Menu Zavřít

Investiční gigant věří Erste. Korporace BlackRock navýšila podíl v matce České spořitelny

10. 1. 2019
Autor: CC BY-SA 2.0: ddqhu

Těsně před koncem roku navýšila americká investiční skupina BlackRock svůj podíl v rakouské bankovní skupině Erste Group na 4,17 procenta. Její aktuální podíl tedy podle současné tržní kapitalizace Erste odpovídá 547,5 milionům eur, tj. asi 14 miliardám korun.

Podle předchozího hlášení regulátorovi skupina BlackRock držela v Erste 4,03 procenta. Důvodem navýšení může být podle analytiků využití příležitosti, kterou nabídly akcie Erste v prosinci loňského roku. Poté co Rumunsko představilo plán chystaného zdanění bank, akcie rakouské skupiny výrazně poklesly: 27. prosince až na 28,1 eura za akcii, přičemž ještě 18. prosince stály 32,53 eur.

„Samozřejmě nemůžu říct, co se odehrávalo v hlavách investorů z BlackRock, ale mohli nakupovat i z důvodu udržení určité váhy akcií ve svém portfoliu,“ říká analytik Fio banky Michal Křikava.

Vývoj akcií Erste v posledním měsíci

 Vývoj akcií Erste v posledním měsíci

Přestože navýšení podílu může na první pohled působit jako kosmetické, tento krok ukazuje, že největší světový správce aktiv rakouské bance věří. „Brutální prosincový propad akcií Erste o téměř 18 procent v souvislosti se zavedením rumunské bankovní daně nepovažujeme za adekvátní. BlackRock tak využil atraktivní cenové úrovně s cílem participovat na budoucím zotavení titulu,“ myslí si portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

BlackRock je americká globální investiční společnost se sídlem v New Yorku, založená v roce 1988. Podle posledních údajů měla ke konci prvního čtvrtletí 2018 pod správou majetek ve vši 6,3 bilionu dolarů, což je asi třetina amerického HDP. Kvůli své finanční síle a aktivitám po celém světě se někdy BlackRock nazývá největší stínovou bankou na světě.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank za tři čtvrtletí minulého roku vykázala čistý zisk 1,23 miliardy eur, což byl meziročně růst o 24,4 procenta. Za celý loňský rok chce Erste dosáhnout návratnosti kapitálu (RoTE) nad 12 procent.

Česká spořitelna patří k nejziskovějším dceřiným bankám skupiny, která je po italské UniCredit druhou největší bankou v regionu střední a východní Evropy. Erste Group působí v sedmi zemích a zaměstnává více než 46 tisíc pracovníků ve více než 2800 pobočkách.

CIF24

Přečtěte si:

Rodí se Sonia. Největší banky v Česku chtějí společnou firmou rozhýbat digitalizaci státu

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).