Menu Zavřít

Jak jsme s korupcí zatočili ještě horší korupcí

23. 3. 2015
Autor: Euro

Minulý týden předstoupil šéf Úsvitu přímé demokracie (či spíš jeho torza) Tomio Okamura před novináře a oznámil zhruba následující: kasa nejbohatší politické strany na hlavu je prázdná a nikdo neví, kam se všechny ty miliony poděly. Jen pro ilustraci: pokud nepůjdeme ke sněmovním volbám dřív, než máme, jak se nám poslední dobou stává, měla si Okamurova parta přijít za čtyři roky na víc než 120 milionů korun.

To není málo peněz ani na Moraváka z Tokia, jehož účetnictví připomíná kouzelnickou show. Nejde ale ani tak o zprávu o Úsvitu, jako o stavu celé české politiky. Dnes, kdy Okamuru už nikdo nebere vážně, se to samozřejmě zdá jako zlý sen, ale právě tenhle velký muž menších myšlenek měl uzdravit naši politiku. „Konec bordelu a korupce“, pamatujete? Znělo to tak hezky, až to bylo strašidelné.

Za rok a půl v politice nakonec Okamura dokázal víc než všichni ti, proti nimž bojoval. ODS, ČSSD ani žádná jiná tzv. tradiční politická strana nikdy nevykradla celou svou kasu, pár drobných si vždy nechali. Aspoň kvůli zdání. Lék je horší než choroba, říká se tomu někdy. Anebo taky že zloděj chytá zloděje.

Ironie je, že někteří z Úsvitu teď mluví o tom, že za rozkolem v hnutí stojí Vít Bárta. Ten za něj neúspěšně kandidoval a údajně mu i poskytl peníze na předvolební kampaň, pak ale zjistil, že co on vidí jako vratnou půjčku, to Okamura chápe jako nevratný dar: proto se teď snaží dostat k penězům tím, že na svou stranu přetahuje členy vedení Úsvitu.

Na rozdíl od Okamury je Bárta něco jako praotec boje proti korupci: pamatujete ještě na jeho „Desatero“? I to znělo tak hezky, než jsme poznali Kristýnu Kočí a další. Politici rádi říkají, že voliči nejsou hloupí - protože od nich chtějí hlas.

Předvolební báchorky

Mnozí voliči samozřejmě jsou hloupí a navíc opakovaně: Okamura ve volbách uspěl úplně stejnými báchorkami o korupci jako před ním Bárta. Stejně jako on lidem rád připomínal, že už si vydělal dost, takže nepotřebuje žádnou poslaneckou almužnu. Vezme si radši jen miliony za jejich hlasy…

Boj proti korupci vynesl k moci i miliardáře Andreje Babiše. Ten teď konflikt svých podnikatelských a politických zájmů s upřímností sobě vlastní odbývá s tím, že legislativa, na níž se jako ministr financí a vicepremiér podílí, vydělá jeho firmám pouze „desítky milionů“ – takže o co vlastně jde?

Babiš samozřejmě není jako Okamura s Bártou, to by bylo nefér podcenění; ti byli vedle žraloka ovládajícího několik průmyslových odvětví včetně médií pouhé čudly – můžu-li vykrást klasika Davida Ratha. I proto není kasa ANO prázdná, nebo aspoň zatím ne.

Někteří lidé o Babišovi říkají, že nemusí krást, aby korumpoval; přímo i nepřímo totiž korumpuje pouhým svým politickým a podnikatelským vlivem. Dokonce si na rozdíl od nich může dopřát i luxus proti určité korupci skutečně bojovat, viz všechny jeho bombastické informace o tom, koho všeho odřízl od peněz ministerstev i státních firem.

Současně však buduje mnohem horší korupci než všichni před ním tím, že si sám píše pravidla pro vlastní podnikání. Takže vlastně zlatí Bárta s Okamurou! Ti vše počítali jen v milionech.


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Sobotka vytáhl proti Babišovi. S Babišem

Všeci ste debili

CIF24

Ukrajinský kýč TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).