Menu Zavřít

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

12. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Konzumace masa a mléčných výrobků pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, tvrdí vědci v nové studii. Platí to v případě, že jsou součástí vyvážené a pestré stravy. Zjištění odporuje dosavadním doporučením diabetologů.

Strava, která je nejvíce prospěšná pro činnost srdce a celého kardiovaskulárního systému, se významně liší od toho, co bylo dosud považováno jako zdravá dieta. Alespoň podle nové vědecké studie, představené na kongresu Evropské kardiologické společnosti v Mnichově.

„Je třeba přehodnotit, co je vysoce kvalitní strava pro světovou populaci. Naše výsledky ukazují, že mléčné výrobky a maso jsou přínosné pro zdravé srdce a dlouhověkost. To se liší od dosavadních rad dietologů,“ prohlásil profesor kardiologie Salim Yusuf z kanadské univerzity McMaster, který výzkum vedl.

Současná doporučení jsou podle kardiologů zastaralá a vychází ze studií několik desítek let starých, které byly prováděny v zemích, kde mají lidé vysoké příjmy. Není mnoho informací o tom, jak se lidé stravují v chudších oblastech světa.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka

kurkuma, ilustrační foto


Studie se zaměřila na objasnění hlavních složek stravy, které podpoří zdravé srdce a s tím spojenou dlouhověkost. Hodnotící skóre bylo spojeno s potravinami, které snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Byly to ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, ryby, mléčné výrobky a maso.

Nejhorší jsou cukry

Autoři výzkumu srovnali výsledky pěti studií, kterých se zúčastnilo 218 tisíc lidí z 50 zemí na pěti kontinentech. Lidé byli rozděleni do pěti skupin podle kvality jejich stravy. „Lidé, kteří konzumovali stravu s důrazem na ovoce, zeleninu, ořechy, luštěniny, ryby, mléčné výrobky a maso, měli nejnižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a předčasné smrti,“ zdůraznil spoluautor studie Andrew Mente. „Pokud se jedná o maso, zjistili jsme, že čerstvé maso bez dalších úprav má pozitivní vliv na srdce,“ doplnil.

Nejškodlivější je naopak pro činnost kardiovaskulárního systému konzumace rafinovaných cukrů, které jsou přítomny v mnoha potravinách. Naopak mléčné výrobky a čerstvé maso mohou být považovány za součást zdravé výživy. Lékařka Mahshid Dehghanová, která se na výzkumu také podílela, dodala, že výsledky se vztahují na lidi z různých míst světa, a proto jsou globálně použitelné.


Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

 Chléb, ilustrační foto


Profesor kardiologie Jeremy Pearson z londýnské King´s College, který se vědecké studie nezúčastnil, zdůraznil, že strava by měla být zejména pestrá. „Jíst dobře znamená, že se na stravu díváte jako celek, nezaměřujete se na jednotlivé složky,“ řekl pro britský The Telegraph. Samotná konzumace masa a mléčných výrobků nezaručí, že srdce zůstane zdravé, varoval.

V roce 2015 Světová zdravotnická organizace upozornila na to, že konzumace červeného masa může způsobovat vyšší riziko rakoviny trávicího traktu. Nejhorší jsou ale uzeniny, jako slanina, šunka a párky. Podle onkologů jde zejména o to, aby lidé nekonzumovali maso a uzeniny ve velkém množství.

EBF24

Dále čtěte:

Věda v zemi Sovětů: omlazující transfúze, křížení člověka s opicí

Sekaná pro gurmány

Nové trendy mění ceny: Zdravé máslo na maximech, mouka i cukr zlevňují

V Curychu začalo tlouct silikonové srdce. Změní medicínu budoucnosti?

Silikonové srdce ze Švýcarska.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).