospravedlňují chování části veřejnosti.

Protesty pravice proti uprchlíkům v německém městě Chemnitz, kampaň proti aktivitám miliardáře a filantropa George Sorose v Maďarsku a rostoucí protiromská a protimuslimská rétorika v zemích EU ukazuje na nedostatečnou úctu vůči menšinám, varovala.

Podle ní je třeba aktivně podporovat v EU veřejnoprávní a nezávislá média a také zdravý patriotismus. „Václav Havel řekl: Pokud se cítím Evropanem, neznamená to, že jsem přestal být Čechem. Platí to obráceně. Jako Čech jsem i Evropanem,“ citovala Jourová bývalého českého prezidenta s tím, že je třeba podporovat otevřenou společnost.

BRAND24

Dále čtěte:

Europoslanci schválili směrnici o copyrightu. Googlu či Facebooku nařizuje dávat podíl autorům

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Jourová: Airbnb se stala běžnou součástí cestovního ruchu

 Eurokomisařka Věra Jourová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).