Menu Zavřít

Stavební deník, který se píše takřka sám. Benešovo Stavario pomáhající stavařským firmám s administrativou hlásí 24milionovou investici

21. 3. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Stavario
  • Český startup Stavario vyvinul aplikaci zaměřenou na efektivní řízení stavebních firem a vedení elektronického stavebního deníku
  • Do společnosti nyní vstoupili investoři z Venture Clubu, kterým za 24 milionů korun bude patřit 36procentní podíl
  • Stavario chce investici využít k další expanzi do zahraničí, kromě ní má firma v plánu také větší implementaci umělé inteligence

Elektronický stavební deník, který se píše téměř sám, díky čemuž výrazně šetří čas a peníze. To je hlavní produkt českého startupu Stavario, jenž pomáhá firmám z oboru se zefektivněním nezbytných administrativních úkonů. 

Že je taková služba na trhu opravdu vítaná, nyní potvrdili i investoři z tuzemského Venture Clubu, kteří firmu podpořili částkou ve výši jednoho milionu eur (asi 24 milionů korun). Výměnou za ni získá Venture Club ve Stavariu 56procentní podíl, který se však má posléze zmenšit na 36 procent. Zbytek zůstane v rukou generálního ředitele a zakladatele zmíněné firmy Josefa Beneše a dalších minoritních společníků.

„Potřeba digitalizace rezonuje mnoha různými segmenty, a nejen v oboru stavebnictví může znamenat obrovský posun kupředu. Právě proto Venture Clubu Stavario dává smysl. Zároveň jsme přesvědčeni, že tento krok poskytne společnosti potřebný impuls k dalšímu rozvoji a růstu, projektům pomáháme totiž nejen penězi, ale i mentoringem,“ uvedl Petr Šedivý, jednatel Venture Clubu.

Aplikace odhalí porušení BOZP

Stavario poskytuje investorům a stavebním firmám komplexní nástroje pro správu projektů, sledování výkonu práce a optimalizaci všech legislativně zakotvených procesů ve stavebnictví. Kromě elektronického stavebního deníku jsou součástí aplikace také evidence a schvalování faktur, skladové hospodářství, fleet management a nástroje pro komunikaci či evidence docházky pomocí GPS.

Díky dotacím roste zájem o starší domy. Poptávka po rekonstrukcích by mohla dolehnout na stavební firmy
Přečtěte si také:

Díky dotacím roste zájem o starší domy. Poptávka po rekonstrukcích by mohla dolehnout na stavební firmy

Díky tomu všemu mohou stavební firmy lépe kontrolovat a dokumentovat svoji činnost a poskytnout tak zákazníkům kvalitněji odvedenou práci. Zmíněné nástroje ale rovněž snižují rizika případných reklamací, podvodů, a především nárůstu nákladů. Výhodou Stavaria má být rovněž skutečnost, že jeho služby jsou kromě češtiny dostupné hned v několika dalších světových jazycích.

Benešova firma působí na trhu od roku 2018, přičemž za tu dobu pomohla více než 40 tisícům uživatelů. Aplikací prošlo přes 31 tisíc projektů, 125 tisíc faktur a 60 tisíc kusů nářadí. Aktuálně se pak společnost aktivně věnuje třeba implementaci umělé inteligence, díky níž je možné zapisovat stavební deník na základě fotografií. Na nich technologie rozpozná mnoho různých aspektů, k nimž patří třeba porušení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) nebo známky nekvalitně odvedené práce.

Marketplace pro stavební firmy

Venture Club patří k významným tuzemským investičním platformám, což dokazuje i skutečnost, že od roku 2016 přes ni prošly investice v celkovém objemu přes 595 milionů korun. Klub vložil peníze třeba do zdravotního pojištění psů a koček PetExpert nebo do developerského projektu výstavby 108 bytů Klíčanka. K dalším jeho investicím patří také značka pro influencery LaFluence, automobilka ZEBRA Group, dodavatel úložišť a FVE Greenbuddies Charging či výrobce baterií HE3DA Magna Energy Storage.

Nově získané peníze od této investorské skupiny mají Stavariu pomoci hned v několika ohledech. „Rozšíření podílu Venture Clubu a vstup dalších investorů umožňují firmě expandovat dále do zahraničí jak s plně přeloženou aplikací, tak její adaptací pro legislativní podmínky dané země,“ vysvětlil Beneš.

KL24

Cihelné domy jako ekologický prohřešek? Kdepak. Dají se recyklovat a vydrží i stovky let, říká jednatel českého Wienerbergeru
Přečtěte si také:

Cihelné domy jako ekologický prohřešek? Kdepak. Dají se recyklovat a vydrží i stovky let, říká jednatel českého Wienerbergeru

Jeho firma ale do budoucna počítá i s větším zapojením umělé inteligence: „Díky vlastním zkušenostem, zpětné vazbě od klientů a datům z aplikace vidíme také prostor například v propojení stavebních firem skrze vlastní marketplace. Umožnil by pronajímat či přeprodávat nevyužitý materiál, nářadí a stroje jiným společnostem.“

Posledním přínosem nové investice je pak skutečnost, že Stavario je díky ní plně oddluženo. „Původní půjčky jsou konvertovány do podílů, což zase o něco více posílí celkovou stabilitu a výkonnost společnosti,“ uzavřel Šedivý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).