Menu Zavřít

Jaderný reaktor ve vesmíru? Britský Rolls-Royce pracuje na projektu, který má zajistit energii pro trvalou přítomnost na Měsíci

27. 3. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Britští vědci z firmy Rolls-Royce chtějí zjistit, zda by mohl na Měsíci vyrůst vůbec první modulární jaderný reaktor
  • Jejich výzkum finančně podpořila i Britská vesmírná agentura. Jádro je totiž jediným možným zdrojem obnovitelné energie, který lze využívat de facto nepřetržitě
  • Pokud by technologie fungovala, umožní dlouhodobou přítomnost vědců na povrchu jediné přirozené družice Země

Britská vesmírná agentura se rozhodla, že podpoří výzkum společnosti Rolls-Royce zaměřený na využití jaderné energie na Měsíci. Cílem vědců z unikátního programu s názvem Micro-Reactor má být vývoj technologie schopné vytvořit energetický zdroj potřebný pro život a práci lidí na jediné přirozené družici planety Země.

Úřad firmě Rolls-Royce poskytne finanční prostředky ve výši 2,9 milionu liber (necelých 80 milionů korun). Ta by na oplátku měla dodat „první ukázku britského lunárního modulárního jaderného reaktoru“. Společnost přitom už dříve získala 249 tisíc liber, jež měly sloužit na financování první studie zabývající se tímto problémem.

„Všechny vesmírné mise jsou závislé na zdroji energie, který je nutný k provozu systémů pro komunikaci a podporu života a také k vědeckým experimentům. Jaderný reaktor má potenciál dramaticky prodloužit trvání budoucích lunárních misí a jejich vědeckou hodnotu,“ stálo podle CNBC v závěrech zmíněné studie.

Ve vesmíru za šest let

Rolls-Royce má na projektu spolupracovat s řadou organizací, včetně Oxfordské univerzity a Výzkumného centra pokročilé výroby Sheffieldské univerzity. „Rozvoj vesmírné jaderné energie nabízí jedinečnou příležitost podpořit inovativní technologie a rozšířit naše vědecké znalosti, ale i dovednosti vesmírného a jaderného inženýrství,“ řekl Paul Bate, výkonný ředitel Britské vesmírné agentury.

Pokrok vesmírného průmyslu je ohromující. Bývalý astronaut Kelly vyzdvihl přínos soukromých firem a uznal, že se v nich zmýlil
Přečtěte si také:

Pokrok vesmírného průmyslu je ohromující. Bývalý astronaut Kelly vyzdvihl přínos soukromých firem a uznal, že se v nich zmýlil

Výzkum dotčené společnosti by pak podle něj „mohl položit základy pro zajištění nepřetržité lidské přítomnosti na Měsíci a zároveň posílit britský vesmírný sektor, vytvořit pracovní místa a generovat další investice“. Současným cílem výzkumníků je mít reaktor připravený k odeslání na Měsíc do roku 2029.

Žádný jiný zdroj energie nepřipadá v úvahu

Odbornice z Národního vesmírného střediska v Leicesteru Dhara Patelová potvrdila, že spolehlivý zdroj energie je pro lidi vracející se na Měsíc naprosto klíčový. Nepomůže však ledajaký, nýbrž právě ten založený na principu štěpení jádra.

„Solární energie se možná zdá být nejlepší volbou, ale není. Rotace Měsíce má totiž za následek dvoutýdenní den, po kterém následuje čtrnáct dní tmy, kdy je tedy nutné zajistit jiný zdroj. S malým množstvím vzduchu a bez kapalné vody na povrchu nejsou možné žádné jiné obnovitelné zdroje. Využívání síly jádra by ale nepřetržitý zdroj energie bez ohledu na fyzické prostředí a podmínky na měsíčním povrchu zajistit mohlo,“ objasnila Patelová.

BRAND24

Vědci pracují na vesmírné GPS a komunikační síti. Usnadnila by cestu na Měsíc i spojení s budoucími osadníky
Přečtěte si také:

Vědci pracují na vesmírné GPS a komunikační síti. Usnadnila by cestu na Měsíc i spojení s budoucími osadníky

Před vybudováním reaktoru na Měsíci je každopádně podle ní nezbytné důkladně zvážit veškeré možné problémy: „Mezi ty patří třeba zodpovědné získávání jaderného paliva, efektivita celého procesu a následné nakládání s radioaktivním odpadem.“

Záměr Spojeného království na vývoj lunárního reaktoru přichází ve stejné době, kdy se NASA zabývá podobným problémem u svého programu Artemis. Také ten má ve spolupráci s mnoha mezinárodními a komerčními partnery zajistit udržitelnou přítomnost na Měsíci, což zároveň americké vesmírné agentuře pomůže s přípravami na další plánované mise na planetě Mars.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).