Menu Zavřít

Je libo betonové koryto? Jančíkovy nechvalně proslulé květináče jsou na prodej

23. 8. 2018
Autor: www.prazskypatriot.cz

Smíchovská radnice už konečně může odpískat absurdní projekt betonových koryt se stromy, které si Praha 5 pořídila v roce 2012 v rámci dotačního programu snížení emisní zátěže z dopravy ozeleněním ulic pomocí izolační zeleně.

Do letošního srpna si je musela městská část ponechat, aby dál hyzdily její území, jinak by musela peníze vracet. Obří truhlíky „uklidila“ například na prostranství u autobusových stanic na Zlíchově či Lihovaru nebo na odstavném místě v Radlicích, jelikož na chodnících překážely.

A teď budou na prodej. V nabídce bude 239 kusů, zájemci se ale o ně patrně prát nebudou. Už v minulých letech se pokoušela prodat alespoň některé z 66 kusů, které byly z dotačního programu vyjmuty. Udat se podařilo jen deset koryt, za každé zaplatil nový majitel 35 tisíc korun. Truhlíky koupila společnost TBG Metrostav, která se zabývá výrobou a dopravou betonových směsí.

Milan Jančík Obří betonové truhlíky jsou symbolickým pomníkem někdejšího starosty Prahy 5 Milana Jančíka

MMF24

„Odsouhlasili jsme ukončení projektu a k dispozici zájemcům bude všech zbývajících 239 květináčů. Na příští radě rozhodneme, za jakou hodnotu, zda za odvoz nebo zda budou zájemci něco platit, ale půjde pravděpodobně o formu daru. Jeden truhlík vyšel na 59 tisíc, takže jakákoliv nižší částka bude alespoň částečně dar,“ uvedl Martin Slabý, zástupce starosty Prahy 5.

I kdyby byly jen za odvoz, i to bude nové majitele něco stát – manipulace s monstrkvětníky je nákladná – jedná se o nadměrný náklad, který je třeba převážet za pomoci těžké techniky a technického dozoru. Radnice si chce ponechat alespoň stromy, které v truhlících přežily – 170 z 500 – a zasadit je do parků v Praze 5.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).