Menu Zavřít

Janouškovo švýcarské konto: peníze ze Škodova paláce?

18. 10. 2016
Autor: ČTK

Případ kmotrovského konta ve Švýcarsku a obviněného žalobce Grygárka může souviset s magistrátním pronájmem Škodova paláce.

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Rostislav Bajger spojil dohromady trestní stíhání bývalého mocného náměstka pražského Vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka s případem Škodova paláce. Ten si před deseti lety pronajala radnice pro magistrátní úředníky na dvacet let za téměř 4,4 miliardy korun – cenu, za kterou si mohla postavit svoje vlastní dvě radnice.

Libor Grygárek je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci úředního činitele za to, že měl před zástupci švýcarské prokuratury přikrýt údajné praní špinavých peněz lobbisty Romana Janouška a nedat pokyn k vyšetřování.

Rostislav Bajger si stáhl „Škoďák“ letos na začátku ledna pod sebe, protože z prověřování finančních toků ve Švýcarsku a ze zápisků objevených při domovní prohlídce Janouškovy rezidence v Chorvatsku vyplynula „zjevná návaznost na jednotlivé kroky, které byly činěny úředními osobami při procesu uzavírání nevýhodné smlouvy o nájmu Škodova paláce z ledna 2006.“

Sousedi od Myšáka

Libor Grygárek je zatím jediný obviněný tzv. kmotrovské větve rozsáhlého vyšetřování provázanosti politiků, lobbistů a justice, které vedlo v červnu roku 2013 až k pádu Nečasovy vlády a zatčení premiérovy milenky Jany Nagyové. Zatímco bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Nagyová, dnes Nečasová, už stanula za různé skutky před soudem, lobbista Roman Janoušek historicky přisátý na pražskou radnici a Pavla Béma, je veden v Grygárkově případu zatím jen jako podezřelý (odsouzen byl dosud „jen“ za to, že opilý srazil autem ženu).

Vyšetřování Grygárka rozjelo dožádání švýcarské prokuratury o právní pomoc do Česka v roce 2008. Účty ve Švýcarsku totiž protekly dvě miliardy korun a Švýcaři měli podezření, že jde o výnosy z trestné činnosti. Peníze – v tu chvíli zhruba 200 milionů korun – proto zmrazili.

Z pražského Vrchního státního zastupitelství ovšem do Švýcarska dorazila odpověď, že Janoušek je “čistý“ a není zájem původ peněz prošetřovat. Švýcaři následně zmrazené konto odblokovali. Olomoucké státní zastupitelství pod vedením Iva Ištvana pak o čtyři roky později dospělo k závěru, že Grygárek zametl případ pod koberec vzhledem k přátelským vztahům k Janouškovi.

Časem vyšlo najevo, že Grygárek, který kontakty s Janouškem nepopíral, dokonce vlastnil luxusní byt v rezidenci Myšák v centru Prahy, odkud lobbista úřadoval. A mimochodem Grygárek svůj byt pronajímal vysokému úředníkovi pražského magistrátu Jiřímu Tomanovi, který měl pod palcem veřejné zakázky za desítky miliard korun včetně tunelu Blanka.

Palác ze zlata

Za další povedený pražský „tunel“ je pokládán právě pronájem Škodova paláce. V roce 2006 pražská radnice uzavřela smlouvu o pronájmu paláce se známým pražským developerem švýcarského původu Sebastianem Pawlowskim na dvacet let za téměř 4,4 miliardy korun. Ten jediný dokázal vyhovět podmínkám, které si vymínil pražský magistrát.

 Škodův palác Škodův palác

Exprimátor Pavel Bém byl v té době tak oblíbený a silný, že mu prošla i transakce, která vzbuzovala na první pohled podezření. Úředníci se tedy sestěhovali do budovy na Jungmannově náměstí, kterou Pawlowski koupil od ČEZ v roce 2003 za 850 milionů korun. Podle posudku, který si město Praha zadalo v roce 2012, byl více než čtyřmiliardový nájem o zhruba 40 procent předražený oproti obvyklým cenám.

O pár let později už Pavel Bém přestal být miláček publika. Článků o podivných obchodech a o velmi těsných vztazích s pražským podsvětím reprezentovaným „politickým podnikatelem“ Romanem Janouškem přibývalo. V roce 2012 deník Dnes zveřejnil sérii odposlechů Janouška s Bémem a dalšími vysokými představiteli magistrátu včetně Jiřího Tomana a Petera Ďurici, kteří měli mít vedle Janouška podle médií také přístup ke zmiňovanému švýcarskému kontu. Historky o obrovském vlivu Janouška na chod města, které po byznysové stránce v podstatě řídil, se tak definitivně potvrdily.

Linka Praha - Olomouc

Ani pronájem Škodova paláce nezůstal stranou zájmu policie. A to hned ve dvou směrech. Na nesrovnalosti v této transakci poukázal v roce 2013 exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), který slíbil vymítit kmotry z Prahy. Útvar pro odhalování korupce a kriminality SKPV se jal šetřit, zda tu nedocházelo k praní špinavých peněz a k daňovým podvodům. Odbor závažné hospodářské trestné činnosti se potom vydal směrem, zda tento případ neprovázela korupce a případně kdo by byl za ni odpovědný.

Policisté vyslechli i Sebastiana Pawlowskiho. Developer ze Švýcarska a bývalý domácí pražského magistrátu na několika stranách protokolu policii vysvětloval spletenec několika firem založených většinou ve Švýcarsku nebo v Nizozemsku. Ty si přeprodávaly akcie firmy Copa Retail, ve které je palác zaparkován. Pawlowski měl objekt dle vlastních slov zpeněžit ani ne po roce, co uzavřel smlouvu s pražským magistrátem na pronájem. „Jednalo se řádově o několik stovek milionů korun, z důvodu osobní bezpečnosti a dalších okolností, nemohu tento obchod blíže specifikovat,“ odpověděl do protokolu Pawlowski na dotaz, kolik na transakci se Škodovým palácem nakonec vydělal.

Zda peníze na kmotrovském Janouškově účtu mohly pocházet i z obchodů se Škodovým palácem, bychom se mohli dozvědět v okamžiku, kdyby stanul před soudem Libor Grygárek. Tomu samotnému dochází trpělivost. U Nejvyššího státního zástupce si stěžoval na průtahy v řízení a ten mu dal před měsícem za pravdu a nařídil olomouckým žalobcům zrychlit. Případné řízení skončí buď obžalobou, nebo zastavením trestního stíhání.

„Těší mě, že případ velmi podivného pronájmu Škodova paláce není mrtvý. Obzvláště mě pak těší, že si pan Janoušek psal poznámky, které policie našla. Usnesením o relokaci magistrátu je podepsáno radou města pod vedením Pavla Béma a odpovědná je podle mě také advokátní kancelář Jansta, Kostka, která městu radila,“ říká pražský zastupitel Jakub Michálek (Piráti), který se kauze dlouhodobě věnuje a apeluje na vedení radnice, aby vymáhalo škodu, jež městu nevýhodným obchodem s Pawlowskim vznikla. Odhaduje ji na zhruba dvě miliardy korun.

Dále čtěte:

Janoušek se obnovy procesu nedočká, určil soud

KL24

Případem bývalého náměstka Kocourka se bude zabývat soud

Poslední zbraň proti Babišovi: rozsudek v jiném případu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).